Τι μπορούν να κάνουν όσοι έχουν “μπλοκάκια”

Συντάκτης: Παναγιώτης Γουρνάς, Blogger

Τι μπορούν να κάνουν όσοι έχουν “μπλοκάκια”Με μία ανακοίνωση της τελευταίας στιγμής, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δίνει μια ευκαιρία στους ελεύθερους επαγγελματίες να αλλάξουν φορολογική κλίμακα για τα έσοδα του 2014.

Πιο συγκεκριμένα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν το σπίτι τους ως έδρα μπορούν να γλυτώσουν τον συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ και να θεωρηθούν μισθωτοί, όπου θα φορολογούνται με 22% (μετά το αφορολόγητο των 9.550€) έως τις 25.000€ και μετά με συντελεστές που κυμαίνονται από 32%-42% για το υπερβάλλον ποσό.

Υπενθυμίζεται ότι με το υπάρχον σύστημα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνται με συντελεστή 26% μέχρι τις 50.000€, αφού αφαιρέσουν όμως τις επαγγελματικές δαπάνες. Η αλλαγή λοιπόν από το ένα καθεστώς στο άλλο ενδέχεται να βοηθήσει κάποιους επαγγελματίες, αλλά να ζημιώσει κάποιους άλλους.

Επίσης, σε περίπτωση που κάποιοι επιλέξουν να φορολογηθούν ως μισθωτοί, θα πρέπει να απασχολούνται σε έως και τρεις εργοδότες ή σε περισσότερους των τριών, εφόσον ο ένας καταβάλει τουλάχιστον το 75% του συνολικού εισοδήματός τους.

Η αλλαγή έδρας μπορεί να γίνει μέχρι τις 20/2 από τους ενδιαφερόμενους στην οικία τους εφορία.

Συντάκτης: Παναγιώτης Γουρνάς, Blogger

Influence:

Ο Παναγιώτης Γουρνάς είναι οικονομολόγος, με σπουδές σχετικά με τη διοίκηση επιχειρήσεων, τα πληροφοριακά συστήματα και τα διεθνή οικονομικά…