Τι κάνει ένας κλινικός ψυχολόγος

Συντάκτης: Δήμητρα Μιχαλοπούλου, Ψυχολόγος

Τι κάνει ένας κλινικός ψυχολόγοςΗ δουλειά του κλινικού ψυχολόγου χαρακτηρίζεται από ένα τρίπτυχο. Το τρίπτυχο αυτό αποτελείται από τον καθορισμό του προβλήματος, την αξιολόγηση και τη θεραπεία.

Μιλώντας για καθορισμό (define), μιλούμε για το ερευνητικό κομμάτι όπου ο κλινικός προσπαθεί να προσδιορίσει εάν μία συμπεριφορά είναι διαφορετική, αποκλίνουσα ή επικίνδυνη. Στο δεύτερο κομμάτι, που έχει να κάνει με την αξιολόγηση (assess), έγκειται η διάγνωση βασιζόμενη στην έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί στον πληθυσμό και στην αξιολόγηση της μεμονωμένης μελέτης περίπτωσης. Τέλος, το τρίτο κομμάτι του ρόλου του κλινικού ψυχολόγου είναι η θεραπεία (treat). Σε αυτό το πεδίο εμπίπτουν όλες οι μορφές αντιμετώπισης και παρέμβασης προκειμένου να βελτιωθεί η ψυχική υγεία του ασθενούς, όπως η ψυχοθεραπεία και η ψυχοεκπαίδευση.

Η κλινική ψυχολογία έρχεται να επισημάνει τον ρόλο της διάγνωσης και του εντοπισμού της αποκλίνουσας συμπεριφοράς και στη συνέχεια αναλαμβάνει την αποκατάστασή της.

Τελειώνοντας, είναι σημαντικό να περιγράψω τι θεωρείται μη φυσιολογικό και αποκλίνον για τον κλινικό απαιτώντας διάγνωση και θεραπεία. Το μη φυσιολογικό για τον κλινικό ψυχολόγο είναι αυτό που ενέχει ψυχοπαθολογία και λέγοντας ψυχοπαθολογία ετυμολογικά εννοούμε όταν πάσχει η ψυχή. Πότε όμως πάσχει η ψυχή;

Το ερώτημα αυτό μπορεί να απαντηθεί με άξονα το πόσο υποφέρει ένας άνθρωπος στην καθημερινότητά του. Συγκεκριμένα, η παραγωγή του στρες τον κατακερματίζει και γίνεται συνήθεια ένας καταναγκαστικός τρόπος ζωής που στην ουσία μόνο κακό του προσφέρει.

Οτιδήποτε σας κάνει μη λειτουργικούς στην καθημερινότητά σας και σας στερεί μία φυσιολογικότητα σε αυτήν καλό είναι να μην το αφήνετε να σας ορίζει. Ανατρέξτε σε κάποιον ειδικό και μιλήστε για αυτό, είναι σίγουρο ότι θα σας βοηθήσει.

«Το κείμενο αποτελεί μια συνεργασία του flowmagazine.gr με την κα Μιχαλοπούλου, Ψυχολόγο, BSc University of Crete. Για περισσότερα κείμενα της συγκεκριμένης αρθρογράφου πατήστε εδώ. Επικοινωνήστε με την κα Μιχαλοπούλου στο dimitra89mix@hotmail.com»

Συντάκτης: Δήμητρα Μιχαλοπούλου, Ψυχολόγος

Influence:

Το 2007 ξεκίνησα τις σπουδές μου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και το 2012 αποφοίτησα από το τμήμα Ψυχολογίας στο Ρέθυμνο…