Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη φροντίδα των κατοικίδιων, σύμφωνα με τους ειδικούς- Μέρος Β

Συντάκτης: Flowmagazine

Πολλές είναι οι απορίες σχετικά με τη σωστή και ολοκληρωμένη φροντίδα των κατοικίδιων; Διαβάστε τις συμβουλές και τις απόψεις ενός καταξιωμένου κτηνίατρου.  

Πώς έγινα κτηνίατρος

Η συζήτηση  με τον κ. Νιφόρα ξεκίνησε  με την εξιστόρηση της σχέσης του με την κτηνιατρική. Μας τόνισε συγκεκριμένα: «Η ενασχόλησή μου με την κτηνιατρική ήταν μια απόλυτα συνειδητή επιλογή, που προέκυψε από την ανάγκη μου, σε παιδική ηλικία ακόμα, να αλληλεπιδρώ με τα ζώα και κυρίως να προσπαθώ να ερμηνεύσω τη συμπεριφορά τους. Όταν λοιπόν ήρθε η στιγμή στην τελευταία τάξη του Λυκείου να επιλέξω το μελλοντικό μου επάγγελμα, δεν υπήρξε δίλημμα για εμένα. Η κτηνιατρική ήταν μονοδρόμος. Ήμουν απόλυτα πεπεισμένος πως μέσα από τη συγκεκριμένη επιστήμη θα εμπλούτιζα και θα διεύρυνα τις γνώσεις  μου σε ένα αντικείμενο, που από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, κέντριζε το ενδιαφέρον μου! Φυσικά όχι μόνο στα ζώα συντροφιάς αλλά και στα παραγωγικά ζώα (αιγοπρόβατα ,αγελάδες). Για το λόγο αυτό το κτηνιατρείο μου έχει εξοπλιστεί με σύγχρονα μηχανήματα για την καλύτερη και άμεση αντιμετώπιση των περιστατικών. Παράλληλα και ως μέτοχος της εταιρείας “Νιφόρας Νίκος & Σία ΑΕ”  που ασχολείται με επενδυτικά προγράμματα ,δραστηριοποιούμαι σε θέματα κτηνιατρικών σύμβουλων των κτηνοτρόφων – πελατών της εταιρείας».

Καθημερινός αγώνας

Σχετικά με τον τρόπο που κερδίζει την εμπιστοσύνη ανθρώπων και ζώων, σημειώνει πως «η εμπιστοσύνη είναι μία δυναμική διαδικασία που απαιτεί υπομονή και θέληση, είναι κάτι που οικοδομείται μέρα με τη μέραΣτο δικό μας επάγγελμα περιλαμβάνει δύο  επίπεδα, ένα με τον ιδιοκτήτη και ένα με το κατοικίδιο. Αυτό  απαιτεί, αφενός, σωστή ενημέρωση και λύσεις, ώστε ο ιδιοκτήτης να μην έχει απορίες  και  να αποφασίζει με γνώμονα την υγεία του κατοικίδιου. Αφετέρου σωστούς χειρισμούς με ηρεμία, ώστε  το κατοικίδιο να αισθανθεί οικεία και άνετα. Η σχέση αυτή είναι επιβεβλημένη, στην περίπτωση που έχω να αντιμετωπίσω ογκώδη ή ατίθασα ζώα».

Ο κ. Νιφόρας πιστεύει ότι «η αντιμετώπιση ενός προβλήματος και η θεραπεία του είναι, σαφώς πιο συχνή από  την  πρόληψη. Αυτό άπτεται πολλών παραγόντων, όπως η συνέπεια και το ενδιαφέρον του ιδιοκτήτη, η οικονομική κατάστασή του, η ευκολία μετακίνησης και άλλοι. Οι πιο συνηθισμένοι  λόγοι  επίσκεψης  στο κτηνιατρείο μου είναι για τους ετήσιους εμβολιασμούς, αποπαρασιτώσεις, καθαρισμοί δοντιών, επεμβάσεις όπως στειρώσεις, αφαιρέσεις όγκων, ορθοπεδικά  αλλά και για γενικές -βιοχημικές  εξετάσεις αίματος, ακτινογραφίες και υπερήχους. Επιπρόσθετα, καθημερινά έρχομαι σε επαφή με κτηνοτρόφους οι οποίοι θέλουν συμβουλές για τα παραγωγικά τους ζώα (αιγοπρόβατα και αγελάδες) αλλά και φαρμακευτικές αγωγές ώστε να αντιμετωπιστεί κάποιο πρόβλημα στο κοπάδι καθώς και για έκτακτες επεμβάσεις».

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη φροντίδα των κατοικίδιων, σύμφωνα με τους ειδικούς- Μέρος Β

Οδηγίες προς ναυτιλλομένους

Για τη συμβουλή που θα έδινε σε έναν νέο ιδιοκτήτη κατοικίδιου, μας τόνισε πως εκείνος «πρέπει να γνωρίζει πως το κατοικίδιο που θα αποκτήσει θα παραμείνει μαζί του για πολλά χρόνια. Θα πρέπει να έχει κατασταλάξει στο είδος και ποια φυλή/ες του ταιριάζουν, σύμφωνα με τις ανάγκες τόσο του κατοικίδιου,  όσο και του ίδιου, ώστε ο χρόνος ενασχόλησης μαζί του να είναι ευχάριστος και εποικοδομητικός. Πολλές φορές μάλιστα η απόκτηση ενός αδέσποτου από τον οικείο δήμο είναι ίσως η καλύτερη επιλογή ενός ιδιοκτήτη, διότι βρίσκει την κατάλληλη συντροφιά και ταυτόχρονα γίνεται ένα παράδειγμα προς μίμηση για το κοινωνικό σύνολο.  Σημαντικός αρωγός είναι ο κτηνίατρος ,καθώς με τις γνώσεις του μπορεί να ενημερώσει λεπτομερώς τον νέο ιδιοκτήτη για όλες τις φάσεις της ζωής ενός κατοικίδιου».

Έκτακτα περιστατικά

Σε περίπτωση δηλητηρίασης ενός μικρού ζώου, ο κ. Νιφόρας σημείωσε πως «θα πρέπει επειγόντως να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία με τον κτηνίατρο, ώστε να δοθούν συγκεκριμένες και σαφείς οδηγίες ανάλογα με το είδος της δηλητηρίασης  που έχει υποστεί το ζώο μέχρι να μεταφερθεί στο κτηνιατρείο. Παραδείγματος χάριν, σε περίπτωση που το δηλητήριο έχει καταπωθεί, τότε είναι καλό το ζώο να κάνει άμεσα εμετό. Αν πάλι το ζώο έχει ψεκασθεί με κάποιο δηλητήριο τότε πρέπει άμεσα να καθαριστεί το δέρμα του με σαμπουάν, ώστε να μειωθεί η συγκέντρωση του δηλητηρίου και να κερδίσει πολύτιμο χρόνο μέχρι τη μεταφορά του στο κτηνιατρείο. Όλα λοιπόν εξαρτώνται από το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε της δηλητηρίασης, το είδος του δηλητηρίου και την ψυχραιμία του ατόμου που βρήκε το ζώο».

Σχετικά με τα νοσήματα των μικρών μας φίλων, μας είπε πως «εφόσον μιλάμε για λοιμώδη νοσήματα, χωρίς να θέλω να μειώσω την βαρύτητα των υπολοίπων, στα σκυλιά είναι πολύ συχνή η λοιμώδης παρβοΐωση (τύφος), ιδιαίτερα σε νεαρά και ελλιπώς εμβολιασμένα ζώα. Αντιθέτως, στις γάτες αρκετά συνηθισμένη είναι η λοιμώδης αναπνευστική νόσος. Αυτά τα δύο νοσήματα δείχνουν πόσο πολύτιμη είναι η βοήθεια των εμβολιασμών όταν γίνονται σωστά και στους κατάλληλους χρόνους».

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη φροντίδα των κατοικίδιων, σύμφωνα με τους ειδικούς- Μέρος Β

Φροντίδα αδέσποτων

«Βεβαίως και εξετάζω αδέσποτα!» , τονίζει με έμφαση. «Στο κτηνιατρείο μου, που βρίσκετε στην Κάτω Αχαΐα δέχομαι τόσο αδέσποτα, όσο δεσποζόμενα κατοικίδια και παραγωγικά ζώα. Ναι μεν υπάρχουν προγράμματα για τα αδέσποτα σε όλους τους δήμους αλλά είναι τεράστιος ο πληθυσμός και η χρηματοδότηση μικρή. Το καλό στην περιοχή της Πάτρας είναι ότι υπάρχουν πολύ καλές υποδομές, οι οποίες έχουν στελεχωθεί με πολύ ικανούς ανθρώπους, που διαχειρίζονται κατάλληλα το κάθε πρόγραμμα για τα αδέσποτα. Ωστόσο είναι κρίσιμο να ευαισθητοποιηθούν και να κινητοποιηθούν ακόμα περισσότεροι συμπολίτες. Να σημειωθεί ότι στην ευρύτερη περιοχή της Κάτω Αχαΐας δεν ισχύουν τα ανάλογα, διότι ο δήμος δεν έχει μεριμνήσει για υποδομές, παρόλο που ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών είναι ευαισθητοποιημένο».

Τι ισχύει για τα αδέσποτα

Για τις αλλαγές στη νομοθεσία, δηλώνει ότι «ο σκεπτικισμός, σχετικά με το κατά πόσο ο καινούριος νόμος είναι λειτουργικός και θα φέρει αποτελέσματα προς την σωστή κατεύθυνση, είναι έντονος. Δηλαδή να μειωθούν τα αδέσποτα, να υπάρχει ένα είδος καταγραφής τους και να τηρείται η ευζωία όλων των ζώων , αδέσποτων και μη. Αρκετοί λοιπόν προσπαθούν να ενημερωθούν και να δουν τι χρειάζεται να κάνουν. Ας μην ξεχνάμε πως η συμμόρφωση στο νέο νόμο έχει επιπλέον οικονομικές επιβαρύνσεις στις ήδη δύσκολες συγκυρίες που επικρατούν».

Πρόσθεσε μάλιστα πως «ζήσαμε συνθήκες πρωτοφανούς εγκλεισμού και απομόνωσης με αποτέλεσμα η ανάγκη συντροφιάς και ενασχόλησης με κάτι καινούριο να μεγιστοποιηθεί. Την περίοδο της καραντίνας υπήρχε ο χρόνος να ασχοληθεί κάποιος ευκολότερα με τη φροντίδα ενός κατοικίδιου. Έχω την εντύπωση πως αν κάποιος σκεφτόταν, απλώς, να αποκτήσει ένα κατοικίδιο προ covid, στην περίοδο της καραντίνας ,το υλοποίησε».

Τέλος, σχετικά με την ψυχοθεραπευτική επίδραση των ζώων, ο κ. Νιφόρας τονίζει ότι  «είναι κάτι που δείχνουν όχι μόνο οι έρευνες αλλά και η πράξη. Υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα που η ενασχόληση με κάποιο ζώο, υπήρξε αφορμή για αλλαγή συμπεριφορών ή συνηθειών. Βελτίωσε καταστάσεις υγείας (τόσο ψυχικής όσο και συναισθηματικής) και ανέπτυξε δεξιότητες που ήταν άγνωστες. Δεν είναι τυχαίο που παιδιά που μεγαλώνουν σε σπίτι με κατοικίδιο κατακτούν πιο γρήγορα, ή πιο εύκολα αν θέλετε, διάφορα ψυχοκινητικά στάδια. Άλλωστε πολλοί άνθρωποι διαθέτουν κατοικίδιο ή βοηθούν κάποιο αδέσποτο, όχι μόνο για το αίσθημα της προσφοράς αλλά και γιατί μέσα από αυτή την διαδικασία  αποβάλλουν τα προβλήματα της καθημερινότητας τους».

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…