Τι κινδύνους εγκυμονούν οι selfies;

Συντάκτης: Ιωάννα Γκερζελή

Οι selfies είναι μια μοντέρνα τάση να φωτογραφίζεται κάποιος άνθρωπος μόνος του, που είναι διαδεδομένη τα τελευταία χρόνια και που υιοθετείται από ένα σημαντικό αριθμό ανθρώπων. Οι selfies συνήθως τραβιούνται από ένα smartphone ή από ειδικά εργαλεία που έχουν κατασκευαστεί γι’αυτό το σκοπό.

Ποια η διαφορά των selfies από τις ομαδικές φωτογραφίες που περιλαμβάνουν ένα αριθμό ατόμων; Τι χάνουν από τη ζωή οι άνθρωποι που τραβούν selfies και χάνουν το παρόν; Πώς χάνουν οι άνθρωποι την αυτοπεποίθησή τους ποζάροντας για να τραβήζουν φωτογραφίες τον εαυτό τους; Οι απαντήσεις σ’αυτά τα ερωτήματα θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε την ευχρηστία και την λειτουργικότητα των selfies.

Οι selfies απεικονίζουν μόνο το άτομο που τραβάει την φωτογραφία και δεν περιλαμβάνουν συλλογικές απεικονίσεις από την καθημερινή ζωή και τις ευχάριστες αναμνήσεις που προσφέρουν οι ομαδικές φωτογραφίες.

Μία άλλη αρνητική πτυχή των selfies είναι το γεγονός ότι συνήθως δεν περιλαμβάνουν κάποιο φόντο στο πίσω μέρος της φωτογραφίας. Οι selfies δεν αντικαθιστούν την απεικόνιση τοποθεσιών, αξιοθέατων και άλλων σημαντικών γεγονότων, καθώς και έμψυχων αντικειμένων που λαμβάνονται σαν στιγμιότυπο μιας συγκεκριμένης απεικόνισης.

Οι άνθρωποι που τραβούν selfies μπορούν να χαρακτηριστούν σαν μοναχικοί που ενδιαφέρονται μόνο για την απεικόνιση του εαυτού τους, αφαιρώντας από τις φωτογραφίες τη δυναμική μιας ομάδας και την κοινωνική συναναστροφή που δίνει περισσότερη βαρύτητα και σημαντικότητα στις ομαδικές απεικονίσεις.

Επίσης, οι selfies αποτρέπουν την ανάπτυξη της προσωπικότητας και της αυτοπεποίθησης των απεικονιζόμενων. Το στιγμιότυπο της μοναχικής απεικόνισης λειτουργεί αρνητικά στον συναισθηματικό κόσμο των απεικονιζόμενων και μειώνει την αυτοεκτίμησή τους και την αυτοπεποίθησή τους. Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα όταν οι selfies ανεβαίνουν στα κοινωνικά δίκτυα, καθώς παρουσιάζουν μια πτυχή της προσωπικότητας των απεικονιζόμενων που παρουσιάζει ένα μοναχικό άτομο που ενδιαφέρεται να προβάλλει μόνο τον εαυτό του.

Επιπλέον, οι  selfies εγκυμονούν κινδύνους για τραυματισμό, ακόμη και θάνατο των ατόμων που τις τραβάνε, καθώς είναι απρόσεκτοι ή ποζάρουν σε επικίνδυνες τοποθεσίες. Είναι προτιμότερο να τραβιούνται με μέτρο και με προσοχή για να αποφευχθούν οι περιπτώσεις κινδύνου της σωματικής ακεραιότητας των απεικονιζόμενων.

Εν κατακλείδι, το τράβηγμα των selfies έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις και στην ψυχολογία, την εικόνα και τη φήμη, αλλά και την ίδια τη ζωή των εικονιζομένων.

Οι φωτογραφίες δημιουργήθηκαν για να μας επιτρέπουν να απεικονίζουμε τη στιγμή, τη χαρά και να χτίζουμε όμορφες αναμνήσεις για το μέλλον. Μήπως θα έπρεπε να ξαναδούμε τη φωτογραφία με το πραγματικό της νόημα;

Αλήθεια τι νόημα έχουν οι selfies που να εξηγεί την τεράστια απήχησή τους;

Συντάκτης: Ιωάννα Γκερζελή,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.