Τι γνωρίζεις για το co-working;

Συντάκτης: Μαρία Καϊλάνη

Καθώς οι τηλεπικοινωνίες μηδενίζουν τις αποστάσεις και κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος η εργασία σε χώρους co-working γίνεται τόσο αποδοτική, όσο και η εργασία από το σπίτι ή από το γραφείο.

Αν αναρωτιέστε όμως τι είναι το co-working σας έχουμε την απάντηση.

Το co-working είναι μία συμφωνία μεταξύ ατόμων και μερικές φορές εταιριών, με την οποία μοιράζονται ένα γραφείο. Υπάρχουν περιπτώσεις που η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι άτυπη: Ένας ιδιοκτήτης επιχείρησης, που είναι κάτοχος ή εκμισθώνει ένα μεγάλο χώρο γραφείου, δίναται να υπομισθώνει κάποια γραφεία σε άλλους. Συνήθως όμως οι χώροι co-working λειτουργούν σαν επισήμες επιχειρήσεις και εκμισθώνου γραφεία και χώρο για ελεύθερους επαγγελματίας, για άτομα που ασχολούνται με τις τηλεπικοινωνίες ακόμα και για ταξιδιωτικές επιχειρήσεις.

Τα μοντέλα των συγκεκριμένων χώρων ποικίλουν, με κάποιες επιχειρήσεις να εκμισθώνουν το χώρο τους καθημερινά, εβδομαδιαία ή και μηνιαία, ενώ άλλες πωλούν συνδρομές που επιτρέπουν στο εκάστοτε μέλος να κάνει χρήση του χώρου εργασίας σύμφωνα με τις ανέσεις του. Οι μακροχρόνιες συνδρομές είναι σπάνιες, γιατί συνήθως οι επαγγελματίες επιλέγουν πιο ευέλικτες λύσεις.

Εκτός από την προσφορά γραφείων και την κοινή χρήση των ανέσεων κάποιοι ιδιοκτήτες co-working χώρων ενθαρρύνουν ενεργά τη συνεργασία μεταξύ των μελών υποστηρίζοντας ένθερμα εκδηλώσεις δικτύωσης ή ιστοσελίδες απόκτησης τεχνογνωσίας που επιτρέπουν στα μέλη να παρουσιάζουν τους εαυτούς τους και τις ικανότητές τους σε άλλους.

Το co-working κερδίζει έδαφος και από τις θετικές συνέπειες που συνεπάγεται.

Βασικός αντίκτυπος είναι η μείωση του άγχους. Πολλόι εργαζόμενοι που εργάζονται στο σπίτι, γνωρίζουν την αγχωτική κατάσταση που προκαλείται ιδίως όταν δεν υπάρχει προσωπικός χώρος, κάτι που δεν συμβαίνει με την μέθοδο co-working. Το άγχος φέρνει εντάσεις, δυσκολία στην εύρεση στιγμών χαλάρωσης, αλλά και ενοχή που οδηγεί με την σειρά της στην αδιάκοπη εργασιομανία.

Μέσω του co-working βελτιώνεται η διαχείριση του χρόνου, πράγμα που δεν υφίσταται στην εργασία στο σπίτι καθώς με τις συνεχόμενες διακοπές, το 8ωρο μετατρέπεται σε 12ωρο.

Επίσης συμβάλλει και στην κοινωνική αλληλεπίδραση. Αρκετοί είναι αυτοί για τους οποίους η αλληλεπίδραση και η συνομιλία στον εργασιακό χώρο είναι βασικό στοιχείο.

Το co-working δημιουργεί αισθήματα κοινότητας, αφού μπορείς να μοιραστείς χαρές, λύπες απογοητεύσεις με άλλους, ακόμα και να ζητήσεις συμβουλές από άλλους επαγγελματίες που στεγάζονται στο χώρο.

Σημαντική είναι, επίσης και η μείωση του κόστους ιδίως για τους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν αναγκάζονται να αγοράσουν εκτυπωτές, υπολογιστές και οτιδήποτε θα τους βοηθήσει να φέρουν σε πέρας τις υποχρεώσεις τους, καθώς τα βρίσκουν έτοιμα στο χώρο που μοιράζονται.

Τέλος το co-working για πολλούς είναι και τέλεια ευκαιρία για δημιουργία επαγγελματικών επαφών και δικτύου. Η επαγγελματική δικτύωση ίσως είναι το σημαντικότερο όφελος του co-working, ιδιαίτερα για αυτούς που δυσκολεύονται να κάνουν μόνοι τους νέες γνωριμίες.

Και ενώ για κάποιους το co-working είναι επιλογή, για κάποιους άλλους ενέχει προβλήματα.

Το πρώτο αρνητικό που μπορεί να έχει είναι η απόσπαση από τα καθήκοντα. Κάθε εργαζόμενος σε τέτοιους χώρους πρέπει να θυμάται πως βρίσκεται εκεί έχοντας ευθύνες και υποχρεώσεις. Οι δημόσιες σχέσεις και οι κοινωνικοποίηση μπορεί να γίνουν και στα διαλείμματα. Αν δεν υπάρξει πειθαρχία, εύκολα κάποιος μπορεί να αποσυντονιστεί.

Ειναι φυσιολογικό όταν μοιράζεσαι έναν κοινό εργασιακό χώρο να υπάρξουν εντάσεις, αλλά και ανταγωνισμός. ‘Ολα αυτά μπορεί να συμβούν και στους κοινούς χώρους, εξαρτάται όμως από την οργάνωση της επιχείρησης να ελέγξει και να διαχειριστεί αποτελεσματικά τέτοιες περιπτώσεις.

Στην ελληνική αγορά το coworking έχει μείνει πίσω σε σχέση με άλλες μεσογειακές χώρες οπου έχει γνωρίσει τεράστια αύξηση. Παρόλα αυτά τα τελευταία χρόνια η μέθοδος αυτή κάνει αργά συνεχή βήματα προόδου, κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης. Η συρρίκνωση του προσωπικού στις εταιρείες, η μείωση του κατώτατου μισθού κατά 32% για άτομα κάτω των 25 και 22% για τους άνω των 25, αυξάνουν τους ελεύθερους επαγγελματίες που αποτελούν την πλειοψηφία στους χώρους co-working.

H αργή ένταξη του co-working στη χώρα μας οφείλεται κατά κύριο λόγο στο εκπαιδευτικό σύστημα που δεν δημιουργεί ένα υγιές σύστημα στο οποίο το coworking να ευδοκιμήσει. Απόδειξη αυτού είναι το γεγονός ότι παρότι το co-working για πολλές εταιρείες θεωρείται χώρος καινοτομίας, στην χώρα μας ήταν άγνωστος πριν από 6 χρόνια.

Στην Ελλάδα μπορεί να βρει κανείς co-working χώρους κυρίως στην Αθήνα. Κάποιοι από αυτούς είναι:

Colab Athens:

Eίναι ο πρώτος χώρος co-working, που είναι κυρίως προσανατολισμένος στην τεχνολογία και στις επιχειρήσεις και προσφέρει προγράμματα για να ξεκινήσει κανείς και να αναπτύξει μία επιχείρηση. Η ενοικίαση γραφείου στο συγκεκριμένο χωρό κοστίζει 140 ευρώ κάθε μήνα.

123p:

Eίναι ο πιο καινούργιος σχετικά co-working χώρος στην Αθήνα. Βρίσκεται στο κέντρο στης πόλης και φιλοξενεί επαγγελματίες για start-ups επιχειρήσεις και καινούργια τεχνολογία.

Οffice-plus:

Ο χώρος λειτουργεί από το 2015 και είναι ο μοναδικός στα νότια προάστια. Λειτουργεί ως business center προσφέροντας μια γκάμα υπηρεσιών που καλύπτει πλήρως τις ανάγκες ενός σύγχρονου επαγγελματία. Πλήρως εξοπλισμένα ιδιωτικά γραφεία με υπολογιστή, ενσύρματο internet 50Mbps, ασύρματο Wi-Fi, τηλεόραση 40HD-Smart, πρόσβαση σε κοινόχρηστο εκτυπωτή, fax, scaner και φωτοτυπικό, καθώς και αίθουσα συσκέψεων 10 ατόμων με δυνατότητα τηλεδιάσκεψης.

Επίσης διαθέτει συνεδριακό κέντρο, κατάλληλο για εκπαιδεύσεις προσωπικού ή άλλες εκδηλώσεις. Το συγκριτικό πλεονέκτημα του χώρου είναι όμως οι υπηρεσίες που προσφέρει, σε εξαιρετικά προσιτή τιμή για μια start up επιχείρηση. Υπηρεσίες γραμματειακής υποστήριξης, τηλεφωνικού κέντρου και τηλεγραμματείας, ταχυδρομικές θυρίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, φορολογικές έδρες στην Ελλάδα, καθώς και virtual offices σε 150 χώρες στον κόσμο. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το site: http://office-plus.gr/

THERMI LINK:

Είναι ο μόνος χώρος, που όπως αποκαλύπτει και το ονομά του βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη. Εκεί παρέχονται κοινοί χώροι εργασίας, ευκαιρίες για ανάπτυξη δικτύου από τους κορυφαίους επαγγελματίες και συμμετοχή σε εκδηλώσεις και εργαστήρια από όλα τα μέλη.

Ειδικότερα στην Ελλάδα το co-working έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς χρησιμοποιείται ως τρόπος αντιμετώπισης του φόβου, μιας κοινωνίας αντιμέτωπης επί χρόνια με την οικονομική κρίση. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να φοβούνται την παρούσα κατάσταση. Το co-working δίνει το μήνυμα λοιπόν πως υπάρχει μία κοινότητα, αυτή του co-working, όπου οι άνθρωποι μπορούν να συμβιώσουν, συνεργάζονται πραγματικά και μπορούν να πετύχουν.

Συντάκτης: Μαρία Καϊλάνη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.