Τι πρέπει να σκεφτείτε πριν ψάξετε για δουλειά!

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Τι πρέπει να σκεφτείτε πριν ψάξετε για δουλειά!Ένα μεγάλο ποσοστό του εργατικού δυναμικού της Ελλάδας ψάχνει για δουλειά, αλλά άραγε ψάχνει σωστά; Δεκάδες αγγελίες εργασίας, αμέτρητες συνεντεύξεις… και η αναζήτηση για μια θέση κρατά εβδομάδες, μήνες , δυστυχώς ίσως και χρόνια! Κανείς δεν είναι ικανός να ελέγξει τις ευκαιρίες στην αγορά εργασίας, αλλά μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητες μιας πρόσληψης. Πριν αρχίσετε να ψάχνετε για μια δουλειά, εξετάστε τους παρακάτω παράγοντες, ώστε να μην μετανιώσετε ποτέ για τις επαγγελματικές επιλογές σας…

Δώστε βάση στην ισορροπία εργασίας και ζωής

Σκεφτείτε πόσο πρόθυμοι είστε να αναλάβετε μια θέση, η οποία βρίσκεται αρκετά μακριά από το σπίτι σας! Η καθημερινή μετακίνηση θα μειώσει το χρόνο που αφιερώνατε σε άλλα πράγματα, όπως είναι ο ύπνος ή τα παιδιά σας. Παράλληλα, ρωτήστε τον εαυτό σας: Είστε διαθέσιμοι να κάνετε επαγγελματικά ταξίδια ή υπερωρίες μέχρι το πρωί;

Επιλέξτε την ιδανικής δουλειά για εσάς

Πρέπει να λάβετε υπόψη σας, αν θέλετε να δουλεύετε συνεργατικά ή μόνοι σας και ποια στοιχεία της δουλειάς μπορούν να εκπληρώσουν τις απαιτήσεις σας. Πολλοί είναι ικανοποιημένοι με μια εργασία γραφείου, ενώ άλλοι επιθυμούν μια πιο δημιουργική εργασία. Με άλλα λόγια, προσπαθήστε να βρείτε μια δουλειά που να ανταποκρίνεται στις δυνατότητες αλλά και τις ανάγκες σας.

Τι πρέπει να σκεφτείτε πριν ψάξετε για δουλειά!Αναλογιστείτε την αξία του μισθού σας

Σκεφτείτε πόσο αξίζει το ταλέντο ή η αφοσίωση σας στη δουλειά και βάλτε μερικά στάνταρ σχετικά με το μισθό σας. Υπολογίστε ακόμα και το κόστος της βενζίνης μέχρι να φτάσετε στο γραφείο! Όταν υπάρχει οικονομική ανάγκη, σίγουρα τα δεδομένα αλλάζουν, αλλά να θυμάστε ότι αν είστε απογοητευμένοι από το μισθό σας, σίγουρα θα χάσετε την έμπνευση και το κίνητρο για παραγωγή.

Βεβαιωθείτε για την κάλυψη των προϋποθέσεων της αγγελίας

Οι περισσότερες αγγελίες για μια θέση εργασίας απαιτούν συγκεκριμένα πτυχία και δεξιότητες. Γράψτε μια λίστα με τα ακαδημαϊκά προσόντα και την προϋπηρεσία σας, μαζί με όσα άλλα έχετε αποκτήσει μέσα από την επαγγελματική εμπειρία. Έτσι, θα μπορείτε να κρίνετε καλύτερα κατά πόσο μπορείτε όντως να «κερδίσετε» τη θέση. Στο τέλος, επικοινωνήστε με πρώην εργοδότες σας για να λάβετε συστατικές επιστολές.

Σκεφτείτε τις φιλοδοξίες σας στο ζήτημα: «Καριέρα»

Φέρτε στο μυαλό τους μακροπρόθεσμους στόχους σας στο επαγγελματικό επίπεδο και δείτε ποιο είδος εργασίας μπορεί να καλύψει το μέλλον σας. Τα επαγγελματικά σας σχέδια μπορούν να απορρίψουν γρήγορα διάφορες προτάσεις για δουλειά και να σας βοηθήσουν να πάρετε την ιδανική απόφαση…

Τι πρέπει να σκεφτείτε πριν ψάξετε για δουλειά!Κρίνετε τον χαρακτήρα του εργοδότη

Προσπαθήστε να καταλάβετε τις φιλοδοξίες και το χαρακτήρα του εργοδότη κατά τη διαδικασία της συνέντευξης. Με τι κριτήρια καθοδηγεί την εταιρεία και πως συμπεριφέρεται στους υπαλλήλους; Μετά από μια μικρή συζήτηση, θα γνωρίζετε αν είστε σε θέση να εργαστείτε αρμονικά μαζί του.

Φανταστείτε την ιδανική συνέντευξη

Η πρώτη εντύπωση, λένε, είναι και η καθοριστική! Όταν καλείστε σε μια συνέντευξη πρέπει να ντύνεστε επαγγελματικά, αφού βέβαια πρώτα έχετε γεμίσει την ντουλάπα σας με διάφορα «ρούχα γραφείου». Δεν μπορείτε να οδηγηθείτε στη συνέντευξη με casual ενδυμασία, αφού σίγουρα θα κάνετε την χειρότερη εντύπωση.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.