Τι να κάνεις όταν θες να πας στο γυμναστήριο, αλλά διαρκώς το αναβάλλεις

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Υπάρχουν άνθρωποι που παρότι έχουν γραφτεί σε κάποιο γυμναστήριο, τελικά σπάνια ή ελάχιστα πηγαίνουν. Και αρκετοί από αυτούς, επιθυμούν πραγματικά να πάνε ή γνωρίζουν ότι θα τους ωφελούσε το να πήγαιναν,  ωστόσο δεν το αποφασίζουν. Το αναβάλλουν. Γιατί συμβαίνει αυτό όμως; Και τελικά πως μπορούμε γίνουμε πιο αποφασιστικοί στο θέμα αυτό;

Πριν όμως δούμε το πώς μπορούμε να υπερβούμε την αναβλητικότητά μας,  θα περιγράψουμε το τι συμβαίνει …στη συνείδησή μας σε αυτές τις περιπτώσεις. Κάποιοι από σας ενδεχομένως να ταυτιστούν και απόλυτα.

Τι συμβαίνει μέσα στο μυαλό σου  

Έρχεται κάποια στιγμή λοιπόν μέσα στη μέρα που σου «σκάει» η ιδέα να πας στο γυμναστήριο που έχεις γραφτεί. Πολύ άμεσα όμως ακολουθεί  μια άλλη σκέψη του τύπου: «Kαι γιατί να μην κάτσω σπίτι να δω καμιά σειρά στο pc;»

Το κρίσιμο σταυροδρόμι

Για λίγα δευτερόλεπτα γίνεται μια «μάχη» στο μυαλό σου. Βρίσκεσαι σε δίλημμα. Ωστόσο τελικά επικρατεί το να μην πας στο γυμναστήριο. Γιατί; Διότι ο εγκέφαλός σου συνέδεσε με περισσότερη απόλαυση και λιγότερο κόπο το να δεις κάποια σειρά.  Από την άλλη, το να πας γυμναστήριο το συνέδεσε με τον κόπο του να ετοιμαστείς, να πας μέχρι εκεί, να κουραστείς κάνοντας όργανα, να γυρίσεις κ.ο.κ.

Με λίγα λόγια,  διάλεξες να κάνεις αυτό που εκτίμησες υποσυνείδητα ότι ήταν ευκολότερο.

Η ζώνη άνεσης είναι «γλυκιά»,  αλλά η παραμονή μας σε αυτή έχει και τίμημα   

Τελικά λοιπόν κάπως έτσι επιλέγουμε να μην πάμε στο γυμναστήριο. Επιλέγουμε να παραμείνουμε στη ζώνη άνεσής μας. Στο να κάνουμε αυτά που έχουμε συνηθίσει να κάνουμε και που μας είναι βολικά.

Ωστόσο,  πολλές φορές δεν συνειδητοποιούμε ότι το να μην αθλούμαστε,  έχει και κάποιες αρνητικές μελλοντικές συνέπειες για μας ως προς:

 • Την υγεία μας
 • Την εξωτερική μας εμφάνιση
 • Την αυτοεκτίμησή μας

Τι να κάνεις όταν θες να πας στο γυμναστήριο, αλλά διαρκώς το αναβάλλεις

Τα δυο πρώτα θα έλεγε κανείς ότι είναι προφανή. Το τρίτο όμως,  ίσως να μην είναι τόσο. Πώς το να μην πηγαίνουμε π.χ. στο γυμναστήριο που έχουμε γραφτεί,  μπορεί να «μειώσει» την αυτοεκτίμησή μας;

Αυτό συμβαίνει καθώς κάθε φορά που ενώ θέλουμε να πάμε στο γυμναστήριο,  τελικά δεν πάμε, δίνουμε ένα μήνυμα στον εγκέφαλό μας ότι δεν μπορούμε να κάνουμε αυτό που θέλουμε.

Προσέξτε το που εστιάζετε

Προσωπικά πηγαίνω στο γυμναστήριο τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα.  Δεν μπορώ πλέον να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς να πηγαίνω τακτικά στο γυμναστήριο. Ωστόσο έχω αυτήν την αντίληψη,  διότι εστιάζω στο ότι πηγαίνοντας στο γυμναστήριο:

 • Βελτιώνω τη σωματική μου κατάσταση
 • Φτιάχνω την διάθεσή μου, αποβάλλοντας το στρες της μέρας

Με λίγα λόγια, εστιάζω στο τι απολαμβάνω πηγαίνοντας στο γυμναστήριο. Παράλληλα το να μην πάω για καιρό στο γυμναστήριο,  μου είναι ανυπόφορο. Διότι το συνδέω με το ότι θα χειροτερέψει η φυσική μου κατάσταση,  η ψυχολογία μου, η αυτοεικόνα μου κλπ.

Το που εστιάζουμε νοητικά  επομένως, καθορίζει το πώς νιώθουμε και εν τέλει το τι αποφάσεις λαμβάνουμε. Θέμα της διαχείρισης του μυαλού μας λοιπόν είναι να συνδέουμε με ευχαρίστηση τις δραστηριότητες που μας κάνουν καλύτερους.

______________________

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η διατροφή πριν το γυμναστήριο

______________________

Πρακτικά tips που θα σας κάνουν πιο ελκυστική την ιδέα να πάτε γυμναστήριο

 • Τη στιγμή που είστε στο δίλημμα μεταξύ του να πάτε και του να μην πάτε, ξεκινήστε να ετοιμάζεστε για να πάτε.
 • Πηγαίνετε μαζί με έναν φίλο σας.
 • Να ακούτε μουσική της αρεσκείας σας στα ακουστικά σας κατά τη διάρκεια της γυμναστικής .
 • Μην διστάσετε να ρωτήσετε τους γυμναστές, σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε πώς να κάνετε μια άσκηση.
 • Αγοράστε κατάλληλα αθλητικά ρούχα και γάντια γυμναστικής, σε περίπτωση που δεν έχετε.
 • Φτιάξτε ένα πλάνο γυμναστικής το οποίο να ακολουθείτε –ανακαλύψτε ποιες ασκήσεις σας αρέσουν και βάλτε τες στο πρόγραμμα.
 • Να ακολουθείτε και ένα καλό πρόγραμμα διατροφής, προκειμένου να δείτε πιο άμεσα τις αλλαγές που θέλετε στο σώμα σας.
 • Μην πηγαίνετε ώρες που έχει πολύ κόσμο. Νωρίς το πρωί ή το μεσημέρι συνήθως έχει τον λιγότερο κόσμο.

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Influence:

Γεννήθηκα το 1995 στην Αθήνα και είμαι αριστούχος απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών…