Τι να κάνετε αν χαλάσετε τη διατροφή σας

Συντάκτης: Βάνα Νικολαΐδου, Συντάκτρια - Κειμενογράφος

Ψητά κοτόπουλα, ωμές σαλάτες, λαχανικά στον ατμό, ψάρια βραστά, αποχή από αλκοόλ και γλυκά… Στο πάρτι που πήγατε χτες όμως, κάτι σας έπιασε και όχι μόνο πέσατε με τα μούτρα στην τούρτα του εορτάζοντα, αλλά αντί για ένα, φάγατε τρία ολόκληρα κομμάτια! Και τώρα, αισθάνεστε ένοχοι σαν να έχετε διαπράξει το μεγαλύτερο έγκλημα που χαλάσατε την πρόοδό σας, καταστρέψατε τη σπαρτιατική διατροφή σας και νιώθετε ήδη τα κιλά να έχουν πάρει θέση στα πιο επίμαχα σημεία του σώματός σας. Μη βιάζεστε να αγχωθείτε. Η ζημιά είναι μικρότερη από όσο φαντάζεστε.

Καταρχήν σκεφτείτε το ενδεχόμενο ότι πιθανόν να υποκύψατε στον πειρασμό καταναγκαστικά, μιας και αν ακολουθείτε συγκεκριμένο διατροφικό πρόγραμμα εδώ και καιρό, να μην αισθάνεστε πλήρεις όλο αυτό το διάστημα.

Δεύτερον, το ότι χαλάσατε μια φορά τη διατροφή σας δε σημαίνει ότι μένετε πίσω στην πρόοδό σας, ούτε ότι ήρθε το τέλος του κόσμου. Μην απελπίζεστε σκεπτόμενοι τις θερμίδες που καταναλώσατε μέσα σε μια μέρα, αφού αυτό που θα μετρήσει στο τέλος είναι οι συνολικές θερμίδες στο τέλος της εβδομάδας. Επομένως, αυτό που έχετε να κάνετε είναι να ρυθμίσετε σωστά τις θερμίδες των υπόλοιπων ημερών, για να εξισορροπήσετε την κατάσταση και να «σώσετε» την εβδομάδα.

Αναλογιστείτε από τι αποτελείτο η… κραιπάλη. Αν καταναλώσατε πολλούς υδατάνθρακες, στο εξής μειώστε τους δραστικά. Αν ο υπαίτιος ήταν το αλκοόλ ή τα γλυκά, κόψτε τα μαχαίρι. Το πιο πιθανό είναι τις ώρες που ακολούθησαν της κραιπάλης να αισθανθήκατε έντονη δυσφορία, γαστρεντερικές διαταραχές, φουσκώματα, τυμπανισμό και αέρια και είναι λογικό. Εφόσον δεν τρώτε πια βαριά φαγητά, το στομάχι σας έχει ξεσυνηθίσει να επεξεργάζεται λουκούλεια γεύματα, οπότε αυτό που κάνατε το πεπτικό σας σύστημα το αντιλαμβάνεται σαν σοκ.

Για να αισθανθείτε καλύτερα, πιείτε πολύ νερό. Η ενυδάτωση βοηθά πάντα στη χώνεψη. Επίσης, καταναλώστε μηλόξυδο επειδή η πηκτίνη που περιέχει συμβάλλει στην κινητικότητα του εντέρου και τους σπασμούς του. Ακόμα, καίει το λίπος οδηγώντας το στους μύες ώστε να καεί ευκολότερα, καταπολεμά την κατακράτηση υγρών, βοηθά στη χώνεψη, μειώνει την όρεξη και αυξάνει το ρυθμό του μεταβολισμού.

Εναλλακτικά, ετοιμάστε ένα αφέψημα λουίζας, η οποία είναι γνωστή για τις αδυνατιστικές της ιδιότητες, καταπολεμά κι αυτή την κατακράτηση, αντιμετωπίζει τα αέρια, το φούσκωμα και τη δυσκοιλιότητα.

Η παράνοια με τις θερμίδες σε περιόδους αυστηρής δίαιτας συχνά μας οδηγεί στο να υπερεκτιμήσουμε όσα κατανάλωσαμε. Συνηθισμένοι στις μικρές μερίδες- πολλές φορές σε πιάτο φρούτου- μια κανονική μερίδα φαντάζει τεράστια. Γι’ αυτό μετά το «παραστράτημά» σας αισθάνεστε ότι έχετε φορτωθεί με κιλά.

Πριν πανικοβληθείτε και τα βάλετε με τον εαυτό σας, λάβετε υπόψη ότι για να πάρετε ένα κιλό, χρειάζεται να καταναλώσετε 7000 θερμίδες (ίσως και λίγες περισσότερες) επιπλέον, πράγμα όχι ιδιαίτερα εύκολο, αφού τόσες θερμίδες ισοδυναμούν με αρκετές σοκολάτες, τουλάχιστον εννιά κλαμπ σάντουιτς, κάμποσα πακέτα πατατάκια και σίγουρα 2-3 πίτσες οικογενειακού μεγέθους!

Επειδή πάντως, ό,τι έγινε έγινε, δείτε τώρα τη θετική πλευρά: όσο κι αν δεν το πιστεύετε, μετά από μια μακράς διάρκειας διατροφή περιορισμένων θερμίδων, ο οργανισμός μπορεί να αποκομίσει όφελος από ένα τέτοιο «δωράκι».

Οραματιστείτε απλά την επόμενη προπόνησή σας στο γυμναστήριο. Θα ξεχειλίζετε από ενέργεια καθώς οι επιπλέον υδατάνθρακες της «κραιπάλης» θα σας προσφέρουν αυξημένη δύναμη κατά τη διάρκεια της άσκησης. Η προπόνησή σας θα είναι πολύ πιο εκρηκτική και θα την ολοκληρώσετε ευκολότερα. Η κραιπάλη θα επανεκκινήσει το μεταβολισμό σας που ίσως να είχε μείνει στάσιμος ή ακόμα και να είχε αρχίσει να επιβραδύνεται. «Ξυπνώντας» τον έστω μία φορά, μόνο υπέρ σας μπορεί να λειτουργήσει.

Τέλος, «αναστατώνοντας» τον μεταβολισμό με τις έξτρα θερμίδες, αυξάνονται και τα επίπεδα της λεπτίνης, της ορμόνης που είναι υπεύθυνη για το αίσθημα της πείνας. Έτσι, θα παραμείνετε πιστοί στο πρόγραμμά σας και δύσκολα θα ξαναξεφύγετε από αυτό. Συμπερασματικά θυμηθείτε: αν παραστρατήσετε, η συνταγή είναι άφθονο νερό, σκληρή προπόνηση που θα σας βγει, θέλετε δε θέλετε και άμεση επιστροφή στο συνηθισμένο πρόγραμμα διατροφής σας.

Συντάκτης: Βάνα Νικολαΐδου, Συντάκτρια - Κειμενογράφος

Influence:

Έχει σπουδάσει Οικονομικές Επιστήμες στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι κάτοχος Executive Diploma in Marketing Management…