Τι πρέπει να προσέξει κάποιος πριν εγγραφεί σε σχολή πολεμικών τεχνών;

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη

Στις ημέρες μας, υπάρχει τεράστια πρόσβαση σε πληροφορίες και σίγουρα πολλές επιλογές όταν αποφασίσουμε να ασχοληθούμε με ένα άθλημα. Όμως, οι περισσότεροι αναζητούμε μόνο αυτό που είναι κοντά στο σπίτι μας ή το πιο οικονομικό, παραλείποντας και άλλες αξιοσημείωτες προδιαγραφές που πρέπει να έχει ένας δάσκαλος ή μία σχολή.

Κίνδυνοι που ελλοχεύουν και τι πρέπει να προσέχουμε

Σε όλους τους χώρους υπάρχουν δάσκαλοι και σχολές οι οποίες επιθυμούν να θησαυρίσουν εις βάρος μαθητών και θέλουν αποκλειστικά και μόνο το οικονομικό αδιαφορώντας για την ψυχή και το σώμα των σπουδαστών. Και οι πολεμικές τέχνες δε θα μπορούσε να είναι ένας χώρος από τον οποίο να απουσιάζει αυτό. Αφού λοιπόν εμείς είμαστε υπεύθυνοι για το σώμα και το πνεύμα μας, σε εμάς πέφτει η μεγαλύτερη ευθύνη στο να τα εμπιστευτούμε σε άξιους δασκάλους που θα τα σεβαστούν και θα τα προστατεύσουν.

Είναι σημαντικό και απαραίτητο να προσπαθήσουμε να εκμαιεύσουμε όσο περισσότερες πληροφορίες μπορούμε για τη σχολή στην οποία ενδιαφερόμαστε να ασκηθούμε. Δεν πρέπει να επιλέγουμε μόνο τη σχολή που είναι κοντά σε εμάς, αλλά και εκείνη που θα μας προσφέρει την πιο ασφαλή και ολοκληρωμένη προπόνηση.

Πριν αποφασίσουμε να εγγραφούμε, καλό θα είναι να έχουμε παρακολουθήσει τουλάχιστον μία προπόνηση, ώστε να διαπιστώσουμε τον τρόπο με τον οποίο ο δάσκαλος αντιμετωπίζει τους μαθητές του αλλά και να δούμε το αν η διαδικασία της μάθησης είναι ικανοποιητική.  Εξίσου χρήσιμο είναι να έχουμε επισκεφτεί πολλές σχολές και να μην εμπιστευτούμε την πρώτη που θα βρούμε επειδή απλώς μπορεί να μας διευκολύνει.

Δίνουμε έμφαση στην καθαριότητα του χώρου, συνομιλούμε με το δάσκαλο και του ζητάμε να μας δείξει τις πιστοποιήσεις και τα πτυχία που διαθέτει. Δεν είναι όλοι οι δάσκαλοι καλοί, διάφοροι τσαρλατάνοι υπάρχουν γύρω μας και ντύνονται με το μανδύα του δασκάλου.

Αν ενδιαφερόμαστε για το παιδί μας, καλό είναι να ρωτήσουμε και άλλους γονείς σχετικά με το πόσο ικανοποιημένοι είναι οι ίδιοι από τη λειτουργία και το πρόγραμμα της σχολής. Παράλληλα, ενδιαφέρομαι να μάθω για το οικονομικό, πόσο χρεώνεται ο μήνας και συγκρίνω την τιμή αυτή με άλλων σχολών ώστε να διακρίνω αν υπάρχουν παράλογες απαιτήσεις σε κάποια.

Ναι, είναι σεβαστό πως το οικονομικό είναι ένα μείζον και σημαντικό θέμα, πολλοί άνθρωποι συμβιβάζονται με κάτι πιο φθηνό ώστε να μη στερηθούν απόλυτα και εντελώς την άθληση ή την ενασχόληση με το άθλημα που αγαπούν. Όμως, το σώμα και το μυαλό μου είναι εξίσου –βασικά, σημαντικότερα- από οτιδήποτε και οφείλω να τα προστατεύσω από ψεύτικους δασκάλους. Αυτό είναι βασικό και πρέπει να είναι η προτεραιότητα και το κύριο μέλημά μας.

Ο χώρος των πολεμικών τεχνών είναι μαγικός, κρύβει εκπλήξεις, είναι ικανός να μας αλλάξει και να μας βγάλει στην επιφάνεια πλευρές του εαυτού που ποτέ δεν είχαμε φανταστεί πως έχουμε. Πόσο λοιπόν, πιο απαραίτητος να είναι ο δάσκαλος και η ποιότητα της σχολής;

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη,

Influence:

Δημοσιογράφος στο επάγγελμα, προσπαθώ μέσω της γραφής μου για τη διερεύνηση της αλήθειας. Γνώστρια της Αγγλικής και της Γαλλικής γλώσσας…