Τι λένε οι ψυχολόγοι για τον μύθο του Άγιου Βασίλη

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Προειδοποίηση: Αυτό το άρθρο περιέχει πληροφορίες που πρεσβεύουν ότι ο Άγιος Βασίλης δεν είναι υπαρκτό πρόσωπο!

Τα Χριστούγεννα είναι προ των πυλών και πολλοί γονείς αναρωτιέστε αν θα συνεχίσετε την παράδοση που θέλει τον Άγιο Βασίλη να φέρνει τα δώρα στα καλά παιδιά. Τι λένε οι ψυχολόγοι για αυτό το ζήτημα; Η πίστη στην ύπαρξη του γέρου με τα δώρα είναι ένα φυσιολογικό και υγιές μέρος της ανάπτυξης σύμφωνα με τους ψυχολόγους.

Η ιδέα ενός ανθρώπου που πετά σε όλο τον κόσμο με το έλκηθρό του με τη βοήθεια ταράνδων, για να εισέλθει στα σπίτια των ανθρώπων μέσα από τις καμινάδες τους για να παραδώσει τα δώρα, και όλα αυτά μέσα σε μία μόνο νύχτα, είναι ένα σενάριο που ξεπερνά τη φαντασία. Ωστόσο, ο μύθος αυτός είναι μια μακροχρόνια και ισχυρή παράδοση για πολλές οικογένειες, ενώ φαίνεται ότι μπορεί να γαλουχήσει τα παιδιά με σωστές αξίες.

«Δεν νομίζω ότι είναι ένα κακό πράγμα για τα παιδιά να πιστεύουν στον μύθο ότι κάποιος προσπαθεί να κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους αν συμπεριφέρονται κόσμια» είπε ο Δρ Matthew Lorber, ένας ψυχίατρος στο Νοσοκομείο Lenox Hill στη Νέα Υόρκη. «Η φαντασία είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ανάπτυξης και βοηθά στην ανάπτυξη δημιουργικών μυαλών.»

Μυθική ιστορία, πραγματικές αξίες

Ο μύθος του Άγιου Βασίλη στηρίζεται στην πραγματικότητα, καθώς ο Άγιος Νικόλαος ήταν ένα πραγματικό πρόσωπο. Έγινε διάσημος μέσα από την προσφορά δώρων και χρημάτων στους φτωχούς, και αυτές οι αξίες είναι σημαντικές. «Είναι μια πραγματική ιστορία, είναι μια πραγματική αξία και αυτή η ιστορία εμπνέει τα παιδιά» τόνισε ο Lorber. Αυτό είναι το πνεύμα των Χριστουγέννων, αν και η καταναλωτική κουλτούρα του σήμερα μπορεί να έχει απομακρυνθεί από αυτό το πνεύμα, πρόσθεσε.

Ο Άγιος Βασίλης είναι ακόμη μία μυθική φιγούρα στην οποία πολλά παιδιά πιστεύουν, μαζί με τη Νεράιδα των δοντιών και άλλων πλασματικών παραμυθιών. Τα παιδιά χρησιμοποιούν τη φαντασία τους συνεχώς, ακόμη και αν ξέρουν ότι οι προκύπτουσες δημιουργίες είναι μυθοπλασία. Όταν τα παιδιά υποδύονται τους αστυνόμους και τους κλέφτες, ξέρουν ότι δεν είναι πραγματικά αστυνόμοι ή κλέφτες, είπε ο Lorber. Στην πραγματικότητα, οι ψυχολόγοι ανησυχούν για τα παιδιά που δεν έχουν την ικανότητα να γράψουν ή να αφηγηθούν δημιουργικές ιστορίες, τονίζει.

Η ιστορία του Άγιου Βασίλη είναι επίσης βαθιά ριζωμένη στη λαϊκή κουλτούρα, και η φιγούρα του εμφανίζεται σε εμπορικά κέντρα και σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές και ταινίες, είπε η Stephanie Wagner, κλινική ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο NYU της Νέας Υόρκης.

«Δεν νομίζω ότι θα μπορούσαμε κατ’ ανάγκη να πούμε ότι είναι ένα καλό πράγμα, αλλά εγώ σίγουρα θα έλεγα ότι δεν είναι επιβλαβές» σημείωσε η Wagner. Τα Χριστούγεννα ενώνουν τις οικογένειες, και ο μύθος αυτός ισχυροποιεί τους δεσμούς.

Σύμφωνα με τη Wagner η παράδοση των Χριστουγέννων ενισχύει επίσης ορισμένες θετικές συνήθειες, όπως είναι η αποστολή γραμμάτων στον Άγιο Βασίλη. Πολλά παιδιά δεν αγαπάνε το γράψιμο, αλλά κάνουν μία προσπάθεια να γράψουν τις επιστολές αυτές.

Η αποκάλυψη της σκληρής αλήθειας

Όπως πολλά καλά πράγματα τελειώνουν, έτσι και η ιστορία αυτή έχει ένα τέλος. Τα παιδιά σταματούν να πιστεύουν στον γέρο με τα δώρα σε διαφορετικές ηλικίες. Συχνά, ένας φίλος στο σχολείο θα αποκαλύψει την είδηση.

Τα παιδιά θα προσπαθήσουν να βρουν τη λύση, όταν παρατηρήσουν ότι η ιστορία δεν βγάζει νόημα, αφού δεν έχει λογική συνέχεια. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να μείνουν ξυπνητά μέχρι αργά προσπαθώντας να πιάσουν τον Άγιο Βασίλη. Ο προβληματισμός για το τι είναι πραγματικό και τι όχι είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ψυχικής ανάπτυξης, τονίζει ο Lorber.

Όταν τα παιδιά ρωτούν τους γονείς τους αν είναι πραγματικός, οι γονείς πρέπει να αποφασίσουν αν το παιδί είναι πραγματικά έτοιμο να μάθει την αλήθεια. Ο καλύτερος τρόπος για να χειριστούν αυτό το ζήτημα είναι να ρωτήσουν το παιδί αν ακόμη πιστεύει στον Άγιο Βασίλη. Αν η απάντηση είναι θετική, τότε είναι πολύ νωρίς για να γίνει η αποκάλυψη.

Ο Άγιος Βασίλης μπορεί να είναι μια χριστουγεννιάτικη παράδοση. «Ωστόσο, το πνεύμα της βοήθειας στους φτωχούς και στους άπορους, καθώς και το πνεύμα της οικογένειας πρέπει να είναι καθολικά» δήλωσε ο Lorber.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…