Τι να κάνεις όταν νιώθεις ότι δε σε γεμίζει τίποτα

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Influence:

Νιώθεις απογοητευμένος με τη ζωή σου; Ότι δεν έχεις πλέον δραστηριότητες που να σε γεμίζουν ή που να σε κάνουν χαρούμενο; Σε αυτό το άρθρο θα μοιραστούμε μαζί σας ορισμένες προτάσεις που θα σας βοηθήσουν να ξαναβρείτε το νόημα της ζωής σας…

Έρχονται στιγμές που αισθανόμαστε ότι δεν έχει νόημα η ζωή μας. Ότι πλέον ζούμε μηχανικά. Ότι πάμε στη δουλειά μας, γυρνάμε στο σπίτι και αρχίζουμε να σερφάρουμε στο ιντερνέτ μέχρι να κοιμηθούμε. Και την επομένη μέρα κάνουμε πάλι το ίδιο. Και κάπου εκεί αναβλύζουν πολλές σκέψεις στο μυαλό μας του τύπου «κουράστηκα να ζω» ή «δεν με γεμίζει τίποτα πια».

Παρ όλα αυτά,  υπάρχουν κάποια tips που μπορούν να σας βοηθήσουν να δείτε τα πράγματα από μια άλλη προοπτική:

Ό,τι έγινε στο παρελθόν, έγινε

Όταν πιστεύουμε ότι δεν έχει νόημα η ζωή μας δεν αισθανόμαστε καλά. Δεν είναι λίγες οι φορές που είμαστε στενοχωρημένοι για κάτι που:

 • μας συνέβη
 • κάναμε
 • δεν τολμήσαμε να κάνουμε

Όπως και να έχει,  ό,τι έγινε στο παρελθόν δεν πρόκειται να αλλάξει. Επομένως πόσο μας εξυπηρετεί να είμαστε θλιμμένοι για κάτι που δεν αλλάζει; Τι καταφέρνουμε με τη θλίψη μας;

Ας σκεφτούμε το χρόνο που χάνουμε  

Όλοι θα συμφωνούσαμε ότι ο πόνος και η στενοχώρια είναι μέσα στη ζωή. Έτσι δεν είναι; Ασφαλώς και υπάρχουν στιγμές που μπορεί να νιώθουμε ότι δεν έχει νόημα η ζωή μας. Ωστόσο από ένα σημείο και έπειτα χάνουμε τον πολύτιμο χρόνο μας. Γιατί μπορεί κάποιες φορές να το ξεχνάμε, αλλά δεν θα ζούμε για πάντα. Ούτε θα έχουμε πάντα την υγεία μας.

Το κακό ποιο είναι όμως; Ότι αντιλαμβανόμαστε ότι έχουμε περιορισμένο χρόνο ζωής όταν πλέον είναι αργά. Όταν έχουμε σπαταλήσει ήδη το χρόνο μας όντας βυθισμένοι στην κινούμενη άμμο της απογοήτευσης… Έρχεται λοιπόν κάποια στιγμή που λέμε στον εαυτό  μας «και τελικά τι κατάφερα με το να είμαι στενοχωρημένος; Τίποτε! Έχασα το χρόνο μου απλά».

Τι να κάνεις όταν νιώθεις ότι δε σε γεμίζει τίποτα

Αναλάβετε δράση

Αισθάνεστε ότι το σώμα σας δεν είναι σε καλή φυσική κατάσταση; Θέλετε να ασκηθείτε με κάποιο τρόπο, αλλά διαρκώς βρίσκετε δικαιολογίες για να μην πάτε; Μια είναι η λύση. Να πάτε να ασκηθείτε. Πολλές φορές εμείς οι ίδιοι σαμποτάρουμε τον εαυτό μας με τις σκέψεις μας και τελικά δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε τα πιο απλά πράγματα. Παραλύουμε από την πολλή σκέψη. Αυτό που χρειάζεται λοιπόν είναι να βάλουμε τα αθλητικά μας ρούχα και να πάμε π.χ. στο γυμναστήριο.

Η ζωή μας ασφαλώς και δεν θα έχει νόημα, εάν είμαστε διαρκώς αδρανείς ή αναβλητικοί. Επιβάλλεται να βρούμε τη χαμένη μας χαρά στη ζωή αναλαμβάνοντας δράση για ό,τι θέλουμε να κάνουμε.

Να έχετε δραστηριότητες που σας παθιάζουν

Όλοι γνωρίζουμε τι μας παθιάζει στη ζωή. Όμως έχουμε στη ζωή μας δραστηριότητες που μας παθιάζουν; Στον έναν μπορεί να αρέσει η πυγμαχία, σε έναν άλλον τα ταξίδια, και σε ένα τρίτο το να γράφει άρθρα. Το να βρείτε τι σας παθιάζει εσάς όμως, είναι μια υπόθεση δική σας.

Γιατί είναι αλήθεια ότι εάν δεν κάνουμε πράγματα που μας παθιάζουν μέσα στην εβδομάδα μας, τότε είναι εύκολο να πούμε στον εαυτό μας «δεν έχει νόημα η ζωή μου», αφού από πουθενά δεν αντλούμε ευχαρίστηση.

Εντοπίστε τι σας λείπει που δεν σας έλειπε όταν πιστεύατε ότι η ζωή σας είχε νόημα

Είναι μεγάλο λάθος να παύουμε να:

 • κάνουμε όνειρα και να έχουμε όραμα
 • να θέτουμε στόχους στη ζωή μας

______________________

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το νόημα της ζωής μας το δημιουργούμε, δεν το ανακαλύπτουμε!

______________________

Όταν πιστεύουμε ότι τίποτα δεν μας γεμίζει, το πιθανότερο είναι να θεωρούμε ότι δεν είναι πλέον εφικτά τα όνειρά μας. Αλλά γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί κάποτε τα πιστεύαμε και πλέον όχι πια; Τι άλλαξε στη ζωή μας;

Μπορεί:

 • να μην σας αρέσει η δουλειά σας
 • να μην είστε πλέον ερωτευμένοι με το σύντροφό σας
 • να μην έχετε για πολύ καιρό σύντροφο
 • να μην περνάτε καλά με τους φίλους σας
 • να έχετε κακή φυσική κατάσταση
 • να έχετε τοξικούς ανθρώπους στο περιβάλλον σας

Οπουδήποτε και αν εντοπίζεται το πρόβλημα, κάντε κάτι γι αυτό. Τίποτα δεν λύνεται από μόνο του. Χρειάζεται να ξαναπιστέψετε στις δυνάμεις σας. Και τότε οι μέρες σας θα ξαναγίνουν ενδιαφέρουσες. Όπως είχε πει και ο σπουδαίος πυγμάχος Μοχάμεντ Άλι «Μην μετράτε τις μέρες, κάντε τις μέρες να «μετράνε«»

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Influence:

Γεννήθηκα το 1995 στην Αθήνα και είμαι αριστούχος απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών…