Τι λένε για εσάς από τη χειραψία σας

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Influence:

Η χειραψία είναι η πρώτη κίνηση επαφής σε μια νέα γνωριμία. Είναι καθοριστική ως προς την πρώτη εντύπωση που θα σχηματίσει κάποιος για εμάς, η οποία σχηματίζεται μέσα σε δευτερόλεπτα.

Είναι σημαντικό να δώσετε προσοχή να φτιάξετε μια ζεστή, δυνατή χειραψία, ώστε να δίνετε την εικόνα ενός ατόμου με αυτοπεποίθηση, που αξίζει να γνωρίσουν. Ειδικά αν είστε σε αναζήτηση εργασίας, αλλά και σε κάθε σας επαγγελματική επαφή, είναι η δεξιότητα που θα σας προσδώσει πειθώ, κάνοντας κυριολεκτικά τίποτα. Απλώς δίνοντας το χέρι σας.

Μάθετε λοιπόν πώς «μεταφράζεται» από τους άλλους κάθε είδος χειραψίας και επιλέξτε συνειδητά τη δική σας, ανάλογα με την περίσταση και το στόχο σας.

 

Όταν έχετε τον έλεγχο στη χειραψία

Η επικράτησή σας απέναντι σε κάποιον άλλον μεταδίδεται όταν γυρίζετε το χέρι σας έτσι ώστε η παλάμη σας να δείχνει προς τα κάτω (όπως στο πρώτο σκίτσο). Η παλάμη σας δεν είναι απαραίτητο να κοιτάει προς τα κάτω απευθείας, αλλά να κοιτά προς τα κάτω σε σχέση με το χέρι του άλλου και αυτό του λέει ότι θέλετε να έχετε τον έλεγχο στη συναναστροφή σας μαζί του.

Η χειραψία που δίνει τον έλεγχο

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τη χειραψία όπου η παλάμη κοιτάει προς τα επάνω (σκίτσο δεύτερο) για να δείξουν ότι παραχωρούν τον έλεγχο, κάτι σαν «υποταγή». Αυτό δηλώνει ότι δίνετε στον άλλο τον έλεγχο ή του επιτρέπετε να έχει τον πρώτο λόγο.

Όταν και οι δύο θέλουν τον έλεγχο

Όταν δύο άτομα που θέλουν να επιβληθούν κάνουν χειραψία, μια συμβολική «μάχη» συμβαίνει καθώς και οι δύο προσπαθούν να επιβληθούν. Το αποτέλεσμα είναι μια χειραψία όπου και τα δύο χέρια έχουν μια κάθετη θέση (όπως στο σκίτσο τρία). Αυτή είναι μια χειραψία όπου ένας πατέρας διδάσκει στο γιο του όταν του μαθαίνει «να χαιρετά σαν άνδρας».

Χειραψία προς αποφυγή

Λίγες χειραψίες είναι τόσο αδιάφορες όσο η «χειραψία του ψόφιου ψαριού» (όπως στην εικόνα παρακάτω), ειδικά όταν το χέρι είναι κρύο ή ιδρωμένο. Σε αυτή την περίπτωση το χέρι δίνεται για χειραψία τόσο αδύναμα, σαν να μην έχει ενέργεια μέσα του, σαν να μην έχει ζωή. Γι’ αυτό και ονομάζεται του ψόφιου ψαριού. Εναλλακτικά του «μαραμένου μαρουλόφυλλου». Όπως καταλαβαίνετε, είναι μια χειραψία που θεωρείται απεχθής παγκοσμίως και την ταυτίζουν αυτόματα με τα αδύναμα άτομα. Δίνει επίσης την εντύπωση ότι δεν χαίρεστε καθόλου που δίνετε το χέρι σας για χειραψία.

Οι άνθρωποι που χαιρετούν έτσι, δεν το καταλαβαίνουν ότι το κάνουν και καλό θα ήταν να ζητήσουν από φίλους (ή έναν επαγγελματία στην επικοινωνία) να σχολιάσουν το χαιρετισμό τους πριν αποφασίσουν ποιο στυλ θα χρησιμοποιούν τελικά. Συνήθως τη συναντάς σε νεαρά άτομα, ανεξαρτήτως φύλου, που κάνουν τα πρώτα τους δειλά βήματα στην αναζήτηση εργασίας. Πολύ κακή επιλογή χειραψίας σε μια συνέντευξη πρόσληψης. Φροντίστε να την αποφύγετε.

 

Τίποτα δεν είναι απόλυτο στη γλώσσα του σώματος

Παρόλο που η χειραψία μπορεί να δείχνει μια υποτακτικότητα, υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που μπορεί να συμβαίνει αυτό. Για παράδειγμα ένα άτομο που έχει αρθρίτιδα στα χέρια μπορεί η χειραψία του να είναι αδύναμη λόγω της πάθησής του. Επίσης, άνθρωποι που χρησιμοποιούν τα χέρια τους στη δουλειά τους όπως χειρουργοί, καλλιτέχνες και μουσικοί, μπορεί να έχουν μια αδύναμη χειραψία απλά για να προστατεύσουν τα χέρια τους. Οι χειρονομίες που ακολουθούν τη χειραψία θα δώσουν περισσότερα στοιχεία- το παραχωρητικό άτομο θα κάνει παρόμοιες κινήσεις και το επιβλητικό άτομο θα κάνει επιθετικές κινήσεις.

Μια αμφίσημη χειραψία

Η χειραψία-γάντι (όπως φαίνεται παρακάτω) λέγεται και χειραψία των πολιτικών. Αυτός που ξεκινά να κάνει την κίνηση προσπαθεί να δείξει στον αποδέκτη ότι μπορεί να του έχει εμπιστοσύνη, ότι είναι ειλικρινής αλλά όταν η χειραψία χρησιμοποιείται σε ένα άτομο που μόλις έχει γνωρίσει, έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Ο αποδέκτης το θεωρεί ύποπτο και είναι επιφυλακτικός για τις προθέσεις του άλλου.

Οι χειραψίες που δείχνουν ότι δεν θέλουν και πολύ…

Η χειραψία «μακριά και αγαπημένοι»

Η χειραψία του «αυστηρά τεντωμένου χεριού» (πρώτο σκίτσο παρακάτω) χρησιμοποιείται από ψυχρούς τύπους ανθρώπων, με σκοπό να κρατήσει τον άλλον σε απόσταση και μακριά από τον πολύ προσωπικό του χώρο.

Η χειραψία με δαχτυλάκια …αντί για χέρι

Η χειραψία όπου πιάνουμε την «άκρη των δακτύλων» του άλλου (δεύτερο σκίτσο παρακάτω), είναι μια αποτυχημένη χειραψία του αυστηρά τεντωμένου χεριού που αναφέραμε παραπάνω. Δηλώνει ότι αυτός που κάνει την πρώτη κίνηση δεν έχει αυτοπεποίθηση και σκοπό έχει να κρατήσει μια στοιχειώδη απόσταση.

Η χειραψία «μένω στη ζώνη άνεσης»

Το να τραβήξεις τον άλλο στην «περιοχή» σου (σκίτσο τρίτο ανωτέρω εικόνας) δείχνει είτε ότι αισθάνεσαι ασφάλεια εκεί ή ότι προέρχεσαι από κουλτούρα με μικρό προσωπικό χώρο.

Και προσοχή, προσοχή, έρχεται η χειραψία «τανάλια»

Τέλος, η χειραψία «σπάσιμο άρθρωσης», όπως φαίνεται παρακάτω, είναι χαρακτηριστική του επιθετικού «σκληρού τύπου». Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισής της είναι να τον σφίξεις αντίστοιχα, αν μπορείς, ή να του την πεις κατάμουτρα, μπας και το καταλάβει και ξυπνήσει. Είναι μεγάλη αγένεια να χαιρετάει ένας άντρας μια γυναίκα κατ’ αυτόν τον τρόπο. Δίνει άθλια εντύπωση για τον εαυτό του. Τώρα δικαίως ή όχι, είναι νωρίς να το πούμε…

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Influence:

Σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, Εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας…