Τι να επιλέξεις; Αληθινό ή ψεύτικο δέντρο;

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Σίγουρα όταν ήσασταν μικροί, κάποιος μεγαλύτερος θα σας είπε ότι το ψεύτικο χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι πιο καλό για το περιβάλλον και ότι έτσι γλιτώνουν πολλά δέντρα από το να κοπούν. Τι επιπτώσεις, όμως, έχει στο περιβάλλον η εκάστοτε επιλογή;

Τα δέντρα δεν είναι σαν τα λουλούδια. Χρειάζονται πολύ χρόνο για να αναπτυχθούν, ειδικά τα δίμετρα αληθινά δέντρα που πολλοί από εμάς φέρνουν στα σπίτια μας για μερικές μόνο εβδομάδες κάθε χρόνο. Όσο και αν αγαπάμε αυτό το φρέσκο άρωμα έλατου, δεν είναι λίγο εγωιστικό να ζητάμε από τη Μητέρα Φύση να μεγαλώνει αυτά τα δέντρα για τόσο σύντομη χρήση;

Από την άλλη πλευρά, αισθανόμαστε πάντα λίγο αβέβαιοι για τις πρώτες ύλες κατασκευής των ψεύτικων χριστουγεννιάτικων δέντρων και για το ποια χημικά φέρνουν στο σπίτι μας, ειδικά όταν έχουμε μικρά παιδιά. Και ενώ μπορούν να αντέξουν πολλά, πολλά χρόνια – και αυτό τελικά είναι το πρόβλημα – ποτέ δεν θα αποσυντεθούν όπως ένα αληθινό χριστουγεννιάτικο έλατο.

Αληθινά δέντρα

 • Βοηθούν την εγχώρια οικονομία καθώς καλλιεργούνται και στην Ελλάδα και επομένως γλιτώνουμε το περιβαλλοντικό και μη κόστος της μεταφοράς τους.
 • Απορροφούν πάνω από έναν τόνο διοξειδίου του άνθρακα κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
 • Είναι βιοδιασπώμενα και άρα ανακυκλώνονται εύκολα. Κατά τη διάρκεια της ζωής τους, αποτελούν παραγωγική πηγή οξυγόνου και τμήμα της χλωρίδας με ευεργετικές επιδράσεις στη ζωή άλλων οργανισμών (π.χ. πουλιά).

Ψεύτικα δέντρα

 • Συνήθως κατασκευάζονται στο εξωτερικό και η μεταφορά τους από τον τόπο παραγγελίας τους στον τελικό τους προορισμό συμβάλλει στην εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα το οποίο αποτελεί τον κύριο ένοχο για την εμφάνιση του φαινόμενου του θερμοκηπίου.
 • Κατασκευάζονται από PVC, ένα υλικό που επιβαρύνει αρκετά το περιβάλλον.
 • Δεν είναι βιοδιασπώμενα γεγονός που σημαίνει ότι χρειάζονται αρκετές δεκαετίες μέχρι να αποσυντεθούν.

Οικολογικές συμβουλές

Αληθινό δέντρο

 • Ψάξε για βιολογικές πιστοποιήσεις.  Αν αγαπάς το αληθινό δέντρο και θέλεις οπωσδήποτε τη μυρωδιά του στο σπίτι, βεβαιώσου ότι θα επιλέξεις ένα που ακολουθεί τους κανόνες βιωσιμότητας και δεοντολογίας.
 • Πάρε έναδέντρο που έχει ρίζες. Έτσι, θα μπορέσεις να το μεταφυτεύσεις και να συνεχίσει να έχει ζωή και μετά τις γιορτές. Αν πάλι διαθέτεις χώρο, μπορείς να φυτεύσεις το δικό σου δέντρο εξαρχής.
 • Ανακύκλωσέτο. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αξιοποιήσεις ένα δέντρο μετά τα Χριστούγεννα, όπως η κομποστοποίηση. Γενικά, σκέψου το ενδεχόμενο να συμβάλλεις σε μία οργάνωση που φυτεύει δέντρα – θα είναι η τέλεια αρχή για κάθε Χριστούγεννα.
 • Στόλισετα φυτά που έχεις ήδη. Αν θέλεις μια πιο εναλλακτική διακόσμηση, μπορείς να στολίσεις τα φυτά που έχεις ήδη.

Ψεύτικο δέντρο

 • Επίλεξε ένα χωρίς PVC καιχρησιμοποίησέ το κάθε χρόνο. Τις περισσότερες φορές, τα ψεύτικα, χριστουγεννιάτικα δέντρα είναι κατασκευασμένα από πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC) – ένα μη ανακυκλώσιμο πλαστικό που εκπέμπει πολλούς ρύπους κατά τη διάρκεια της παραγωγής και της μεταφοράς.
 • Αν έχεις ήδη ένα ψεύτικο δέντρο, συνέχισε να το χρησιμοποιείς. Εκτιμάται ότι αν τοχρησιμοποιήσεις για τουλάχιστον εννέα χρόνια, θα αντισταθμίσεις πολλά από τα αρνητικά  και οι εκπομπές σου θα είναι χαμηλότερες από ό, τι αν επέλεγες ένα αληθινό δέντρο κάθε χρόνο. Φρόντισε  να διαρκέσει όσο το δυνατόν περισσότερο και, όταν δεν θα το θέλεις πια, προσπάθησε να το δωρίσεις.
 • Κινήσου τοπικά. Είτε αναζητάς αληθινό είτε ψεύτικο δέντρο, βεβαιώσου ότι καλλιεργείται ήκατασκευάζεται όσο το δυνατόν πιο κοντά σου. Είναι προφανές, αλλά η πολύωρη οδήγηση ή η παραγγελία online από ένα μακρινό μέρος μπορεί να είναι ακόμη πιο επιβλαβής για το περιβάλλον από το ίδιο το δέντρο.
 • Ξεκίνα μια νέα παράδοση. Εάν είσαιπρόθυμος να πειραματιστείς με κάτι διαφορετικό φέτος, δοκίμασε να δημιουργήσεις  το δικό σου «δέντρο» χρησιμοποιώντας κιβώτια, πίνακες με χαρτόνι ή ύφασμα που έχεις ήδη. Θα βρεις αρκετές ιδέες για DYI δέντρα στο Pinterest.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.