Τι πρέπει να γνωρίζετε για την άσκηση ενώ έχετε κρυολόγημα

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Όταν δεν είστε καλά, το να παραλείψετε την προπόνησή σας φαίνεται οκ. Αλλά τι πρέπει να κάνετε όταν έχετε απλώς ένα κρυολόγημα ή μία μικρή ίωση;

Σίγουρα, δεν αισθάνεστε τόσο «θαυμάσια» όσο συνήθως, αλλά τα συμπτώματά σας δεν είναι πολύ σοβαρά – είναι λοιπόν εντάξει να ασκείστε με ένα κρυολόγημα ή όχι;

Το θέμα είναι το εξής: Δεν είναι όλα τα κρυολογήματα το ίδιο και υπάρχουν πολλά «εξαρτάται» που εμπλέκονται στην απάντηση σε αυτό το ερώτημα.

Για αρχή, υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα για την προπόνηση με κρυολόγημα. Κάποια ήπια κίνηση μπορεί στην πραγματικότητα να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, ανάλογα με το πόσο άρρωστοι είστε. Μπορεί ακόμη και να σας δώσει μια καλή ώθηση από ενδορφίνες για να νιώσετε καλύτερα.

Πώς επηρεάζει το κρυολόγημα την ικανότητά σας να ασκηθείτε;

Τα κρυολογήματα μπορούν να συνοδεύονται από μια ευρεία γκάμα συμπτωμάτων και όλα αυτά επηρεάζουν την ικανότητά σας να ασκηθείτε με διαφορετικό τρόπο. Ένα κοινό χαρακτηριστικό, ωστόσο, είναι ότι όταν έχετε ένα κρυολόγημα, το σώμα σας προσπαθεί απεγνωσμένα να το καταπολεμήσει, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε κουρασμένοι. Αυτό μπορεί να σημαίνει μειωμένη δύναμη και αντοχή των μυών, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε εξαντλημένοι πολύ πιο γρήγορα κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης σε σχέση με το συνηθισμένο.

Και, αν έχετε πυρετό, αυτό μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του σώματος να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του, προκαλώντας αποβολή θερμότητας πιο γρήγορα από το συνηθισμένο.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την άσκηση ενώ έχετε κρυολόγημα

Βοηθάει η άσκηση στην αντιμετώπιση ενός κρυολογήματος;

Η ελαφριά άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος με τον χρόνο, αλλά δεν υπάρχουν έρευνες που να αποδεικνύουν ότι η άσκηση κατά τη διάρκεια ενός κρυολογήματος μπορεί πραγματικά να μειώσει τη διάρκεια του κρυολογήματος σας.
Ωστόσο, η φυσική κατάσταση μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα. Η άσκηση απελευθερώνει πολλές ορμόνες που μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε υπέροχα, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι έχετε ένα κρυολόγημα.

Θα πρέπει, ωστόσο, να έχετε υπόψη σας ότι αν υπερβάλλετε στην άσκηση όταν έχετε ένα κρυολόγημα, μπορείτε να επιδεινώσετε τα πράγματα. Η υπερβολική άσκηση κατά την ασθένεια μπορεί να δυσκολέψει το σώμα να καταπολεμήσει την μόλυνση και να απαιτήσει περισσότερο χρόνο για να αναρρώσετε. Πέραν αυτού, η προσπάθεια να ιδρώσετε πολύ μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση και πραγματικά θέλετε να βεβαιωθείτε ότι παραμένετε ενυδατωμένοι όταν είστε άρρωστοι.

Ακόμα κι αν αντιμετωπίζετε απλώς ένα κοινό κρυολόγημα, μην αισθάνεστε υποχρεωμένοι να «ξεφουσκώσετε» μέσα από την άσκηση. Ακούστε το σώμα σας και ασκηθείτε μόνο σε ένα επίπεδο που σας κάνει να αισθάνεστε καλά.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.