Τί μπορεί να μας διδάξει μια αποτυχία;

Συντάκτης: Λία Παπαπαναγιώτου

Αποτυχία”… Και μόνο το άκουσμα της λέξης μας γεμίζει με ανασφάλεια και  ένα συναίσθημα ανεπάρκειας! Όμως, τις περισσότερες φορές, είναι ο μεγαλύτερος δάσκαλος και το κίνητρο για να συνεχίζουμε να προσπαθούμε!

Κάθε άνθρωπος έχει περάσει έστω μία αποτυχία στη ζωή του είτε  στον επαγγελματικό τομέα, είτε  σε μία ερωτική σχέση ή ακόμα σε  ένα όνειρο ή έναν στόχο που δεν βγήκε όπως νομίζαμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι αποθαρρυνόμαστε και σταματάμε τις προσπάθειες μας. Αν κοιτάξουμε πίσω και δούμε πως συνεχίσαμε μετά από αυτό, θα διαπιστώσουμε ότι πεισμώσαμε παραπάνω και προχωρήσαμε πιο δυνατοί και στο τέλος φτάσαμε στο στόχο μας!

Συγκεκριμένα όμως, τί μαθήματα μπορούμε να πάρουμε από μια ενδεχόμενη αποτυχία;


Διαβάστε επίσης: Η αποτυχία οδηγεί με σταθερά βήματα στην επιτυχία


Πρώτα από όλα μπορεί να μας δείξει τι κάναμε λάθος

Κατ’ αυτόν τον τρόπο , μας δίνεται η ευκαιρία να το διορθώσουμε την επόμενη φορά που θα προσπαθήσουμε. Εάν δεν αποτυγχάναμε ,δεν θα βλέπαμε που υπήρξε το πρόβλημα ώστε να αλλάξουμε τακτική. Παραδείγματος χάριν, πάμε σε μία συνέντευξη  μία νέα εργασία και ενώ πληρούμε τις προϋποθέσεις δεν παίρνουμε την θέση, αν και τη θέλαμε πάρα πολύ! Ξαναζώντας στο μυαλό μας όλη την συνέντευξη, μπορούμε να εντοπίσουμε αν κάναμε κάποιο λάθος, αν φαινόμασταν  ανασφαλείς, αν δεν δώσαμε τις απαντήσεις που ενδεχομένως θα θέλαμε κλπ.

Φανταστείτε σαν να περάσαμε τον εαυτό μας από «εξετάσεις».  Την επόμενη φορά θα είμαστε περισσότερο «διαβασμένοι».

Η αποτυχία είναι άλλες φορές ο τρόπος να μας προστατεύσει το σύμπαν από κάτι που δεν είναι για εμάς πραγματικά.

 Υπάρχουν φορές που μπορεί να προσπαθούμε για κάτι ξανά και ξανά και να μην καλυτερεύουμε στη πορεία. Ίσως είναι ένα μήνυμα ότι δεν είναι για εμάς. Οπότε, προχωράμε παρακάτω.

Δοκιμαζόμαστε στο πόσο θέλουμε κάτι πραγματικά

Κάνοντας προσπάθειες ξανά και ξανά μαθαίνουμε κι εμείς πόσο πραγματικά θέλουμε να πετύχουμε σε αυτό και έτσι κάθε φορά δίνουμε μεγαλύτερη ενέργεια μέχρι να φτάσουμε στον στόχο μας!

Αυτό που επίσης μπορεί να μάθουμε είναι τα όρια μας, η δύναμη μας.

Μαθαίνουμε πως να αντιμετωπίζουμε την κάθε αναποδιά και πως να την ξεπερνούμε. Έτσι, ανακτούμε την δύναμή μας .Βλέπουμε πίσω από την «κουρτίνα» τα μηνύματα που μας περνάει και μαθαίνουμε τον εαυτό μας καλύτερα. Πίσω από κάθε αποτυχία υπάρχει ένα κρυμμένο μήνυμα. Καλούμαστε λοιπόν να το ανακαλύψουμε και να το προσθέσουμε στη «φαρέτρα» μας. Μόνο καλό μπορεί να βγει από αυτό!

Υπάρχουν φορές που μία αποτυχία μπορεί να μας καταρρακώσει και να μην θέλουμε να προσπαθήσουμε ξανά. Τότε είναι που θα σηκωθούμε και θα κάνουμε πάλι το βήμα μπροστά.  Γιατί…ξέρουμε ότι πήραμε το ρίσκο και τολμήσαμε να δοκιμάσουμε. Είναι καλύτερο να δοκιμάσουμε και να αποτύχουμε, παρά να μην προσπαθήσουμε καθόλου και να μείνουμε με το ερωτηματικό μέσα μας!

Ούτως ή άλλως, «δεν μπορείς να κάνεις ομελέτα εάν δεν σπάσεις τα αυγά» και είναι πραγματικά υπέροχο αυτό που γεύεσαι μετά!

Συντάκτης: Λία Παπαπαναγιώτου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.