Τι να κάνουμε για να ξεπεράσουμε μια αποτυχία

Συντάκτης: Γεωργία Περιμένη

Δυστυχώς ή ευτυχώς, αποτυχίες και απορρίψεις θα δεχθούμε πολλές στη ζωή μας. Είτε στη δουλειά, είτε στην προσωπική μας ζωή,θα αισθανθούμε άπειρες φορές ότι αποτύχαμε. Αυτό το γεγονός δεν μπορεί κανείς μας να το αποφύγει, γιατί πολύ απλά έτσι είναι η ζωή. Μας δίνει χαρά, αλλά και μας δοκιμάζει. Το ζήτημα σε όλα είναι πώς θα τα δεχθούμε και πώς θα προχωρήσουμε στη ζωή μας. Ας δούμε κάποιους τρόπους για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την αποτυχία.

Να μην σκεφτόμαστε πως εμείς φταίμε για όλα

Όπως φανερώνει και η ίδια η λέξη, η “αποτυχία”, εμπεριέχει και τον παράγοντα της τύχης. Έτσι, όταν αποτυγχάνουμε, δεν σημαίνει ότι φταίμε εξ’ ολοκλήρου εμείς και γι’αυτό πρέπει να “αυτομαστιγωνόμαστε”. Πολλές φορές μάλιστα, δεν φταίμε και καθόλου. Για παράδειγμα, όταν αποτυγχάνουμε να πάρουμε μια προαγωγή στη δουλειά μας, είναι πολλοί οι παράγοντες που συνετέλεσαν σε αυτό. Γι’αυτό καλό είναι να το αποδεχόμαστε και να προχωράμε παρακάτω. Με συνεχή προσπάθεια οι κόποι κάποια στιγμή ανταμείβονται.

Κάθε εμπόδιο για καλό!

Σοφή και διαχρονική παροιμία. Μπορεί σε κάποιους να φαίνεται χαζό, όμως πολλές φορές συνειδητοποιούμε, ότι αυτό που κάποτε μας φαινόταν σαν την καταστροφή του κόσμου, έφερε τελικά κάτι θετικό, ή έγινε για κάποιο σκοπό, που τότε δεν ήμασταν σε θέση να καταλάβουμε. Μάλιστα, με την θετική αντιμετώπιση των πραγμάτων, μπορούμε να επιφέρουμε πολλά καλά από ένα φαινομενικά “κακό” γεγονός. Η αλλαγή σίγουρα θα μας ανανεώσει.

Να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους μας

Εφόσον αποτύχαμε σε κάτι ή για να το πούμε πιο απλά και πιο θετικά, απλά “δεν μας έκατσε”, αντί να μοιρολατρούμε για αυτό που χάσαμε, είναι καλύτερο να θέσουμε έναν νέο στόχο και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τον φτάσουμε. Ίσως ο νέος στόχος που θα που θα θέσουμε, να μας φέρει μια πολύ πιο σημαντική επιτυχία!

Να εντείνουμε τις προσπάθειές μας

Εκτός από τους εξωτερικούς παράγοντες, μερίδιο ευθύνης σε μια αποτυχία έχουμε συνήθως και εμείς. Το να κατηγορούμε όμως συνεχώς τον εαυτό μας δεν αποτελεί λύση. Αντιθέτως, μπορούμε να εντείνουμε με αποφασιστικότητα τις προσπάθειες μάς για την επίτευξη του καινούργιου μας στόχου. Η υπομονή και η επιμονή, σίγουρα θα μας ανταμείψουν!

Να εστιάσουμε σε αυτά που έχουμε πετύχει

Συνήθως, όταν βιώνουμε μια αποτυχία, υποτιμούμε τις δυνάμεις μας και αισθανόμαστε πλήρως αποτυχημένοι και κάποιες φορές ανίκανοι. Νιώθουμε ότι δεν έχουμε πετύχει τίποτα στη ζωή μας και τα βλέπουμε όλα μαύρα. Αυτό όμως είναι αλήθεια. Σε εκείνο το σημείο λοιπόν πρέπει να κάνουμε μια αναδρομή στις επιτυχίες της ζωής μας. Τόσο σε επαγγελματικό, όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Αυτό θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε πόσο σημαντικά πράγματα έχουμε καταφέρει μέχρι στιγμής και θα τονώσει την αυτοπεποίθησή μας για τα επόμενα!

Συντάκτης: Γεωργία Περιμένη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.