Τι ισχύει για τα άλογα και τα γαϊδουράκια στην Ελλάδα; Ανύπαρκτη προστασία για τους ακούραστους εργάτες

Συντάκτης: Flowmagazine

Μια ειδική νομοθεσία για τα άλογα και γαϊδούρακια, θα βοηθούσε πολύ στην καλύτερη διαβιώσή τους υποστηρίζει ο αντιπρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδών, και μας ζητάει να θυμηθούμε πόσα έχουν προσφέρει στη χώρα μας εδώ και πολλές δεκαετίες.

Ακούραστοι εργάτες στην υπηρεσία του ανθρώπου

Σέρνουν άμαξες, ανεβοκατεβαίνουν σκαλιά με φορτίο και αναβάτες στη ράχη τους, χρησιμοποιούνται για εργασίες στο δάσος. Την ίδια στιγμή όμως, η νομοθεσία που τα προστατεύει είναι ελλιπής, ενώ και η εικόνα που έχουμε για τον αριθμό τους και τις συνθήκες εργασίας τους είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Ο λόγος για τα άλογα και τα γαϊδουράκια «εργασίας» (όπως αποκαλούνται) τα οποία στη χώρα μας μπορεί κανείς να τα δει σε πολλά τουριστικά σημεία – στα νησιά των Κυκλάδων και του Αργοσαρωνικού (Σαντορίνη, Ύδρα, Αίγινα) αλλά και στην επαρχία να κάνουν εργασίες για τους ιδιοκτήτες τους.

Ο σάλος για τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης

Πριν από κάποιο καιρό, η εικόνα ενός  εξουθενωμένου από τη ζέστη αλόγου που έσερνε άμαξα στο Μανχάταν  και κατέρρευσε καταμεσής του δρόμου, προκάλεσε θλίψη και αποτροπιασμό. Στα καθ’ ημάς, εικόνα κοπιώδους εργασίας εν μέσω έντονης συχνά ζέστης βλέπει κανείς στη Σαντορίνη με τα διάσημα πια γαϊδουράκια της, τα οποία έχουν πολλές φορές προκαλέσει τις καταγγελίες των φιλόζωων.

Τι γνωρίζουμε όμως για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν  και εργάζονται;

Τον Αύγουστο του 2021, μια εγκύκλιος με τίτλο «Προστασία των ιπποειδών εργασίας και των ζώων που μεταφέρονται κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών υπό ακραίες καιρικές συνθήκες» ανέφερε πως τα ζώα δεν θα έπρεπε να εργάζονται από τις 13.00 μέχρι τις 17.00 όταν η θερμοκρασία είναι 35 βαθμοί Κελσίου και άνω, υπό σκιά. 

«Ποιός το ελέγχει όμως αυτό;» αναρωτιέται ο Θανάσης Χελιώτης αντιπρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδών (Ε.Σ.Π.Ι.) και εξηγεί: «Κατ’ αρχάς, μιλάμε για εγκύκλιο και όχι για νόμο. Παρά την εγκύκλιο, στη Σαντορίνη τα γαϊδουράκια συνεχίζουν να εργάζονται μέσα στην έντονη ζέστη ή να είναι δεμένα χωρίς σκιά. Στην πραγματικότητα, η ελληνική νομοθεσία για τα ιπποειδή εργασίας είναι ανύπαρκτη αφού στηρίζεται στον απαρχαιωμένο νόμο 1197 του 1981 ο οποίος ουσιαστικά μιλάει αόριστα για τις βασικές ανάγκες των ζώων-φαγητό, νερό, σκιά. Και δεν είναι μόνο τα νησιά και οι άμαξες και η μεταφορά φορτίων. Γαϊδουράκια και μουλάρια εργάζονται σε σημαντικό βαθμό και στη Βόρεια Ελλάδα, εκεί όπου οι υλοτόμοι δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση με μηχανικά μέσα στα δάση και χρησιμοποιούν μικρόσωμα άλογα και μουλάρια για τις εργασίες τους».

Ο άγνωστος αριθμός τους και η βάση δεδομένων που θα δημιουργηθεί

Σύμφωνα με τον κ. Χελιώτη, ένα σημαντικό εμπόδιο στον έλεγχο για τα ιπποειδή εργασίας είναι η έλλειψη μιας βάσης δεδομένων.  Σε αυτό το σημείο, ο κ. Χελιώτης τονίζει πως όταν έρθει η ώρα για τη δημιουργία του μητρώου, η ευθύνη για τα αδέσποτα ιπποειδή θα βρίσκεται στις περιφέρειες ενώ όσον αφορά τους ιδιώτες θα πρέπει οι ίδιοι να τα δηλώνουν στη περιφέρεια τους. «Σκεφτείτε πως αδήλωτα ζώα σημαίνει και μηδέν φορολογική επιβάρυνση» υπογραμμίζει ο κ. Χελιώτης και εξηγεί: «Στις αγοραπωλησίες αυτή τη στιγμή διακινείται μαύρο χρήμα που το νήμα τους δεν μπορεί να “πιαστεί” από κάπου. Άρα, θα πρέπει να υπάρξει κινητοποίηση και έλεγχος για να πάρει το πλάνο του μητρώου σάρκα και οστά και να μην πέσει στο κενό».

Οι καταγγελίες για υπερεργασία και κακές συνθήκες διαβίωσης

Ο αντιπρόεδρος του Ε.Σ.Π.Ι μάς λέει πως η πλειονότητα των καταγγελιών για τις κακές συνθήκες εργασίας αλλά και διαβίωσής τους γίνονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Σε πολλές καταγγελίες αναφέρεται ότι γαϊδουράκια και άλογα σηκώνουν υπερβολικό βάρος ή ότι εργάζονται έχοντας ανοιχτές πληγές που δεν έχουν φροντιστεί.

«Δεν είναι ότι τα περιστατικά δε συμβαίνουν τον χειμώνα, απλά τους χειμερινούς μήνες δεν είναι τόσο… μπροστά στα μάτια μας αλλά και αυτά των τουριστών» σημειώνει ο κ. Χελιώτης. Υπάρχουν ολόκληρες αγέλες αδέσποτων στην επαρχία, όπου οι ιδιοκτήτες πήραν επιδοτήσεις για αυτά και αμέσως μετά τα εγκατέλειψαν. Ο κος Χελιώτης λέει πάντως πως οι εθελοντικές οργανώσεις δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα σε όλη την έκτασή του λόγω ελλιπούς στελέχωσης αλλά και περιορισμένων οικονομικών πόρων.

Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο

Εν καταλείδι, το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, υφίσταται σε πάρα πολλές χώρες. Αυτό που χρειαζόμαστε στην Ελλάδα είναι μια ειδική νομοθεσία για τα ιπποειδή εργασίας, αφού είναι κατηγορία εντελώς διαφορετική από τα παραγωγικά ζώα (πρόβατα και  αγελάδες, για παράδειγμα). Μιλάμε για ζώα που μας βοήθησαν να ανοικοδομήσουμε τη χώρα μετά τον πόλεμο, μας έχουν προσφέρει επί δεκαετίες ολόκληρες τόσα πολλά, που πρέπει πια να τα φροντίσουμε και εμείς.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…