Τι καταστρέφει τα όνειρα των γυναικών;

Συντάκτης: Αθανασία Ζημιλιάγκου

Γιατί διαπιστώνουμε τόσο δραματικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών στη στάση τους απέναντι στη φιλοδοξία και στον τρόπο με τον οποίο δημιουργούν, αναδιαμορφώνουν και υλοποιούν (ή εγκαταλείπουν) τους στόχους τους;

Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η επιθυμία να αποκτήσουν δεξιότητες και να λάβουν επιβεβαίωση για τα επιτεύγματά τους είναι λιγότερο παρούσα στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες. Γιατί λοιπόν διαπιστώνουμε τόσο δραματικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών στη στάση τους απέναντι στη φιλοδοξία και στον τρόπο με τον οποίο δημιουργούν, αναδιαμορφώνουν και υλοποιούν (ή εγκαταλείπουν) τους στόχους τους;

Μια ένδειξη για τις πιέσεις που βιώνουν οι σύγχρονες γυναίκες σε σχέση με τις φιλοδοξίες τους μπορεί να βρεθεί στις ιστορίες που αφηγούνται ασυνήθιστα επιτυχημένες γυναίκες για τη ζωή τους. Στο μπεστ-σέλερ βιβλίο τους, See Jane Win: The Rimm Report on How 1,000 Girls Became Successful Women, η Sylvia Rimm και οι συνεργάτες της, αφού παρουσιάζουν το προφίλ μιας  γερουσιαστή της πολιτείας, παρατηρούν με αμηχανία ότι η γερουσιαστής, όπως και πολλές από τις γυναίκες της μελέτης μας, αποδίδει μεγάλο μέρος της επιτυχίας της στην τύχη.

Σε ένα άλλο κεφάλαιο, οι συγγραφείς παραθέτουν το συμπέρασμα μιας διακεκριμένης γυναίκας προέδρου ενός τμήματος ιατρικής: «Όλα ήταν μάλλον τυχαία. Τίποτα από αυτά που σας περιέγραψα δεν ήταν προγραμματισμένο… ήμουν σε θέση να πάρω καλές θέσεις και τα καλά πράγματα απλά συνέβησαν».

Μια συνέντευξη σε ένα γυναικείο περιοδικό με μια από τις πιο διάσημες γυναίκες αρχιτέκτονες στην Αμερική αποκάλυψε την ένταση του φόβου της γυναίκας για το αν θα τραβήξει την προσοχή. Το περιοδικό ανέφερε: «Η Laurinda Spear διακατέχεται τόσο πολύ από άγχος για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να εμφανιστεί στον Τύπο, ώστε επαναλαμβάνει ακατάπαυστα το ίδιο αυτοσαρκαστικό ρεφρέν: «Δεν μπορείτε απλά να πείτε ότι είμαι αυτό το εντελώς αδέξιο άτομο;».

Θα μπορούσε κανείς να αποδώσει αυτές τις επιφυλάξεις στην έμφυτη σεμνότητα των γυναικών ή ακόμη και να τις θεωρήσει ως έναν πονηρό τρόπο ανάδειξης των επιτευγμάτων τους. Αλλά ο φόβος, που μερικές φορές αγγίζει τα όρια του πανικού, που εκφράζουν οι γυναίκες όταν αναγνωρίζονται προσωπικά για το έργο τους διαψεύδει αυτή την ερμηνεία.

Φαίνεται παράδοξο. Οι γυναίκες έχουν κερδίσει με κόπο την πρόσβαση στην εκπαίδευση σε όλους σχεδόν τους τομείς, και αυτού του είδους η τεχνογνωσία μπορεί να προσφέρει τεράστια ικανοποίηση. Αλλά μακριά από το να γιορτάζουν τα επιτεύγματά τους στα νέα διαθέσιμα επαγγέλματα, οι γυναίκες πολύ συχνά επιδιώκουν να αποσπάσουν την προσοχή από τον εαυτό τους.

Αρνούνται να διεκδικήσουν μια κεντρική, σκόπιμη θέση στις δικές τους ιστορίες, μεταθέτοντας πρόθυμα τα εύσημα αλλού και αποφεύγοντας την αναγνώριση. Επιπλέον, με μια προσεκτική εξέταση, προκύπτει ότι δεν είναι μόνο οι γυναίκες με επιτεύγματα που εργάζονται με αγωνία για να παραιτηθούν από την αναγνώριση – είναι σχεδόν όλες οι γυναίκες. Μελέτες έχουν καταδείξει ότι η καθημερινή υφή της ζωής των γυναικών από την παιδική ηλικία και μετά διεισδύει σε μικροσυναντήσεις στις οποίες αναμένεται η σιωπηλή απόσυρση και η παραχώρηση της διαθέσιμης προσοχής σε άλλους -ιδιαίτερα στην παρουσία ανδρών.

Οι γυναίκες αρνούνται να διεκδικήσουν μια κεντρική, σκόπιμη θέση στις δικές τους ιστορίες, μεταθέτοντας πρόθυμα τα εύσημα αλλού και αποφεύγοντας την αναγνώριση.

Είναι δόκιμο να συμπεράνουμε, όπως πολλοί έχουν κάνει, ότι οι γυναίκες δεν υποχωρούν στην πραγματικότητα έναντι άλλων όταν απομακρύνονται από το προσκήνιο – απλώς είναι εγγενώς διαφορετικές ως προς τις ανάγκες και το στυλ τους. Μπορεί να ενδιαφέρονται λιγότερο για την προσωπική προσοχή από τους άνδρες ή δεν ενδιαφέρονται για τα ίδια είδη αναγνώρισης. Έχει προταθεί, για παράδειγμα, ότι οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη ικανότητα ενσυναίσθησης από τους άνδρες, γεγονός που καθιστά πιο οδυνηρό γι’ αυτές να μην ικανοποιούν τις επιθυμίες των άλλων ή να παραιτούνται από πολυπόθητους πόρους. (Και η αναγνώριση δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας πολυπόθητος κοινωνικός πόρος).

Η εταιρική αναγνώριση και οι ανταμοιβές επικεντρώνονται σε αντρικές συμπεριφορές

Η πεποίθηση ότι η υποτιμητική συμπεριφορά των γυναικών όσον αφορά την αναγνώριση είναι «φυσική» δεν έχει αντέξει στις εκτεταμένες έρευνες για το φύλο που έχουν διεξαχθεί από τη δεκαετία του 1970 και μετά. Σε γενικές γραμμές, η έρευνα έχει υποδείξει ότι σε σημαντικό βαθμό η συμπεριφορά αυτή ποικίλλει ανάλογα με το κοινωνικό πλαίσιο: Τα κορίτσια και οι γυναίκες επιδιώκουν πιο ανοιχτά και ανταγωνίζονται για επιβεβαίωση όταν βρίσκονται με άλλες γυναίκες – για παράδειγμα, στον αθλητισμό ή σε ακαδημαϊκά περιβάλλοντα με μόνο κορίτσια.

Δεν δυσκολεύονται να επιδιώξουν επιθετικά ρόλους που συμπληρώνουν παρά ανταγωνίζονται τους άνδρες (όπως το να προσπαθήσουν για έναν γυναικείο ρόλο ηθοποιού, μια καριέρα μοντέλου ή ένα συγκρότημα τραγουδιού). Αλλά αλλάζουν τη συμπεριφορά τους όταν πρόκειται να ανταγωνιστούν άμεσα τους άνδρες.

Διαισθητικά, γνωρίζουμε ότι αυτό είναι αλήθεια. Το πρόσφατο μπεστ σέλερ The Rules: Time-Tested Secrets for Capturing the Heart of Mr. Right συμβουλεύει τις γυναίκες: «Μην είστε ένα κορίτσι που φωνάζει, που χτυπάει στα γόνατα και έχει υπερβολικό χιούμορ. Αυτό είναι εντάξει όταν είσαι μόνη σου με τη φίλη σου. Όταν, όμως, είσαι με έναν άντρα που σου αρέσει, να είσαι ήσυχη και μυστηριώδης…

Μην μιλάς τόσο πολύ… Κοίτα τον στα μάτια, να είσαι προσεκτική και καλή ακροάτρια, ώστε να ξέρει ότι είσαι ένα πλάσμα που νοιάζεται – κάποια που θα γινόταν μια υποστηρικτική σύζυγος». Αργότερα το βιβλίο αναγνωρίζει: «Φυσικά, δεν είναι αυτό το πώς αισθάνεστε πραγματικά. Αυτό είναι το πώς προσποιείστε ότι αισθάνεστε μέχρι να το νιώσετε αληθινά».

Γιατί υπάρχει ταβάνι στην καριέρα των γυναικών: η ανάγκη για ισότιμη ευκαιρία

Κρυφά εμπόδια

Παρόλο που οι γυναίκες δεν στερούνται πλέον πρόσβασης στην κατάρτιση στα περισσότερα επαγγέλματα, έχουν έρθει αντιμέτωπες με ένα ακόμη πιο ισχυρό εμπόδιο στις φιλοδοξίες τους. Τόσο στη δημόσια όσο και στην ιδιωτική σφαίρα, έρχονται αντιμέτωπες με την πραγματικότητα ότι για να θεωρούνται θηλυκές, πρέπει να παρέχουν ή να παραιτούνται από πόρους -συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης.

Είναι δύσκολο για τις γυναίκες να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν την άρρητη εντολή να υποτάξουν την ανάγκη αναγνώρισης για χάρη των άλλων -ιδιαίτερα των ανδρών. Η προσδοκία αυτή είναι τόσο βαθιά ριζωμένη στα ιδεώδη του πολιτισμού για τη θηλυκότητα που είναι σε μεγάλο βαθμό ασυνείδητη.

Ωστόσο, στα ψυχολογικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται για μελέτες σχετικά με το φύλο, οι προσδοκίες αυτές διατυπώνονται ρητά. Το πιο διάσημο και ευρέως χρησιμοποιούμενο ψυχολογικό μέτρο της θηλυκότητας (καθώς και του ανδρισμού και της ανδρογυνίας) είναι το αναθεωρημένο Bem Sex Role Inventory (BSRI). Το τεστ περιλαμβάνει 60 περιγραφικά επίθετα – 20 ανδρικά χαρακτηριστικά, 20 θηλυκά χαρακτηριστικά και 20 ουδέτερα χαρακτηριστικά – τα οποία τα υποκείμενα χρησιμοποιούν για να αξιολογήσουν τον εαυτό τους.

Τα χαρακτηριστικά αυτά επιλέχθηκαν αρχικά μεταξύ 200 χαρακτηριστικών προσωπικότητας από 100 άνδρες και γυναίκες προπτυχιακούς φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ τη δεκαετία του 1970. Οι φοιτητές, κυρίως λευκοί και μεσοαστοί, κλήθηκαν να κατατάξουν την επιθυμητότητα αυτών των χαρακτηριστικών για τους άνδρες και τις γυναίκες στην αμερικανική κοινωνία.

Τα χαρακτηριστικά που επιλέχθηκαν για να ορίσουν τη θηλυκότητα στο BSRI είναι τα εξής: υποχωρητική, πιστή, χαρούμενη, φιλεύσπλαχνη, ντροπαλή, συμπονετική, στοργική, ευαίσθητη στις ανάγκες των άλλων, να κολακεύει, να δείχνει κατανόηση, πρόθυμη να απαλύνει τα πληγωμένα συναισθήματα, να μιλάει ήπια, ζεστή, τρυφερή, εύπιστη, παιδαριώδης, να μη χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα, να αγαπά τα παιδιά, ευγενική και (κάπως περιττά) να διαθέτει θηλυκότητα.

ti_katastrefei_ta_oneira_twn_gynaikwn

Διαβάζοντας αυτά τα επίθετα, αναδύονται δύο βασικές αρχές της θηλυκότητας. Η πρώτη είναι ότι η θηλυκότητα υπάρχει μόνο στο πλαίσιο μιας σχέσης. Η σεξουαλική ταυτότητα μιας γυναίκας βασίζεται σε ιδιότητες που δεν μπορούν να εκφραστούν μεμονωμένα. Σύμφωνα με τη συγγραφέα Τζέιν Σμάιλι, “Μια γυναίκα μόνη της σε ένα σκοτεινό δωμάτιο αισθάνεται γυναίκα;… Τι λέτε για μια γυναίκα που διαβάζει ένα βιβλίο ή σκαρφαλώνει σε βουνά;”.

Η δεύτερη αρχή που προκύπτει από τα επίθετα του BSRI είναι ότι η γυναίκα πρέπει να προσφέρει κάτι στον άλλον, είτε αυτός είναι εραστής, είτε παιδί, είτε άρρωστος γονέας, είτε σύζυγος, είτε ακόμη και αφεντικό. Η προσφορά είναι η κύρια δραστηριότητα που ορίζει τη θηλυκότητα. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί οι επαγγελματίες γυναίκες πιστώνονται ως ιδιαίτερα υποστηρικτικοί μάνατζερ και άριστοι ομαδικοί παίκτες. Επικεντρώνοντας την ενέργειά τους σε αυτές τις πτυχές της εργασιακής ζωής, οι γυναίκες μπορούν να είναι ταυτόχρονα επαγγελματίες και θηλυκές.

Στην κορυφή του καταλόγου των πόρων που καλούνται να προσφέρουν οι γυναίκες είναι η αναγνώριση. Τους ζητείται τόσο να παρέχουν προσωπική αναγνώριση στους συζύγους τους όσο και να παραχωρούν την αναγνώριση στον εργασιακό τομέα στους άνδρες με τους οποίους συνεργάζονται.

Όταν οι γυναίκες μιλούν όσο και οι άνδρες σε μια εργασιακή κατάσταση ή ανταγωνίζονται για θέσεις υψηλής προβολής, η θηλυκότητά τους δέχεται συστηματικά επίθεση. Χαρακτηρίζονται είτε ως ασεξουαλικές και μη ελκυστικές είτε ως ασύδοτες και σαγηνευτικές. Κάτι πρέπει να συμβαίνει με τη σεξουαλικότητά τους.

Ο ανδρισμός, αντίθετα, δεν ορίζεται ούτε από τις σχέσεις ούτε από το τι προσφέρουν οι άνδρες στους άλλους -εκτός από το οικονομικό επίπεδο. Κάποιος μπορεί να είναι αρρενωπός σε μοναχική μεγαλοπρέπεια.

Τα χαρακτηριστικά BSRI που περιγράφουν την αρρενωπότητα είναι: αυτοπεποίθηση, ισχυρή προσωπικότητα, δυναμικότητα, ανεξαρτησία, αναλυτικότητα, υπερασπίζεται τις πεποιθήσεις του, αθλητικός, διεκδικητικός, έχει ηγετικές ικανότητες, είναι πρόθυμος να πάρει ρίσκα, παίρνει εύκολα αποφάσεις, αυτάρκης, κυρίαρχος, πρόθυμος να πάρει θέση, επιθετικός, ενεργεί ως ηγέτης, ατομικιστής, ανταγωνιστικός, φιλόδοξος. (Η «αρρενωπότητα» είναι το εικοστό χαρακτηριστικό.)

ti_katastrefei_ta_oneira_twn_gynaikwn

Ο «άλλος» εμφανίζεται σε αυτά τα επίθετα κυρίως ως κάποιος απέναντι στον οποίο ή επί του οποίου ο άνδρας πρέπει να επιβληθεί. Ένας άνδρας όχι μόνο μπορεί να είναι μοναχικός και αρρενωπός, αλλά αν βρίσκεται σε μια σχέση που περιλαμβάνει φανερή εξάρτηση ή επηρεάζεται από άλλους (και σχεδόν όλες οι σχέσεις το κάνουν), η σεξουαλική του ταυτότητα βρίσκεται σε κίνδυνο.

Έχει αποδειχθεί ότι οι γυναίκες  με ακαδημαϊκή καριέρα ταυτίζονται με περισσότερα από αυτά τα ανδρικά χαρακτηριστικά τα τελευταία χρόνια απ’ ό,τι στο παρελθόν, χωρίς να εγκαταλείπουν κανένα από τα θηλυκά χαρακτηριστικά. Αυτές οι νεαρές γυναίκες, για παράδειγμα, βρέθηκε ότι υποστηρίζουν στόχους όπως το να γίνουν αυθεντία στον τομέα τους, να αποκτήσουν αναγνώριση από τους συναδέλφους τους, να έχουν διοικητικές ευθύνες και να είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση. Αλλά δεν είναι σαφές πώς αυτός ο φαινομενικά διευρυμένος ρόλος του φύλου αποτυπώνεται στην πραγματική τους ζωή.

Γιατί η φιλοδοξία γυρνάει μπούμερανγκ στις γυναίκες;

Σε κάθε ιστορική συγκυρία όπου οι γυναίκες έχουν επιτύχει πρόσβαση σε κοινωνική επιρροή και αναγνώριση -νομικά και πολιτικά δικαιώματα, εκπαιδευτικές ευκαιρίες, επιλογές σταδιοδρομίας- η ικανότητά τους να είναι “πραγματικές γυναίκες” έχει αμφισβητηθεί. Χαρακτηρίστηκαν ως bluestockings ή γεροντοκόρες ή agamic (ο βικτωριανός όρος για τις γυναίκες που ακολούθησαν την τριτοβάθμια εκπαίδευση και ως εκ τούτου θεωρούνταν ασεξουαλικές).

Στο παρόν, αυτή η οδυνηρή αμφισβήτηση συμβαίνει όταν οι γυναίκες καριέρας ξεπερνούν το στάδιο της φοιτήτριας ή της αρχικής καριέρας και προσπαθούν να δημιουργήσουν οικογένεια. Πολλά άρθρα και βιβλία προειδοποιούν ότι οι γυναίκες καριέρας δεν θα καταφέρουν να παντρευτούν ή, αν παντρευτούν, δεν θα μπορέσουν να κάνουν παιδιά ή – αν κάνουν παιδιά – θα είναι κακές μητέρες.

Θα αποτύχουν με κάποιον τρόπο να εκπληρώσουν τον γυναικείο ρόλο. Τα δεδομένα στα οποία βασίζονται σε μεγάλο βαθμό αυτά τα «γεγονότα» δεν υποστηρίζουν τα συμπεράσματα. Ωστόσο, για τις γυναίκες, εγείρουν μια εύλογα τρομακτική σκέψη.

Φιλοδοξία για επιτυχημένη καριέρα ή οικογένεια;

Είναι σαφές ότι υπάρχουν πολλές καταστάσεις στις οποίες τα αρσενικά και τα θηλυκά χαρακτηριστικά της BSRI είναι συμβατά ή και συμπληρωματικά. Μπορείτε, για παράδειγμα, να είστε ένας δυναμικός ηγέτης που είναι επίσης ευαίσθητος και ανταποκρίνεται στις ανάγκες του προσωπικού σας. Υπάρχουν όμως και σενάρια στα οποία τα χαρακτηριστικά αυτά συγκρούονται αναπόφευκτα. Τέτοιες συγκρούσεις προκύπτουν όταν οι θέσεις εργασίας γίνονται πιο ανταγωνιστικές και όταν τα ζευγάρια αρχίζουν να αποκτούν παιδιά. Πρέπει να κατανεμηθούν ολοένα και πιο πολύτιμοι και περιορισμένοι πόροι: χρόνος για την εργασία, για τον ελεύθερο χρόνο, για την οικονομική ανεξαρτησία, για την επαγγελματική ανέλιξη και για την εξουσία.

Ακριβώς σε αυτή τη φάση της πρώιμης ενηλικίωσης μιας γυναίκας οι εντολές της παραδοσιακής θηλυκότητας επανεμφανίζονται με πλήρη ισχύ. Οι γυναίκες πρέπει να αποφασίσουν αν θα υποτάξουν τις ανάγκες τους σε εκείνες των ανδρών συντρόφων και συναδέλφων τους.

Τι πρέπει να κάνει μια νεαρή παντρεμένη γυναίκα αν ο σύζυγός της θέλει να μετακομίσει στο εξωτερικό για να προωθήσει την καριέρα του, ακόμη και αν αυτό διαταράσσει ή εκτροχιάζει τη δική της; Θα πρέπει να είναι “υποχωρητική”, “πιστή” και “χαρούμενη” ή θα πρέπει να είναι “ανεξάρτητη” και “δυναμική”;

Τι συμβαίνει όταν οι συναντήσεις του συντρόφου της διαρκούν όλο και περισσότερο και δεν υπάρχει γονέας στο σπίτι με τα παιδιά, εκτός κι αν φεύγει νωρίς από τον χώρο εργασίας; Θα πρέπει να έχει κατανόηση και ευαισθησία στις ανάγκες των άλλων (θηλυκή) ή να είναι πρόθυμη να πάρει θέση (αρσενική);

Τι συμβαίνει όταν ένας προηγουμένως υποστηρικτικός άνδρας βρίσκει μια πιο ενεργητική, ανεξάρτητη ή ανταγωνιστική στάση αποξενωτική;

Οι γυναίκες έχουν σήμερα περισσότερες ευκαιρίες να διαμορφώσουν και να επιδιώξουν τους δικούς τους στόχους από ποτέ άλλοτε στην ιστορία. Όμως, αυτό συγχωρείται κοινωνικά μόνο αν έχουν πρώτα ικανοποιήσει τις ανάγκες όλων των μελών της οικογένειάς τους: συζύγους, παιδιά, ηλικιωμένους γονείς και άλλους. Αν δεν ικανοποιηθεί αυτή η απαίτηση, οι φιλοδοξίες των γυναικών, καθώς και η θηλυκότητά τους, θα τεθούν υπό αμφισβήτηση.

Συντάκτης: Αθανασία Ζημιλιάγκου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.