Τι να κάνετε σε περίπτωση ακραίου συνωστισμού;

Συντάκτης: Flowmagazine

Αν και τραγωδίες όπως ο θάνατος 151 ανθρώπων σε πρόσφατη εκδήλωση στη Σεούλ είναι σπάνιες, όποιος παρευρεθεί σε μια τέτοια ογκώδη συγκέντρωση πλήθους θα πρέπει να έχει υπόψη του ορισμένες συμβουλές ασφαλείας.

Ένα κύμα πλήθους κατά τη διάρκεια εορτασμού του Χαλογουίν στη Σεούλ παρέσυρε στον θάνατο τουλάχιστον 151 ανθρώπους– πρόκειται για τη τελευταία τραγωδία που σχετίζεται με περιστατικό ακραίου συνωστισμού.

Ο φετινός Νοέμβριος σηματοδοτεί την ετήσια επέτειο από το φεστιβάλ Αστρογουόρλντ, στο Χιούστον, όταν 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίστηκαν σε συναυλία του ράπερ Τράβις Σκοτ. Στις αρχές του περασμένου μήνα περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε επεισόδια κατά τη διάρκεια αγώνα ποδοσφαίρου στην Ινδονησία.

Μολονότι αυτές οι περιπτώσεις είναι υψηλού προφίλ, «τέτοια επεισόδια είναι πολύ σπάνια», σημειώνει ο Κλίφορντ Σκοτ, καθηγητής κοινωνικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Keele στην Αγγλία και ειδικός στη συμπεριφορά του πλήθους. «Ο βαθμός στον οποίο οι άνθρωποι θα βρεθούν σε συνθήκες όπου θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά χαμηλός», πρόσθεσε.

Ωστόσο, υπάρχουν απλές στρατηγικές που μπορούν να σας βοηθήσουν να παραμείνετε ασφαλείς σε πολυσύχναστα περιβάλλοντα, είπαν οι ειδικοί.

«Δεν έχει σημασία πόσο ογκώδης είσαι, πόσο δυνατός είσαι», είπε ο Πολ Βερτχάιμερ, ειδικός στην ασφάλεια του πλήθους. «Αν βρεθείς σε ένα τέτοιο περιστατικό, όλα είναι πέρα ​​από τον έλεγχό σου».

Τι να κάνετε πριν πάτε σε μια εκδήλωση με πολύ κόσμο

Κάντε έρευνα για την εκδήλωση – και βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά είναι επίσης προετοιμασμένα.

Οι περισσότερες οργανωμένες εκδηλώσεις -με εισιτήρια- έχουν ένα σχέδιο ασφάλειας του πλήθους, επομένως αυτές είναι μια ασφαλέστερη επιλογή. Οι πιο χαλαρές, ανοιχτές εκδηλώσεις στον δρόμο έχουν συνήθως λιγότερες προφυλάξεις. Οι εκδηλώσεις μόνο για όρθιους και εκείνες χωρίς καθορισμένες θέσεις, τείνουν να είναι οι πιο επικίνδυνες, σύμφωνα με τον κ. Βερτχάιμερ.

«Δώστε προσοχή στον τρόπο οργάνωσης της εκδήλωσης, όταν εισέλθετε στο χώρο. Εάν η είσοδος φαίνεται ανεπαρκώς οργανωμένη -η διαδικασία ασφάλειας και ελέγχου εισιτηρίων είναι μπερδεμένη και ταραχώδης, για παράδειγμα- η υπόλοιπη εκδήλωση μπορεί να είναι ανεπαρκώς προετοιμασμένη για να χειριστεί ένα πλήθος», είπε ο Δρ Στιλ.

«Αν αυτό φαίνεται χαοτικό, θα προσπαθούσα να αποφύγω τα πλήθη υψηλής πυκνότητας από εκείνο το σημείο και μετά», πρόσθεσε. Εάν η εκδήλωση είναι μεελεύθερη είσοδο, χωρίς καθορισμένες θέσεις, ίσως να πρέπει να βρείτε το λιγότερα πυκνό σε παρουσία ανθρώπων σημείο, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα βρίσκεστε πολύ πίσω.

Τι να κάνετε σε περίπτωση ακραίου συνωστισμού;

Μάθετε πού βρίσκονται οι έξοδοι σε όλο τον χώρο

«Θα πρέπει να γνωρίζετε την πλησιέστερη έξοδο από το σημείο που κάθεστε ή στέκεστε», είπε ο κ. Βερτχάιμερ, «και,ενώ κινείστε, ελέγξτε τις εξόδους κοντά στην εξέδρα ή τις τουαλέτες, καθώς η αύξηση του πλήθους μπορεί να συμβεί απροσδόκητα, οπουδήποτε».

«Το βλέμμα σας θα πρέπει να σαρώνει τον τόπο για σημάδια ότι το πλήθος είναι πολύ ή ότι μια έξοδος είναι απρόσιτη», είπε ο Δρ Γιώργος Τσιάμπας, διευθυντής της Northwestern Medicine’s Disaster Management and Community Emergency Preparedness Initiative.

Πώς μπορώ να ξέρω αν τα πράγματα είναι επικίνδυνα;

Προσέξτε τα προειδοποιητικά σημάδια ότι το πλήθος γίνεται επικίνδυνα πυκνό. Εάν πιέζεστε με τους γύρω σας, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι η ασφάλεια μειώνεται.

Θα πρέπει επίσης να κοιτάξετε γύρω σας και να δείτε εάν υπάρχουν υπεύθυνοι ασφάλειας πλήθους ή προσωπικό ασφαλείας που παρακολουθεί την κατάσταση. Εάν δεν υπάρχει κανένας, αυτό μπορεί επίσης να υποδηλώνει ότι η κατάσταση δεν είναι ασφαλής.

«Όταν αισθάνεστε ότι υπάρχει συμφόρηση – όταν αισθάνεστε ότι ο προσωπικός σας χώρος είναι γεμάτος, αυτό είναι ένα σημάδι ότι ίσως πρέπει να μεταφερθείτε σε διαφορετική περιοχή και να μην περιμένετε να χειροτερέψει», δήλωσε ο ΓκιλΦράιντ, ειδικός διαχείρισης πλήθους και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Φλόριντα.

Για παράδειγμα, όσο διασκεδαστικό κι αν είναι να παρακολουθείς μια συναυλία κοντά στη σκηνή, το πίσω μέροςείναι κατά πάσα πιθανότητα λιγότερο γεμάτο και πιο ασφαλές.

Τι να κάνετε αν στηθεί σκηνικό ακραίου συνωστισμού;

Σταθείτε σαν πυγμάχος: Κρατήστε τα χέρια μπροστά στο στήθος σας, για να δημιουργήσετε περισσότερο χώρο ανάμεσα σε εσάς και στο άτομο που έχετε απέναντί σας.

Σταθείτε σαν μποξέρ:Σταθείτε με το ένα πόδι μπροστά από το άλλο, ώστε να είστε πιο σταθεροί και να απορροφάτε καλύτερα την πίεση από τους ανθρώπους που σας πιέζουν. Πρέπει να διατηρήσετε τα γόνατά σας εύκαμπτα, έτσι ώστε το σώμα σας να μην είναι άκαμπτο και να μπορείτε να κινηθείτε.

Αν πέσει κάτι, μην προσπαθήσετε να το σηκώσετε: Ακόμη κι αν το τηλέφωνό σας πέσει στο έδαφος, μην σκύψετε να το πιάσετε – ίσως να μην μπορέσετε να σηκωθείτε ξανά.

Μην ουρλιάζετε: Θέλετε να εξοικονομήσετε οξυγόνο αλλά αν φωνάζετε, ακόμη και για βοήθεια, είναι μάλλον μάταιο σε ένα μεγάλο πλήθος. Και επειδή ο αέρας τείνει να είναι περιορισμένος, σηκώστε το κεφάλι σας για μεγαλύτερη πρόσβαση σε καθαρό αέρα.

Εάν πέσετε, ξαπλώστε στο πλάι: Θέλετε να στέκεστε στα πόδια σας, αλλά αν πέσετε, προσπαθήστε να ξαπλώσετε στην αριστερή πλευρά για να προστατέψετε την καρδιά και τους πνεύμονές σας. Εάν ακουμπάτε στο στομάχι ή στην πλάτη και οι άνθρωποι πέσουν από πάνω σας, υπάρχει κίνδυνος να συμπιεστεί το στήθος σας.

Βγείτε από το πλήθος: Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συμβουλεύουν να κινηθείτε διαγώνια. Μια φαινομενικά ασφαλής κατάσταση μπορεί γρήγορα να μετατραπεί σε επισφαλή.

Σε κάθε περίπτωση, η καλύτερη στρατηγική είναι να μπείτε σε μια εκδήλωση με ένα σχέδιο για το χειρότερο σενάριο και στη συνέχεια να διατηρήσετε την επίγνωση του περιβάλλοντός σας.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…