Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη φροντίδα των κατοικίδιων, σύμφωνα με τους ειδικούς-Μέρος Α

Συντάκτης: Flowmagazine

Πολλές είναι οι απορίες σχετικά με τη σωστή και ολοκληρωμένη φροντίδα των κατοικίδιων . Διαβάστε τις συμβουλές και τις απόψεις μιας καταξιωμένης κτηνιάτρου.

Η αγάπη για τα ζώα, το κίνητρο

Η κτηνιατρική ήταν μια απόλυτα συνειδητή επιλογή για την Ελένη Μπουρδάκου. Όπως αναφέρει, η ίδια ήταν «παιδί της πόλης αλλά οι καλοκαιρινές διακοπές στη γιαγιά στην Κρήτη με έφεραν σε επαφή με διαφορά ήδη ζώων και με έκαναν να τα αγαπήσω και να θέλω να τα φροντίσω. Ο πρώτος μου “ασθενής” ένα τραυματισμένο από κυνηγετικό όπλο ορτύκι σε ηλικία 10 ετών που βρήκε ο μπαμπάς και μου έφερε στο σπίτι με ευαισθητοποίησε στο θέμα της θεραπευτικής πέρα από την απλή επαφή με ζώα. Γενικά, τα κατοικίδια δεν είχα ποτέ πρόβλημα να τα πλησιάσω και να με εμπιστευθούν. Βγαίνει αυθόρμητα και μερικές φορές ίσως με παραπάνω θάρρος από ότι πρέπει, κάτι που έχω πληρώσει με κάποιες δαγκωματιές! Όσο για τους ιδιοκτήτες ο χρόνος εμπειρίας και η αποτελεσματικότητα της δουλειάς μου είναι που τους κάνει να με εμπιστεύονται γρήγορα».

Για τους λόγους επίσκεψης στο ιατρείο της και μας εξήγησε ότι: «έπειτα  από τόσα χρόνια λειτουργίας του ιατρείου οι λόγοι επίσκεψης ποικίλουν. Δέχομαι ασθενείς από όλη τη Δυτική Ελλάδα για διάφορους λόγους και αναλαμβάνω από συναδέλφους ορθοπεδικά χειρουργεία και επεμβάσεις σε μαλακά μόρια μεγαλύτερης δυσκολίας.

»Πριν κάποιος αποφασίσει να υιοθετήσει ένα ζωάκι, θα πρέπει να σκέφτεται καλά γιατί πρόκειται για ένα νέο μέλος στην οικογένεια που θα είναι μαζί τους για αρκετά χρόνια και απαιτεί πολύ από το χρόνο τους. Τα κατοικίδια σε καμία περίπτωση δεν πρέπει είναι δώρα εορτών», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη φροντίδα των κατοικίδιων, σύμφωνα με τους ειδικούς-Μέρος Α

Τα συνηθέστερα προβλήματα

Περνώντας σε πιο εξειδικευμένες απορίες, την ρωτήσαμε σχετικά με τη δηλητηρίαση των ζώων και μας τόνισε πως αυτή «δεν είναι συχνή ευτυχώς τελευταία και μπορεί να προκύψει είτε από κακόβουλη πράξη είτε από κατά λάθος κατάπωση φαρμάκων ή χημικών στο σπίτι. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη συμβουλή γιατί αυτό έχει να κάνει με το είδος του δηλητηρίου. Θα πρέπει ο ιδιοκτήτης να επικοινωνήσει με κτηνίατρο άμεσα για να του δώσει τις πρώτες οδηγίες μέχρι να το προσκομίσει στο ιατρείοΑν μιλάμε για τις κοινές “φόλες” δηλαδή για φυτοφάρμακα, το πρώτο που έχει να κάνει ο ιδιοκτήτης είναι να προκαλέσει εμετό. Αλλά και πάλι αυτό εξαρτάται σε ποιο στάδιο βρίσκεται. Αν έχει ήδη σπασμούς και βρίσκεται σε κατάκλιση αυτό δε θα βοηθήσει».

Σχετικά με τις πιο συχνές αρρώστιες των μικρών μας φίλων, η κ. Μπουρδάκου τονίζει  πως «Το καλοκαίρι η πιο συχνή αιτία είναι τα κροτωνογενή νοσήματα που προκύπτουν από πλημμελή ή καθόλου χρήση εξωπαρασιτοκτόνων. Το χειμώνα τα ιογενή νοσήματα όπως η παρβοεντερίτιδα είναι αρκετά συχνή σε ανεμβολίαστα κουταβάκια όμως στο ιατρείο βλέπουμε μεγάλη ποικιλία περιστατικών».

Η κατάσταση στην πόλη που ζει και εργάζεται

Σχετικά με την κατάσταση των αδέσποτων στην Πάτρα, σημειώνει χαρακτηριστικά  : «Αδέσποτα εξετάζω καθημερινά και όσο μπορώ. Επίσης αναλαμβάνω τα ορθοπεδικά χειρουργεία για τα αδέσποτα του δήμου μας και του δήμου Αιγιαλείας. Στην Πάτρα θεωρώ ότι γίνεται δουλειά από το δήμο και τις οργανώσεις. Το πρόβλημα όμως είναι μεγάλο και προκύπτει κυρίως από τη μη συμμόρφωση των ιδιοκτητών για στείρωση. Δυστυχώς ο όγκος είναι μεγάλος και οι συνάδελφοι που δεχόμαστε να τα εξετάσουμε λίγοι με ελάχιστη ή καθόλου αμοιβή».

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη φροντίδα των κατοικίδιων, σύμφωνα με τους ειδικούς-Μέρος Α

Σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην σχετική νομοθεσία, η κ. Μπουρδάκου αναφέρει ότι «οι ιδιοκτήτες ρωτούν συνέχεια και θέλουν να ενημερωθούν για τα νέα δεδομένα. Αρκετοί συμμορφώνονται άλλοι προσπαθούν να το παρατείνουν όσο μπορούν μέχρι να εξαντληθούν τα περιθώρια. Ευτυχώς έχει προχωρήσει αρκετά η διαδικασία ηλεκτρονικής σήμανσης, τουλάχιστον εδώ στην Πάτρα».

Τέλος, κλείνοντας με θετικό πρόσημο  υπογράμμισε: «Για κάποιο λόγο η μοναξιά και η απομόνωση της καραντίνας αύξησαν τον αριθμό των κατοικίδιων. Επίσης για κάποιο λόγο ιδιοκτήτες συμμορφώνονται τώρα άμεσα στις συμβουλές μας και σπεύδουν να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους».

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…