Τι να ρωτήσεις τον εαυτό σου πριν αγοράσεις κάτι;

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Πόσες φορές έχεις νιώσει την ανάγκη να αγοράσεις κάτι ή απλώς να πας για ψώνια; Είσαι σίγουρη, όμως, ότι τα λεφτά σου δεν πάνε χαμένα ή ότι δεν αγοράζεις πράγματα τα οποία δεν έχεις ανάγκη;

Είτε θέλουμε να ξοδεύουμε λιγότερο είτε να μαζέψουμε χρήματα για κάποιο σκοπό πάντα υπάρχει λόγος να ρωτάμε τον εαυτό μας γιατί αγοράζουμε κάτι. Αυτά που αγοράζουμε δείχνουν που βρισκόμαστε στη ζωή, ποιοι είναι οι στόχοι μας και ποιο είναι το προσωπικό μας στυλ.

#1 Για ποιο λόγο;

Είναι το πιο εύκολο να μπούμε σε ένα μαγαζί για βόλτα, να εντοπίσουμε κάτι με πολύ χαμηλή τιμή και χωρίς πολλή σκέψη να το αγοράσουμε. Ένα μικρό διακοσμητικό, μία πετσέτα, ένα στυλό, οτιδήποτε. Θα πρέπει να ρωτήσουμε τον εαυτό μας “Πώς ταιριάζει αυτό στη ζωή μου;”. Σίγουρα θα έχεις άλλα 10 ίδιου τύπου πράγματα στο σπίτι που θα αγόρασες στο παρελθόν σε παρόμοια περίπτωση. Εάν για παράδειγμα χάλασε κάτι και χρειάζεται αντικατάσταση, προχώρα με την αγορά. Προσπέρασε το ίδιο το προϊόν και ρώτα πως αυτό δουλεύει στη δική σου ζωή, με τα δικά σου πράγματα.

#2 Χρειάζομαι πραγματικά αυτό το αντικείμενο;

Ίσως από τα πιο δύσκολα ερωτήματα που πρέπει να υποβάλλεις στον εαυτό σου. Είναι απόλυτα κατανοητό πως μπορεί να έχεις βάλει στο μάτι εκείνο το τέλειο δερμάτινο σακάκι σε μαύρο χρώμα, αλλά πριν κάνεις την online παραγγελία σκέψου αν ήδη έχεις κι άλλα μαύρα δερμάτινα σακάκια, και αν αυτή η αγορά θα σου προσφέρει την ευτυχία που αναζητάς. Το χρειάζεσαι; Θα σε κάνει ευτυχισμένη; Θα το φροντίσεις σωστά; Κάνε αυτές τις ερωτήσεις στον εαυτό σου και προσδιόρισε ποιες αγορές αξίζουν πραγματικά. Άσε που με αυτόν τον τρόπο θα εξοικονομήσεις και χρήματα.

#3 Από τι υλικό είναι κατασκευασμένο;

Όταν ξεκινάς να αγοράσεις κάτι, καλό είναι να δεις από τι υλικά είναι κατασκευασμένο το ρούχο ή ό,τι άλλο αποφασίσεις να ψωνίσεις. Η αγορά ρούχων από συνθετικά υλικά όταν πλένονται  απελευθερώνουν «μικροπλαστικά» που αυτά στη συνέχεια μολύνουν τις υδάτινες οδούς. Επίσης, σκέψου και που θα καταλήξει το ρούχο όταν το βαρεθείς ή σου χαλάσει γιατί τα υφασμάτινα απόβλητα είναι μια από τις πιο καταστροφικές για το περιβάλλον σκοτεινές πτυχές. Δώσε προτεραιότητα σε ρούχα από φυσικά υφάσματα, όπως βαμβάκι, κάνναβη ή μπαμπού. Είναι βιοδιασπώμενα άρα μπορούν να απορροφηθούν με ασφάλεια από το περιβάλλον. Η βιώσιμη μόδα πλέον είναι γεγονός.

#4 Αν δεν υπήρχε το ταμπελάκι με τη μάρκα, θα εξακολουθούσε να είναι του γούστου μου;

Στην ερώτηση αυτή δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Ένας σχεδιαστής προφανώς θεωρεί τη συλλογή του μοναδική και αψεγάδιαστη, όμως εσείς θα αγοράζατε κάποιο κομμάτι, ακόμα και αν δεν είναι του στιλ σας; Σίγουρα δεν θα ήταν και η πιο έξυπνη κίνηση που θα μπορούσατε να κάνετε.

#5 Μήπως είναι κάποια επιλογή που μου επιβλήθηκε;

Σήμερα όλος ο κόσμος περιστρέφεται γύρω από το μάρκετινγκ και τα social media, γεγονός που έχει τα αρνητικά και τα θετικά του. Αν αναζητάτε ένα συγκεκριμένο παντελόνι για παράδειγμα και το βρείτε σήμερα με έκπτωση 30%, ναι, αγοράστε το. Όμως αν ξυπνήσατε και βρήκατε απλά ένα email ή μια διαφήμιση για ένα ζευγάρι παπούτσια, που δεν τα είχατε ξαναδεί στο παρελθόν και κοστίζουν 500€, τότε είναι καλύτερα να απομακρυνθείτε από τον υπολογιστή σας για μερικές ώρες.

#6 Πρόκειται για μια υπεύθυνη μάρκα;

Είναι δύσκολο να καταλάβεις ποιες εταιρείες τηρούν πραγματικά την ηθική αγοράζοντας από βιώσιμους προμηθευτές. Αν αποφασίσεις να αγοράσεις από μια μάρκα, φρόντισε να κάνεις μια έρευνα και να διαβάσεις για τις ηθικές και οικολογικές της αξίες. Είναι ένα «μεγάλο αγκάθι» πως πολλές εταιρείες δεν αποκαλύπτουν πληροφορίες σχετικά με τα υλικά ή την κατασκευή τους. Οι εταιρείες με ηθική συνείδηση τείνουν να είναι πιο ειλικρινείς με αυτές τις διαδικασίες.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.