Τι να πείτε στο παιδί σας για να χτίσει υγιή αυτοπεποίθηση

Συντάκτης: Πόπη Βασιλάκη, Υπ. Διδάκτωρ Επιστημών Αγωγής και Εκπαίδευσης

Η αυτοπεποίθηση χτίζεται από την παιδική ηλικία. Τι πρέπει να λένε οι γονείς στο παιδί για να ενισχύσουν την πίστη στον εαυτό του;

Η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμηση είναι το κλειδί για τη σωστή ψυχική ανάπτυξη των παιδιών. Αυτές καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το τι είναι ικανό το άτομο να επιτύχει στην ενήλικη ζωή του. Φυσικά, η αυτοεκτίμηση δεν ταυτίζεται πάντα με την πραγματική αξία κάποιου. Πολύ συχνά άτομα προικισμένα με πολλές δυνατότητες και χαρίσματα δεν έχουν την αυτοπεποίθηση να τα ξεδιπλώσουν, ενώ άλλα με περιορισμένες ικανότητες αλλά υψηλή αυτοπεποίθηση ξεχωρίζουν!

10 θετικές φράσεις

  • Μη στενοχωριέσαι. Μαζί θα το αντιμετωπίσουμε

Το παιδί νιώθει πιο δυνατό όταν ξέρει ότι οι γονείς του είναι πλάι του σε δύσκολες στιγμές και το βοηθούν να τα καταφέρει.

  • Είμαι πολύ περήφανος

Είναι σημαντικό να λέγεται από τους γονείς, καθώς αποτελεί επιβεβαίωση για το παιδί ότι οι πράξεις του είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και οι γονείς νιώθουν θετικά για αυτό.

  • Δεν πειράζει αν κλάψεις! Θα νιώσεις καλύτερα

Επιτρέπουμε στο παιδί να κλαίει όταν αισθάνεται άσχημα, καθώς αυτό θα λειτουργήσει λυτρωτικά για αυτό, ενώ του διδάσκουμε παράλληλα ότι κανένα συναίσθημα δεν είναι ντροπή και μπορεί να εκφράζει ελευθέρα τα θετικά καθώς και τα αρνητικά του συναισθήματα.

  • Δεν είναι κακό να κάνεις λάθος

Πρέπει να μάθει πως είναι αποδεκτό για όλους να κάνουν λάθη και να συγχωρεί τον εαυτό του για αυτό.

  • Είναι πολύ έξυπνο αυτό που σκέφτηκες

Ενθαρρύνουμε το παιδί να αναπτύσσει την δική του σκέψη από πολύ νωρίς και το επιβραβεύουμε ώστε να συνεχίσει.

  • Σε αγαπώ για αυτό που είσαι

Αποδεχόμαστε το παιδί μας για αυτό που είναι και όχι για αυτό που θα θέλαμε να είναι. Αποδεχόμαστε τα προτερήματα αλλά και τα ελαττώματά του, για να μάθει και εκείνο με τη σειρά του να αποδέχεται τους άλλους γύρω του.

  • Θα σε αγαπώ ό,τι και αν κάνεις

Η αγάπη των γονιών δεν έχει όρους και προϋποθέσεις. Αγαπάμε το παιδί μας ό,τι και αν κάνει, είτε είναι καλό είτε είναι κακό. Η αγάπη μας είναι εκεί αδιαπραγμάτευτη.

  • Μη σταματάς! Θα τα καταφέρεις

Με την ενθάρρυνση των γονέων το παιδί θα μάθει να προσπαθεί και να μην το βάζει κάτω με την πρώτη δυσκολία. Παρ’ όλο που η απογοήτευση θα υπάρχει, πρέπει να μάθει να συνεχίζει να αγωνίζεται για αυτό που θέλει να πετύχει.

  • Δεν πειράζει! Η προσπάθεια μετράει

Ακόμη και όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά και η αποτυχία του χτυπήσει την πόρτα, πρέπει να το διδάξουμε ότι και η προσπάθεια παίζει σημαντικό ρόλο, εξίσου σημαντικό με την επιτυχία, καθώς μας διδάσκει και μας ωθεί να γίνουμε καλύτεροι μαθαίνοντας μέσα από τα λάθη μας.

  • Όλα θα πάνε καλά

Οφείλουμε να δείξουμε στο παιδί ότι ακόμη και αν οι συνθήκες δεν είναι όπως θα θέλαμε, πρέπει να έχουμε θετική σκέψη και να ελπίζουμε ότι στο τέλος θα υπάρχει θετική κατάληξη.

Συντάκτης: Πόπη Βασιλάκη, Υπ. Διδάκτωρ Επιστημών Αγωγής και Εκπαίδευσης

Influence:

Το βιογραφικό μου περιλαμβάνει σπουδές στην Ελληνική φιλολογία, μεταπτυχιακά στους τομείς της Ιστορίας και της Ειδικής Αγωγής…