Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον κορονοϊό;

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Από τα μέσα Ιανουαρίου, απ’όταν έγινε γνωστή η εξάπλωση του κορονοϊού στην Κίνα, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης παρακολουθούν στενά την εξάπλωσή του από χώρα σε χώρα. Εξ’αιτίας των μετακινήσεων του πληθυσμού, ήταν θέμα χρόνου να έρθει στην Ευρώπη και τελικά στην Ελλάδα, όπως και έγινε πριν λίγες ημέρες. Πόσο σοβαρή είναι όμως η κατάσταση της μόλυνσης; Πρόκειται πράγματι για πανδημία και κατά πόσο κινδυνεύει η δημόσια υγεία από αυτόν τον νέο κορονοϊό;

Η οικογένεια των κορονοϊών και ο Covid-19

Οι κορονoϊοί είναι μία μεγάλη οικογένεια ιών που μπορεί να προκαλέσουν νόσο στο αναπνευστικό σύστημα, τόσο στα ζώα, όσο και στον άνθρωπο. Εάν ένα άτομο μολυνθεί από τον ιό, μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα τα οποία ποικίλλουν. Από ήπια, όπως αυτά του κοινού κρυολογήματος, έως και πολύ σοβαρά.

O νέος κορονoϊός (Covid-19) αποτελεί ένα καινούριο στέλεχος κορονoϊού, που δεν είχε ανιχνευθεί πριν από την πρόσφατη επιδημία στην περιοχή Γιουχάν της Κίνας το Δεκέμβριο του 2019. Πολύ πιθανόν, το στέλεχος αυτό να έχει προέλθει από μετάλλαξη των κοινών κορονοϊών.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον κορονοϊό;

Πόσο επικίνδυνος είναι ο Covid-19;

Το φλέγον ερώτημα των ημερών, είναι το πόσο επικίνδυνος είναι αυτός ο νέος ιός. Όπως όμως συμβαίνει και με τις άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, η λοίμωξη από το νέο κορονοϊό μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα, όπως καταρροή, πονόλαιμο, πυρετό και βήχα. Ακόμη, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν σοβαρές εκδηλώσεις, όπως πνευμονία ή δυσκολία στην αναπνοή. Σπάνια, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Αυτό όμως εξαρτάται αποκλεστικά από την περίπτωση του ασθενούς. Έτσι, ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα (όπως σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα) είναι περισσότερο ευάλωτοι στην εμφάνιση σοβαρής νόσου. Άλλη μία κατηγορία που χρειάζεται αυξημένη προσοχή στην αναπνευστικές λοιμώξεις εν γένει, είναι αυτή των καπνιζόντων.

Πώς ορίζεται το «ύποπτο κρούσμα»;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, έως τώρα ύποπτο κρούσμα θεωρείται ο ασθενής με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού και τουλάχιστον ένα επιδημιολογικό κριτήριο εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από τα συμπτώματα (στενή επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού ή ιστορικό ταξιδιού σε χώρα με συνεχιζόμενη μετάδοση κορονοϊού ή εργασία/επίσκεψη σε δομή παροχής φροντίδας υγείας με ασθενείς νοσούντες). Κάθε ύποπτο κρούσμα πρέπει να υποβάλλεται αμέσως σε εργαστηριακό έλεγχο, που πραγματοποιείται μόνο στα ορισθέντα «νοσοκομεία αναφοράς».

Πώς μεταδίδεται ο νέος κορονοϊός;

Όπως όλοι οι ιοί, έτσι και ο Covid-19 μεταδίδεται όταν σταγονίδια από την αναπνευστική οδό ενός ασθενούς ή φορέα εισέλθουν από τις κοιλότητες (στόμα, ρουθούνια, μάτια) σε έναν υγιή οργανισμό. Αυτό σημαίνει ότι είναι επικίνδυνη η στενή επαφή με ασθενή μέσα στο οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον ή ακόμη και μέσα στα νοσοκομεία. Ωστόσο, ο νέος κορονοϊός δεν μεταδίδεται από τα ζώα συντροφιάς προς τον άθρωπο.

Πώς προφυλαζόμαστε από τον νέο ιό;

Προκειμένου να προφυλαχθούμε από την μόλυνση του νέου κορονοϊού, χρειάζεται απλά να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής που τηρούμε καθ’όλη τη χρονική διάρκεια της έξαρσης των ιώσεων. Αυτοί περιλαμβάνουν:

  • Σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι ή/και αλκοολούχο διάλυμα ανά τακτά χρονιά διαστήματα μέσα στην ημέρα.
  • Διατηρούμε απόστασεις τουλάχιστον ενός μέτρου από ανθρώπους που βήχουν, φτερνίζονται ή έχουν πυρετό.
  • Αν έχουμε πυρετό ή αδιαθεσία μένουμε στο σπίτι μας. Αν τα συμπτώματα επιμένουν και ο πυρετός δεν πέφτει με αντιπυρετικά, ζητάμε ιατρική βοήθεια.
  • Δεν αγγίζουμε την μύτη, το στόμα και τα μάτια μας.
  • Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, χρησιμοποιούμε την εσωτερική πλευρά του αγκώνα μας.
  • Αν έχετε ταξιδέψει στην Κίνα ή αν έχετε έρθει σε επαφή με ανθρώπους που έχουν ταξιδέψει εκεί και παρουσιάσετε αναπνευστικά συμπτώματα, αναζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας.

Γενικά να θυμάστε ότι κανένας ιός δεν θα μεταδίδονταν αν όλοι (το 100%) του πληθυσμού τηρούσαμε ευλαβικά τους κανόνες υγιεινής και ασφαλείας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ιοί δεν επιβιώνουν εκτός οργανισμού ξενιστή, περισσότερο από μερικά λέπτα.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον κορονοϊό;

Κάτα πόσο βοηθάει η μάσκα;

Η χρήση ιατρικής μάσκας μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της εξάπλωσης ορισμένων αναπνευστικών νοσημάτων. Ωστόσο, από μόνη της δε διασφαλίζει πλήρη προστασία και θα πρέπει να συνδυάζεται με τη λήψη και άλλων προστατευτικών μέτρων, όπως είναι η σωστή υγιεινή των χεριών και η αποφυγή στενών επαφών.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η χρήση μάσκας συνιστάται σε άτομα που εμφανίζουν αναπνευστικά συμπτώματα (βήχα ή φτέρνισμα) ή σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα και υποψία λοίμωξης με Covid-19 ή σε άτομα που φροντίζουν ασθενείς για τους οποίους υπάρχει η υποψία λοίμωξης.

Τέλος, να τονίσουμε ότι η χρήση μάσκας μας προφυλάσσει από την μετάδοση σταγονιδίων και όχι από τον ιό αυτόν καθ’αυτόν. Οι ιοί είναι τόσο μικροί σε μέγαθος που μπορούν εύκολα να περάσουν τους πόρους της μάσκας και να βρεθούν στη μύτη ή το στόμα μας. Για τον λόγο αυτό, αν είστε υγιείς, δεν ανήκετε σε ευπαθείς ομάδας και περιβάλλεστε από υγιείς ανθρώπους που επίσης δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, η μάσκα δεν σας είναι καθόλου χρήσιμη.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στα συμπτώματα που προκαλεί ο Covid-19, ο ιός της γρίπης και το κοινό κρυολόγημα;

Τα άτομα που νοσούν από Covid-19, ιό της γρίπης ή ιούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα συνήθως αναπτύσσουν αναπνευστικά συμπτώματα, όπως είναι ο πυρετός, ο βήχας και η καταρροή. Διαφορετικοί ιοί μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα. Λόγω των ομοιοτήτων των συμπτωμάτων, η διάγνωση της νόσου πραγματοποιείται μόνο μέσω εργαστηριακών εξετάσεων.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…