Τι περιποίηση χρειάζεται το πρόσωπο μετά την προπόνηση;

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει πως μετά από μία έντονη προπόνηση, το πρόσωπό σας λάμπει από ένταση και ενέργεια. Η άσκηση ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα, κάτι που κάνει το δέρμα να ακτινοβολεί. Ωστόσο, αυτή η λάμψη δεν κρατάει για πολύ εάν δεν φροντίζετε την επιδερμίδα σας μετά την προπόνηση. Καθώς το δέρμα σας γίνεται ελαφρώς ευάλωτο μετά από έντονη άσκηση θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μη «σπάσει». Ας δούμε μαζί ορισμένους τρόπους που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το δέρμα σας υπέροχο, ακόμη και μετά από πολύωρη και έντονη δραστηριότητα.

Μην αγγίζετε το πρόσωπό σας κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνηση

Ένα από τα συνηθισμένα λάθη που κάνουμε όλοι είναι να αγγίζουμε το πρόσωπό μας χωρίς να πλένουμε τα χέρια μας. Υπάρχουν τόσα πολλά βακτήρια στο γυμναστήριο που μεταφέρονται στα χέρια σας. Αν αγγίξετε το δέρμα σας, αυτά τα βακτήρια έχουν τρόπο να εισχωρήσουν στο δέρμα. Καθαρίστε πρώτα τα χέρια σας και στη συνέχεια το πρόσωπό σας καλά, με ήπιο σαπούνι και ζεστό νερό, όπως θα δούμε παρακάτω.

Καθαρίστε το πρόσωπό σας με ήπιο καθαριστικό

Κατ’ αρχάς, ξεπλύνετε το πρόσωπό σας με χλιαρό νερό και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε ένα ήπιο καθαριστικό για να το πλύνετε. Θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τον ιδρώτα και τη σκόνη. Το δέρμα σας είναι ευαίσθητο μετά την προπόνηση, οπότε μην χρησιμοποιείτε ποτέ προϊόν για βαθύ καθαρισμό. Προτιμήστε τα φυσικά συστατικά.

Απολεπιστείτε!

Το επόμενο βήμα είναι η απολέπιση. Μπορείτε να δοκιμάσετε ένα φυσικό σκραμπ σώματος, για να απομακρύνετε τα νεκρά κύτταρα και άλλα υπολείμματα από το δέρμα. Η απολέπισή του είναι απαραίτητη, ειδικά αν ασκείστε. Ωστόσο μην κάνετε απολέπιση πάνω από 3 φορές την εβδομάδα.

Η ενυδάτωση είναι απαραίτητη

Η ενυδάτωση πρέπει να είναι το επόμενο βήμα μετά τον καθαρισμό και την απολέπιση. Αναπληρώνει τα υγρά που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της άσκησης και βοηθά το δέρμα σας να μην στεγνώνει.

Μην ξεχάσετε να βάλετε αντηλιακό

Αφού ολοκληρώσετε την ενυδάτωση, εφαρμόστε αντηλιακή προστασία. Ένα καλό αντηλιακό με δείκτη πάνω από SPF 15 είναι ιδανικό για το δέρμα σας. Εφόσον τελειώσατε με τον καθαρισμό, το δέρμα σας εκτίθεται σε υπεριώδεις ακτίνες και ελεύθερες ρίζες. Για να αποφύγετε τη ζημιά, απαιτείται η χρήση αντηλιακού αν πηγαίνετε πρωινές ώρες στο γυμναστήριο, αλλιώς δεν υπάρχει λόγος.

Πίνετε πολύ νερό

Με τον ιδρώτα κατά τη διάρκεια της άσκησης, το σώμα σας χάνει υγρά. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να το κρατάτε ενυδατωμένο πίνοντας πολύ νερό. Έτσι, προλαμβάνετε και τη χαλάρωση του δέρματος.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…