Τι πρέπει να γνωρίζει κανείς στο πρώτο ραντεβού στην ψυχοθεραπεία

Συντάκτης: Flowmagazine

Οι συνθήκες της ζωής δυσκολεύουν και όλο και περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται τη συμβουλή ενός ψυχολόγου. Ας δούμε, τι χρειάζεται να γνωρίζετε για την πρώτη επαφή.

1. Τι χρειάζεται να κάνω για να κλείσω ένα πρώτο ραντεβού σε έναν ψυχολόγο;

Για να κλείσουμε ένα ραντεβού σε έναν ψυχολόγο, θα πρέπει αρχικά να έχουμε επιλέξει τον ειδικό που κρίνουμε ότι μας “ταιριάζει”. Η επιλογή μπορεί να γίνει είτε μέσω του κοινωνικού μας περίγυρου, δηλαδή κάποιος μας συστήνει έναν ειδικό, είτε μέσα από προσωπική αναζήτηση. Το σημαντικό είναι να επιλέξουμε έναν ψυχολόγο, τον οποίο σε πρώτη φάση νιώθουμε ότι μπορούμε να εμπιστευτούμε. Ένα καλό βιογραφικό είναι ίσως το πρώτο σημαντικό κριτήριο αλλά και οι συστάσεις από τρίτους.

Προσοχή: Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επιλέγουμε έναν ψυχολόγο με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και με αντίστοιχες ακαδημαϊκές σπουδές αλλά και περαιτέρω εκπαιδεύσεις. Γι’ αυτό δεν πρέπει να διστάζουμε να ρωτάμε για τις σπουδές αλλά και γιατί όχι να ζητάμε να μας επιδείξει τα απαραίτητα έγγραφα που πιστοποιούν την ιδιότητά του. Μόνο έτσι θα προστατευτούμε από κακές πρακτικές στην άσκηση του επαγγέλματος.

2. Τι χρειάζεται να πω στο πρώτο ραντεβού;

Το πρώτο ραντεβού είναι ραντεβού γνωριμίας. Ο θεραπευόμενος και ο θεραπευτής συναντιούνται για πρώτη φορά και αποφασίζουν αμφότεροι αν μπορούν να δουλέψουν μαζί. Σε αυτή τη φάση συζητείται το αίτημα του θεραπεύομενου, ο λόγος δηλαδή για τον οποίο αναζητά βοήθεια και θέτονται οι στόχοι. Ο θεραπευτής θα πάρει ένα σύντομο ιστορικό για να μπορέσει να κατανοήσει καλύτερα το αίτημα του πελάτη του και να προτείνει αργότερα ένα θεραπευτικό πλάνο. Επίσης στο πρώτο ραντεβού καλό είναι να διευκρινιστούν θέματα που αφορούν το απόρρητο αλλά και να διερευνηθούν οι προσδοκίες του πελάτη. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έρχονται στο γραφείο του ψυχολόγου, με την ελπίδα ότι εκείνος έχει έναν “μαγικό τρόπο” με τον οποίο θα μπορέσει να λύσει τα προβλήματά τους. Περιμένουν από εκείνον να τους δώσει την τέλεια συμβουλή, την ειδική συνταγή, που απαντάει σε όλα τους τα ερωτήματα. Ωστόσο, αυτό φυσικά δεν είναι δυνατόν, και για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να αφιερωθεί χρόνος, ώστε ο ψυχολόγος να εξηγήσει τον τρόπο δουλειάς του αλλά και το τι μπορεί να προσφέρει. Στο ταξίδι της θεραπείας γίνεται συνοδοιπόρος και στηρίζει με τις γνώσεις, την εμπειρία και τα εργαλεία που διαθέτει την πορεία του πελάτη προς την ίαση, την ανακούφιση και την επίλυση των προβλημάτων. Όμως δεν έχει έτοιμες συνταγές αλλά αντίθετα βοηθάει τον ίδιο τον θεραπεύομενο να βρει τις δικές του απαντήσεις, έτσι όπως θα αναδυθούν μέσα από τη διαδικασία της θεραπείας. Σχετικό με αυτό είναι και ο χρόνος, που πρέπει να δοθεί στον πελάτη κατά το πρώτο ραντεβού έτσι ώστε να ρωτήσει όλα όσα χρειάζεται να ξέρει ο ίδιος, να μάθει όσα επιθυμεί για την επαγγελματική ιδιότητα του ψυχολόγου που επέλεξε αλλά και οποιαδήποτε άλλη απορία γύρω από την όλη διαδικασία. Όρισμένοι ψυχολόγοι και όταν και ο θεραπευόμενος είναι σύμφωνος συζητούν και το θεραπευτικό συμβόλαιο στο πρώτο ραντεβού, εναλλακτικά αυτό μπορεί να συμφωνηθεί στο δεύτερο ραντεβού.

3. Τι είναι το θεραπευτικό συμβόλαιο;

Το θεραπευτικό συμβόλαιο είναι προφορικό και στην ουσία περιλαμβάνει την από κοινού συμφωνία των δύο μερών να συνεργαστούν, τη συχνότητα των συναντήσεων, το κόστος των συνεδριών, την πολιτική των ακυρώσεων αλλά και ένα θεραπευτικό πλάνο.

4. Είναι υποχρεωτικό με το πέρας του πρώτου ραντεβού να κλείσω το επόμενο;

Όχι. Ο θεραπευόμενος μπορεί να πάρει όσο χρόνο χρειάζεται για να το σκεφτεί και να επανέλθει όταν είναι έτοιμος για ένα δεύτερο ραντεβού. Φυσικά αν είναι σίγουρος ότι θέλει να συνεχίσει, το επόμενο ραντεβού καθορίζεται με το πέρας του πρώτου.

5. Πόσο διαρκεί ένα πρώτο ραντεβού; Υπάρχει κανονική χρέωση;

Το πρώτο ραντεβού όπως και όλα τα επόμενα διαρκεί συνήθως 1 ώρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί λίγος χρόνος παραπάνω. Αν και αρκετοί ψυχολόγοι δεν χρεώνουν το πρώτο ραντεβού, ωστόσο αυτό αποτελεί την αρχή της θεραπευτική διαδικασίας και είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Σε αυτό αρχίζει να κτίζεται η θεραπευτική σχέση και θέτονται οι βάσεις για τις επόμενες συνεδρίες. Ο θεραπευτής αφιερώνει το χρόνο και την ενέργεια του και η χρέωση αποτελεί μέρος της διαδικασίας που αρχίζει από την πρώτη συνάντηση.

6. Τι είναι η θεραπευτική σχέση;

Η θεραπευτική σχέση είναι η σχέση εμπιστοσύνης και αποδοχής που αναπτύσσεται ανάμεσα στο θεραπευτή και το θεραπευόμενο. Είναι σημαντικό και οι δύο πλευρές να νιώθουν άνετα και να διατηρούν θετικά συναισθήματα. Ειδικά ο θεραπευόμενος θα πρέπει να νιώθει ασφάλεια, ώστε να μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα. Οποιαδήποτε δυσφορία ή δυσκολία καλό είναι να συζητείται στο τέλος της συνεδρίας. Η θεραπευτική σχέση ξεκινάει από το πρώτο ραντεβού και συνεχίζει να χτίζεται στα επόμενα ενώ παίζει καθοριστικό ρόλο για την εξέλιξη και την πορεία της θεραπείας.

7. Είναι φυσιολογικό να νιώσω άγχος στο πρώτο ραντεβού;

Είναι απολύτως φυσιολογικό. Η πρώτη φορά σε έναν ψυχολόγο είναι κάτι πρωτόγνωρο, δεν ξέρουμε τι να περιμένουμε, τι θα αντιμετωπίσουμε. Καθόμαστε απέναντι από έναν άγνωστο και καλούμαστε να εκφράσουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματα μας. Είναι λογικό να υπάρχει κάποια αγωνία, η οποία κατά κανόνα υποχωρεί μετά τα πρώτα λεπτά.

8. Τι άλλο χρειάζεται να γνωρίζω για το πρώτο ραντεβού;

Το πρώτο ραντεβού με έναν ψυχολόγο, αλλά και όλα τα υπόλοιπα, είναι σημαντικό να κλείνονται με προσωπική πρωτοβουλία και κατόπιν συνειδητής επιλογής. Μόνο αν έχουμε αποφασίσει μόνοι μας ότι χρειαζόμαστε βοήθεια σε κάποιο θέμα, το οποίο δεν μπορούμε να διαχειριστούμε, θα έχει αποτέλεσμα η απόφαση μας να μπούμε σε διαδικασία θεραπείας. Τα ραντεβού, τα οποία κλείνονται κατόπιν πίεσης από τον περίγυρο μας, συνήθως δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα. Για τον καθένα από εμάς υπάρχει ο κατάλληλος χρόνος που θα νιώσουμε έτοιμοι και θα πάρουμε την απόφαση να αναζητήσουμε βοήθεια. Αφουγκραστείτε τον εαυτό σας και αυτός θα σας οδηγήσει την κατάλληλη στιγμή στον ειδικό.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…