Τι να κάνουμε για την τριχοφυΐα στο πρόσωπο

Συντάκτης: Saky Koulibaly

Η ανάπτυξη της τριχοφυΐας στη γυναίκα μπορεί να εμφανίζεται ως παρενέργεια κάποιας φαρμακευτικής αγωγής. Στην περίπτωση αυτή, πριν από οποιαδήποτε παρέμβασή σας, οφείλετε να απευθυνθείτε στο γιατρό σας.

Η εμφάνιση της τριχοφυΐας στο πρόσωπο της γυναίκας αποτελεί σύμπτωμα περίπλοκο σε σχέση με την παρουσία τριχοφυΐας στον άντρα, τον οποίο είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό. Συχνά, συνοδεύεται από αίσθηση ντροπής και αμηχανίας για τις γυναίκες.

Το ζήτημα ωστόσο της αισθητικής πλευράς είναι από τα τελευταία που πρέπει να θορυβούν τη γυναίκα, καθώς η ανάπτυξη του δασυτριχισμού στο πρόσωπο αποτελεί συνήθως ένδειξη ορισμένων διαταραχών.

Έτσι, καλό είναι να ανακαλύψετε την αιτία που προκαλεί το σύμπτωμα αυτό, προτού το πρόβλημα επιδεινωθεί.

Δασυτριχισμός ανδρικού Τύπου. Περί Τίνος Πρόκειται;

Ο ιατρικός όρος που περιγράφει την υπερβολική τριχοφυΐα είναι ο όρος δασυτριχισμός. Αυτός παρατηρείται σε διάφορες περιοχές του σώματος, όπως είναι:

Το πρόσωπο,

Τα πόδια,

Το στήθος,

Η πλάτη,

Το στομάχι.

Το φαινόμενο του δασυτριχισμού αποδίδεται στην υπερβολική έκκριση ανδρογόνων στον οργανισμό της γυναίκας, πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα. Οι γυναίκες παράγουμε επίσης ανδρικές ορμόνες σε χαμηλά ωστόσο επίπεδα που είναι αναγκαίες για την ύπαρξη ισορροπίας. Η φυσιολογική αυτή έκκριση δεν προκαλεί ωστόσο κάποια διαταραχή.

Φυλετικοί και Γενετικοί Παράγοντες

Γυναίκες από την Ινδία και τις μεσογειακές χώρες είναι περισσότερο επιρρεπείς στην ανάπτυξη τριχοφυΐας σε σχέση με τις γυναίκες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, την Ασία και τη Βόρειο Αμερική.

Στην περίπτωση που έχετε στην οικογένειά σας γυναίκες με δασυτριχισμό, τότε οι πιθανότητες να αναπτύξετε και εσείς αυξάνονται. Καλό θα ήταν να κάνετε μία συζήτηση με τα μέλη της οικογένειάς σας αυτά έτσι ώστε  να μάθετε εάν η τριχοφυΐα τους αποδίδεται σε αίτια παθολογικά. Στην περίπτωση ύπαρξης οικογενειακού ιστορικού, πρέπει αναζητήσετε για ποια διαταραχή πρόκειται.

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών αποτελεί ένα από τα πιο κοινά σύνδρομα που μπορεί να επιφέρει ορμονικές διαταραχές. Σε πολλές μάλιστα, γυναίκες ενδέχεται να υπάρχει για πολλά χρόνια προτού αρχίσει να δημιουργεί προβλήματα ή προτού καν ανιχνευθεί.

Σε άλλες γυναίκες ωστόσο προκαλεί εμφανή συμπτώματα, μεταξύ των οποίων είναι η ανάπτυξη τριχοφυΐας στο πρόσωπο και συγκεκριμένα στο πιγούνι. Εάν παρατηρείτε ελαφρά τριχοφυΐα στην περιοχή αυτή, είναι καιρός να απευθυνθείτε στον γιατρό σας για να διασφαλίσετε την ομαλή εξέλιξη της κατάστασης. Αν διαπιστώσετε πως πάσχετε από το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, τότε η καλύτερη αντιμετώπιση δεν είναι άλλη από τη στενή παρακολούθηση της υγείας σας. Μην παραλείπετε τα ραντεβού με τον γιατρό σας και ακολουθείτε επιμελώς τις οδηγίες και τις συστάσεις του.

Σύνδρομο Cushing

To σύνδρομο Cushing δημιουργείται στον άνθρωπο όταν η κορτιζόνη, η ορμόνη του στρες, παράγεται σε υπερβολικές ποσότητες, Είναι το αντίθετο της νόσου Addison. Παρουσιάζεται με υψηλή συχνότητα στις γυναίκες που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας και του άσθματος.

Το σύνδρομο Cushing μπορεί να προκαλέσει, μεταξύ άλλων συμπτωμάτων, τον δασυτριχισμό αντρικού τύπου. Μπορείτε πάντα να επιλέξετε κάποια αισθητική μέθοδο αποτρίχωσης, η σοφότερη όμως επιλογή είναι να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας προκειμένου να προσαρμόζετε τη φαρμακευτική αγωγή στις δικές σας ανάγκες.

Πώς αποτρέπεται η Επιδείνωση της Τριχοφυΐας;

Όταν εμφανίζεται τριχοφυΐα το πιο φυσιολογικό είναι να θέλουμε να απαλλαγούμε από αυτήν. Υπάρχουν ωστόσο πράγματα τα οποία πρέπει  να αποφεύγουμε πάση θυσία προκειμένου να μην επιβαρύνουμε περεταίρω την κατάσταση.

Μην ακολουθείτε Καμία Αγωγή Χωρίς Ιατρική Σύσταση

Η υπερβολική τριχοφυΐα συχνά αποδίδεται σε ορμονική απορρύθμιση. Έτσι, αρκετές γυναίκες αποφασίζουν τη διακοπή της θεραπείας που τους δημιουργεί το πρόβλημα.

Μία αγωγή που πολύ συχνά ευθύνεται για τη δημιουργία του δασυτριχισμού, είναι η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών. Πάντα να θυμάστε ωστόσο ότι ο γιατρός σάς συνιστά θεραπεία βασιζόμενος στις ενδείξεις και τις ανάγκες σας. Για την αποφυγή παρενεργειών ή επιπλέον προβλημάτων, συζητάτε ανοιχτά τις ανησυχίες σας με τον γιατρό σας: έτσι βοηθάτε και εκείνον να σας καθοδηγήσει ανάλογα.

Αποφεύγετε τις μεθόδους αποτρίχωσης που ενδεχομένως να επιβαρύνουν την κατάσταση.

Είναι φυσικό η παρουσία τριχοφυΐας στο πρόσωπο να σας κάνει να αισθάνεστε ανασφαλής, ακόμη και λιγότερο ελκυστική. Ως αποτέλεσμα, αναζητάτε τρόπους απαλλαγής από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα,, παράλληλα με τη θεραπεία σας.

  • Αποφύγετε τις μεθόδους που μπορούν να προκαλέσουν την πύκνωση της τρίχας ή θυλακίτιδα από γύρισμα, χειροτερεύοντας έτσι την κατάσταση.
  • Αποφύγετε τη χρήση του ξυραφιού. Προτιμήστε αποτριχωτική κρέμα ή κερί.

Ξάνθισμα της Τρίχας

Η αποτριχωτική μέθοδος, σε κάποιους ακούγεται σωστή λύση, σε άλλους όμως όχι. Εάν ανήκετε στη δεύτερη κατηγορία, μπορείτε να επιλέξετε το ξάνθισμα της τρίχας με τη χρήση οξυζενέ.

Είναι μέθοδος απλή και μπορείτε να το κάνετε μόνες σας στο σπίτι. Δεν απαιτεί χρόνο περισσότερο από μία ώρα. Επιπλέον,  είναι εύκολη,  καθώς η συσκευασία περιέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά τα οποία εσείς απομένει να αναμείξετε και στη συνέχεια, να εφαρμόσετε. Μετά τη χρήση του οξυζενέ αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο χωρίς αντηλιακό, προκειμένου ν’ αποφύγετε τυχόν ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Συντάκτης: Saky Koulibaly,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.