Τι πρέπει να βάζουμε στον φούρνο μικροκυμάτων και τι όχι;

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Τις τελευταίες δεκαετίες, ο φούρνος μικροκυμάτων αποτελεί μία οικιακή συσκευή που βρίσκεται στις κουζίνες όλο και περισσότερων νοικοκυριών. Αν διαθέτετε κι εσείς έναν από αυτούς, θα γνωρίζετε πόσο εξυπηρετικοί είναι, ειδικά στην περίπτωση που θέλουμε να ζεστάνουμε φαγητό έυκολα και γρήγορα, ή ακόμη και αν επιθυμούμε να ψήσουμε κάτι σε μηδαμινό χρονικό διάστημα. Για τους ίδιους λόγους, το φουρνάκι μικροκυμάτων αποτελεί μία αναγκαία προσθήκη στους χώρους εργασίας.

Όμως, γνωρίζουμε πώς πρέπει να το χρησιμοποιούμε, έτσι ώστε να λάμβανουμε μόνο τα θετικά του στοιχεία χωρίς να επωμιζόμαστε τα μειονεκτήματά του; Ας δούμε λοιπόν τον τρόπο αποφυγής κοινών λαθών, ανάλογα με το είδος της τροφής που θέλουμε να ζεστάνουμε.

Βραστά αυγά

Αν προσπαθήσετε να βράσετε αυγά στο φούρνο μικροκυμάτων, είναι πιθανό να καταλήξετε είτε με καμένα χέρια, είτε με καμένο φούρνο μικροκυμάτων. Η ταχεία θερμότητα από τα μικροκύματα δημιουργεί πολύ ατμό στο αυγό, το οποίο μοιραία θα εκραγεί. Έτσι, βράστε τα αυγά σας μόνο με τον κλασικό τρόπο με νερό στο μπρίκι.

Κρέας

Τα κατεψυγμένα κομμάτια κρέατος είναι δύσκολο να αποψυχθούν σε ένα φούρνο μικροκυμάτων. Οι λεπτότερες άκρες αρχίζουν να μαγειρεύονται, ενώ τα παχύτερα σημεία παραμένουν κατεψυγμένα. Ειδικά αν ο φούρνος μικροκυμάτων σας δεν περιστρέφει φαγητό κατά το μαγείρεμα, τότε θα γίνεται άνιση κατανομή της θερμότητας, με αποτέλεσμα τα βακτήρια να αυξηθούν. Ο ασφαλέστερος τρόπος να ξεπαγώσετε το κρέας είναι να το ξεπαγώσετε τη νύχτα στο ψυγείο σας, σύμφωνα με τους ειδικούς για την ασφάλεια τροφίμων στο τμήμα επιστήμης των τροφίμων του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας.

Μητρικό γάλα

Έρευνα έχει διαπιστώσει ότι η μέθοδος αυτή μπορεί να καταστρέψει μερικές πρωτεΐνες που ενισχύουν την ανοσοποίηση του μητρικού γάλακτος, ιδιαίτερα σε υψηλή ισχύ. Μία καλύτερη και πιο γρήγορη μέθοδος θέρμανσης του μητρικού γάλακτος; Ζεστάνετε μία κούπα με νερό, στη συνέχεια τοποθετήστε ένα μπουκάλι γάλακτος μέσα. Έτσι αυτό θα έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Πλαστικά δοχεία

Γνωρίζετε ότι δεν πρέπει να βάζετε πλαστικά δοχεία στον φούρνο μικροκυμάτων, αλλά πολλοί από εσάς το κάνετε ακόμα. Πολλά πλαστικά περιέχουν χημικές ουσίες που μοιάζουν με τα οιστρογόνα (BPA) και μπορούν να διεισδύσουν στο φαγητό σας όταν θερμαίνεται το πλαστικό. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Environmental Health Perspectives, το 95% των 450 πλαστικών προϊόντων (όπως μπουκάλια για μωρά, polybag και δοχεία) εξέτασαν χημικά που λειτουργούσαν ως οιστρογόνα μετά από έκθεσή τους σε μικροκύματα, ή τοποθέτησή τους σε πλυντήριο πιάτων ή ακόμα και με εμβύθιση σε νερό. Ακόμη και τα προϊόντα που φέρουν την ένδειξη “χωρίς ΒΡΑ” απελευθερώνουν χημικά οιστρογόνα. Καλύτερα να είστε ασφαλείς και να ζεστάνετε το δείπνο σας απευθείας πάνω σε ένα πιάτο.

Δοχεία από στυροπρίονο

Ως τύπος πλαστικού, το στυροπρίονο μπορεί να απελευθερώσει επιβλαβείς χημικές ουσίες στο φαγητό σας όταν θερμαίνεται. Τοποθετήστε το φαγητό σε ένα γυάλινο πιάτο που καλύπτεται με χαρτοπετσέτα.

Ορισμένα πιάτα

Κρατήστε μακριά τα πιάτα για τα οποία δεν είστε σίγουροι ότι περιέχουν μέταλλο, από το φούρνο μικροκυμάτων. Ακόμη και αν η μεταλλική περικοπή είναι μικροσκοπική, μπορεί να υπάρξει αντίδραση στο φούρνο μικροκυμάτων. Αν χρησιμοποιείτε πολύ τον φούρνο μικροκυμάτων στην καθημερινή σας ζωή, είναι καλύτερο να επενδύσετε σε πιάτα με απλά χρώματα για χρήση μόνο σε φούρνο μικροκυμάτων.

Η κούπα που έχετε εδώ και χρόνια

Ορισμένες κούπες που φτιάχτηκαν πριν από τη δεκαετία του 1960, ήταν γυαλισμένες με υλικά που θα μπορούσαν να εκπέμπουν ακτινοβολία και ενδέχεται να περιέχουν μόλυβδο ή άλλα επιβλαβή βαρέα μέταλλα. Αυτή η κούπα που βρήκατε στο ντουλάπι της γιαγιάς σας μάλλον δεν κάνει για φούρνο μικροκυμάτων.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…