Τι μας έμαθε και θα συνεχίσει να μας μαθαίνει το Life Skills

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Στις 13 και 14 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν δωρεάν σεμινάρια από το Believe in You με τίτλο «Οι δεξιότητες κλειδιά για μια καλύτερη ζωή». Υπάρχει τελικά κάποιο μυστικό που θα μας οδηγήσει στην πιο ευτυχισμένη έκδοση του εαυτού μας;

Οι βασικές δεξιότητες ζωής

Είναι ένα σύνολο από απαραίτητα εφόδια για τη ζωή και την εργασία μας: ένα σύνολο από ικανότητες που διδάσκονται και καλλιεργούνται, τις οποίες όμως δεν διδασκόμαστε ποτέ στις υπάρχουσες εκπαιδευτικές δομές του σχολείου και του πανεπιστημίου, και οι οποίες έχουν τη δύναμη να κάνουν τη ζωή μας καλύτερη.

Στα σεμινάρια αυτά πήραμε μια πρώτη ιδέα για τα υλικά που θα μας βοηθήσουν να πλάσουμε τη ζωή μας όπως την ονειρευόμαστε. Οι βασικές δεξιότητες ζωής είναι:

  • Θετική σκέψη

  • Αυτοπεποίθηση

  • Διαχείριση άγχους

  • Συναισθηματική νοημοσύνη

  • Επικοινωνία

  • Γλώσσα σώματος

  • Διεκδικητικότητα

  • Διαπραγματεύσεις

  • Στοχοθεσία

  • Διαχείριση χρόνου

Θετική Σκέψη

Η θετική σκέψη μας είναι κάτι που δοκιμάζεται καθημερινά και σίγουρα θα συνεχίσει να δοκιμάζεται μέσα στα χρόνια. Συνθήκες που προκαλούν απαισιοδοξία θα υπάρχουν πάντα και καλό είναι να τις αναγνωρίζουμε. Αλλά ο τρόπος που θα τις διαχειριστούμε είναι το Α και το Ω.

Αυτοπεποίθηση

Η αυτοπεποίθηση κλονίζεται λόγω των πλασματικών προτύπων ζωής που μας προβάλλονται καθημερινά. Άτομα που δηλώνουν να έχουν αυτοπεποίθηση και έχουν μάθει να παίζουν καλά αυτόν τον ρόλο, στην πραγματικότητα εξωτερικεύουν μια λανθασμένη πλευρά της αυτοπεποίθησης.

Διαχείριση άγχους

Γρήγοροι ρυθμοί, καταστάσεις πέρα από τις δυνάμεις μας, πολλές υποχρεώσεις είναι μόνο λίγοι από τους λόγους που μας δημιουργείται άγχος. Το άγχος μπορεί να αποβεί καταστροφικό τόσο για την ψυχική όσο και για την σωματική μας υγεία. Γι’ αυτό και η διαχείρισή του θα μας φέρει τρομερές αλλαγές στη ζωή μας.

Συναισθηματική νοημοσύνη

Η συναισθηματική νοημοσύνη και η ενσυναίσθηση θα είναι μεγάλα βοηθήματα στις διαπροσωπικές και επαγγελματικές μας σχέσεις, αλλά και στη σχέση μας με τον ίδιο μας τον εαυτό. Εδώ είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι στο Life Skills γίνεται διαχωρισμός του να μπορεί κάποιος να έχει ενσυναίσθηση και εξελιγμένη συναισθηματική νοημοσύνη από το να ενστερνίζεται και να κάνει κτήμα του την κατάσταση ή το συναίσθημα που βιώνει κάποιος άλλος.

Επικοινωνία

Το να μπορείς να επικοινωνήσεις σωστά και ολοκληρωμένα δεν είναι ούτε αυτονόητο ούτε κάτι εύκολο. Είναι κάτι που διδάσκεται και πολλές φορές διδάσκεται με τον λάθος τρόπο. Η επικοινωνία θα μας βοηθήσει στη σχέση μας με τους δικούς μας ανθρώπους, να μπορούμε να εξωτερικεύουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας όπως ακριβώς είναι, στις σχέσεις μας με τους συναδέλφους μας και η λίστα συνεχίζεται επ’ άπειρον.

Γλώσσα σώματος

Η γλώσσα του σώματος είναι πιο βασική ακόμα και από τα ίδια τα λόγια που χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να πούμε κάτι. Κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό στο κομμάτι της επικοινωνίας (πάνω από 70%), κάτι που της δίνει καίρια σημασία. Η γλώσσα του σώματός μας λέει όσα δεν μπορεί να πει ή δεν θέλει να πει το στόμα μας.

Διεκδικητικότητα και Διαπραγματεύσεις

Στη ζωή μας για να φτάσουμε εκεί που θέλουμε και να ευτυχίσουμε θα χρειαστεί να διεκδικήσουμε και να διαπραγματευτούμε. Τα περισσότερα δεν μας χαρίζονται ή δεν μας δίνονται όπως τα ονειρευόμαστε. Για να τα έχουμε, λοιπόν, χρειάζεται απλά να έχουμε τον σωστό τρόπο να τα ζητήσουμε.

Στοχοθεσία

Για να πετύχεις έναν στόχο πρέπει πρώτα να τον θέσεις. Να τον θέσεις σωστά και ολοκληρωμένα για να μπορέσεις να σχεδιάσεις την πορεία που θα χαράξεις μέχρι να τον πετύχεις. Αυτό που μαθαίνουμε στο Life Skills είναι ότι αποτυγχάνεις να πετύχεις τον στόχο σου μόνο όταν τα παρατάς.

Διαχείριση χρόνου

Η διαχείριση του χρόνου σου και ο προγραμματισμός (σε καθημερινή βάση και μη) είναι ένα εργαλείο που θα σε γλιτώσει από κόπο. Ο καταμερισμός υποχρεώσεων, βημάτων για κάποιο στόχο, ακόμα και το πότε θα διασκεδάσεις ή θα ξεκουραστείς είναι πολύ σημαντικό να διαχειρίζονται σωστά μέσα στη μέρα και τη ζωή σου.

Το Life Skills δεν είναι ένα ακόμα σεμινάριο. Δεν είναι απρόσωπο ούτε τυπικό. Είναι μια μεγάλη παρέα ανθρώπων που έχουν ένα κοινό σκοπό: να ευτυχήσουν. Τα συναισθήματα και τα ερεθίσματα είναι άπειρα όπως και οι όμορφες εμπειρίες που μας μείνανε από αυτό το δωρεάν σεμινάριο, αλλά και από κάθε Life Skills.

Γινόμαστε μια μικρή οικογένεια και, όπως τα μέλη μιας οικογένειας βοηθούν με τον τρόπο τους το ένα το άλλο, έτσι και στα σεμινάρια όλοι προκαλούμε ερεθίσματα ο ένας στον άλλο με απόλυτο σκοπό την ανάδειξη του πιο όμορφου εαυτού μας.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.