Τι μάθαμε στον κύκλο σεμιναρίων του Believe in You «Φέρνω χαρά στη ζωή μου με 3 βήματα»

Συντάκτης: Αθανασία Ζημιλιάγκου

Μέσα από τον κύκλο των σεμιναρίων του Believe in You «Φέρνω χαρά στη ζωή μου με 3 βήματα» μάθαμε πώς να διαχειριζόμαστε το άγχος μας και τον χρόνο μας και πώς μπορούμε να φέρουμε τη χαρά στη ζωή μας με απλούς τρόπους.

Ο κύκλος σεμιναρίων «Φέρνω χαρά στη ζωή μου 3 βασικά βήματα» ήταν για τους συμμετέχοντες ένα κάλεσμα και ταυτόχρονα μία πρόκληση να εξετάσουν τι ρόλο διαδραματίζει στη ζωή τους το άγχος, πώς διαχειρίζονται τον χρόνο τους και αν στην καθημερινότητά τους υπάρχει η χαρά. Η εισηγήτρια του σεμιναρίου, Εύη Ξυραφά, Life Skills Specialist, μοιράστηκε γνώσεις, προσωπικές εμπειρίες και μυστικά για μια καθημερινότητα με λιγότερο άγχος και περισσότερη χαρά.

Η θετική διάθεση και το χαμόγελό της δημιούργησαν από την αρχή μία όμορφη, οικεία ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα να υπάρξει μία πολύ ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συζήτηση με ενεργή συμμετοχή από όλους και ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών. Μέσα από διαδραστικές μεθόδους με ερωτήσεις, καταιγισμό ιδεών, παιχνίδια και προβολή βίντεο προέκυψαν μερικά πολύ χρήσιμα συμπεράσματα.

Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε το άγχος;

Το άγχος είναι μία φυσιολογική σωματική και ψυχολογική αντίδραση όταν νιώθουμε ότι απειλούμαστε. Ωστόσο, όταν γίνεται καθημερινότητα, μας ρουφάει την ενέργεια, θολώνει την κρίση μας και δυσκολευόμαστε να δράσουμε. Από πού όμως προέρχεται το άγχος; Πηγές του άγχους είναι η αναβλητικότητα, η χαμηλή αυτοπεποίθηση, η νοοτροπία να μην επιτρέπουμε στον εαυτό μας να κάνει λάθη και οι αρνητικές σκέψεις.

Ένας βασικός παράγοντας που πυροδοτεί το άγχος είναι η αντίστασή μας στην αλλαγή. Όσο περισσότερο αντιστεκόμαστε στην αλλαγή και εστιάζουμε στα πράγματα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε, τόσο μεγαλύτερο άγχος μας δημιουργείται. Γι’ αυτό εκείνο που έχουμε να κάνουμε είναι να εστιάζουμε στα πράγματα που μπορούμε να ελέγξουμε και να αποδεχόμαστε αυτά που δεν μπορούμε να αλλάξουμε.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να βάλουμε τη θετική σκέψη στη ζωή μας, να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να κάνει λάθη και να γνωρίσουμε τα όριά μας λέγοντας και όχι κάποιες φορές.

Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα τον χρόνο μας;

Προβλήματα στη διαχείριση χρόνου προκύπτουν συνήθως όταν δεν οργανώνουμε τον χρόνο μας, δεν θέτουμε προτεραιότητες και δεν μπορούμε να πούμε όχι, όταν μπορούμε να συγκεντρωθούμε σε ένα μόνο πράγμα κάθε φορά και αποσπάται εύκολα η προσοχή μας και κυρίως όταν αντιδρούμε σε ό,τι είναι επείγον τη δεδομένη στιγμή.

Για να καταφέρουμε να διαχειριστούμε καλύτερα τον χρόνο μας μία πρόταση είναι το ημερολόγιο στόχων και εργασιών, όπου μπορούμε να καταγράφουμε τους στόχους μας και όλα αυτά που έχουμε να κάνουμε.

Πώς μπορούμε να φέρουμε χαρά στη ζωή μας;

Η χαρά είναι μια κατάσταση ευχαρίστησης, ικανοποίησης και αναμονής εκπλήρωσης πόθων. Είμαστε χαρούμενοι όταν είμαστε συνδεδεμένοι με τον εαυτό μας και το περιβάλλον μας, όταν ζούμε δηλαδή το παρόν.

Βασικά πράγματα που μας φέρνουν χαρά είναι να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας και να τον αγαπάμε, να νιώθουμε άνετα με αυτό που είμαστε και να θέτουμε στόχους, να ξυπνάμε καθημερινά και να έχει νόημα η ζωή μας.

Τι είναι, όμως, αυτό που εμποδίζει τη χαρά; Η τάση του μυαλού να επικεντρώνεται περισσότερο στα αρνητικά και όχι στα θετικά και η συνήθεια των θετικών εμπειριών όταν συμβαίνουν συχνά. Κατά συνέπεια, είναι σημαντικό να επικεντρωνόμαστε σε θετικές σκέψεις για να βιώνουμε θετικά συναισθήματα.

Ως συμπέρασμα από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι η διαχείριση του άγχους, η διαχείριση του χρόνου και η χαρά είναι αλληλένδετα. Για να είμαστε χαρούμενοι χρειάζεται πρώτα απ’ όλα να συμφιλιωθούμε με τον εαυτό μας και να τον αποδεχτούμε.

Επίσης, είναι βασικό να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν μπορούμε να ελέγχουμε τα πάντα. Υπάρχουν πράγματα που δεν μπορούμε να τα ελέγξουμε. Για εκείνα που μπορούμε να ελέγξουμε αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να καταγράφουμε τους στόχους μας και να οργανώνουμε τον χρόνο μας καταγράφοντας αυτά που χρειάζεται να γίνουν. Φυσικά δεν ξεχνάμε να χαμογελάμε, γιατί το χαμόγελο είναι μεταδοτικό.

Όλες οι παραπάνω είναι δεξιότητες ζωής που οδηγούν στην ευτυχία. Εάν θέλετε να βελτιώσετε τις δεξιότητές σας και να ζείτε ευτυχισμένοι, δεν έχετε παρά να δηλώσετε συμμετοχή στην 1η on line Ακαδημία Δεξιοτήτων Ζωής στην Ελλάδα, Life Skills Academy.
https://www.flowmagazine.gr/life_skills_academy/

Συντάκτης: Αθανασία Ζημιλιάγκου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.