Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν κάνετε τατουάζ

Συντάκτης: Ελευθερία Δαμάλα

Εδώ και πολλά χρόνια τα τατουάζ έχουν συγκαταλεχθεί στα musthave της νεολαίας (και όχι μόνο αυτής). Σαφώς, χρειάζεται πολλή σκέψη πριν την απόκτησή του και πολλή περιποίηση μετά, καθώς υπάρχουν σημαντικές παράμετροι που πρέπει να γνωρίζετε ήδη από πριν…

Το τατουάζ που είχατε τόσο καιρό στο μυαλό σας πλέον έχει γίνει πραγματικότητα και το δέρμα σας έχει ένα καινούργιο, μοναδικό τατουάζ. Αλλά πώς το φροντίζετε και διασφαλίζετε ότι διατηρείται καλά και φαίνεται εξίσου όμορφο όπως θα έπρεπε;

Παρακάτω θα δείτε μερικές συμβουλές που πρέπει να ξέρετε αν έχετε τατουάζ.

1. Ακολουθήστε τις συμβουλές του tattoo artist

Οι συμβουλές για τη φροντίδα διαφέρουν από στούντιο σε στούντιο και μερικές φορές ακόμη και καλλιτέχνες στο ίδιο στούντιο θα έχουν διαφορετικές ιδέες για το τι προστατεύει καλύτερα. Ακούστε τις οδηγίες που σας δίνει ο καλλιτέχνης – οι περισσότεροι θα έχουν ένα φυλλάδιο με τις συμβουλές τους.

2. Μετά από μερικές ώρες πλύνετε απαλά το τατουάζ

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν κάνετε τατουάζ

Η πλειοψηφία των ειδικών θα σας πει να αφήσετε το κάλυμμα στο τατουάζ για τις πρώτες 2-5 ώρες, στη συνέχεια να το αφαιρέσετε προσεκτικά και να πλύνετε απαλά το τατουάζ με χλιαρό νερό και ήπιο υγρό σαπούνι.

3. Απλώστε κρέμα ενυδάτωσης

Αργότερα, θα πρέπει να εφαρμόσετε ένα λεπτό στρώμα μιας κρέμας ενυδάτωσης όπως το Bepanthen. Μπορείτε είτε να καλύψετε με γάζα είτε να το αφήσετε ακάλυπτο στον αέρα (ανάλογα πάντα με τις συμβουλές των καλλιτεχνών). Γενικά, τα στούντιο συμβουλεύουν να επαναλάβετε τη διαδικασία καθαρισμού 3-5 φορές την ημέρα.

4. Διατηρήστε το τατουάζ καθαρό και στεγνό

Διατηρήστε το τατουάζ καθαρό και στεγνό και αποφύγετε να το μουλιάσετε σε νερό για τουλάχιστον ένα μήνα (τα ντους είναι αποδεκτά). Εάν τα ρούχα σας τρίβονται σε αυτό, κρατήστε το καλυμμένο με γάζα και ιατρική ταινία.

5. Αποφύγετε το άμεσο ηλιακό φως

Αποφύγετε την έκθεσή του σε άμεσο ηλιακό φως, εκτός εάν είναι απαραίτητο. Τα τατουάζ, ειδικά τα χρωματισμένα, μπορούν να εξασθενίσουν στον ήλιο, οπότε όταν είναι εκτεθειμένο, βεβαιωθείτε ότι το καλύπτετε με αντηλιακό με υψηλό SPF.

6. Να είστε υπομονετικοί με τους χρόνους επούλωσης

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν κάνετε τατουάζ

Οι χρόνοι θεραπείας εξαρτώνται από το πόσο καλά θεραπεύεται και το μέγεθος του τατουάζ. Αυτό μπορεί να κυμαίνεται από περίπου μια εβδομάδα για απλά, μικρά σχέδια, έως αρκετούς μήνες για πολύπλοκα, μεγαλύτερα σχέδια. Συνεχίστε να ακολουθείτε τις οδηγίες για τη φροντίδα για όσο διάστημα σας πει ο καλλιτέχνης και βεβαιωθείτε ότι το τατουάζ διατηρείται καλά ενυδατωμένο και καθαρό για μερικούς μήνες, αποφεύγοντας λειαντικά προϊόντα δέρματος.

7. Μην ξύνεστε

Καθώς το τατουάζ θεραπεύεται, μπορεί να ξεφλουδίσει ελαφρά. Αποφύγετε να το μαζέψετε, καθώς αυτό μπορεί να αφαιρέσει το μελάνι σε αυτήν την περιοχή και να οδηγήσει σε εξασθένιση ή να αφαιρεθούν εντελώς τα μπαλώματα. Εάν έχετε φαγούρα, μην ξύσετε.

Αυτό θα πρέπει να διαρκέσει μόνο για τις πρώτες εβδομάδες περίπου. Αν επιμείνει η αιμορραγία για περισσότερο από μία ημέρα αφού το έχει κάνει ή είναι συνεχώς ζεστό στην αφή, επιστρέψτε στον καλλιτέχνη σας ή ζητήστε ιατρική συμβουλή. Τα μολυσμένα τατουάζ είναι πολύ σπάνια αλλά μπορούν να συμβούν και αξίζει πάντα να το ελέγξετε αν ανησυχείτε για αυτό.

Συντάκτης: Ελευθερία Δαμάλα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.