Τι γιορτάζουμε τις ημέρες της Μεγάλης Βδομάδας;

Συντάκτης: Μαρία Σερεμέτη

Το Πάσχα αποτελεί μαζί με τα Χριστούγεννα τις πιο μεγάλες γιορτές του Χριστιανισμού. Το Πάσχα πολλοί το έχουν συνδυάσει με την περίοδο της Νηστείας και την επαφή μας με την Εκκλησία. Πολλοί επίσης, μπορεί να μην πηγαίνουν συχνά στην Εκκλησία, αλλά τη Μεγάλη Βδομάδα πολύς κόσμος την επισκέπτεται, διότι κάθε μέρα είναι ξεχωριστή και αφιερωμένη σε κάποια γεγονότα.

Η Μεγάλη Βδομάδα επίσης είναι γνωστή και ως η Βδομάδα των Παθών. Ξεκινάει από την Κυριακή των Βαΐων και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο. Χαρακτηριστικό είναι πως στην εκκλησία τα γεγονότα διαδραματίζονται και τελούνται όλα από το προηγούμενο βράδυ.

Μεγάλη Δευτέρα

Τη Μεγάλη Δευτέρα κυριαρχούν δυο γεγονότα. Το ένα είναι  η άκαρπη συκιά που ξέρανε ο Χριστός. Αυτό το γεγονός είναι συμβολικό, καθώς συμβολίζει την Συναγωγή των Εβραίων και γενικότερα την ζωή του Ισραηλίτικου λαού λόγω του ότι ήταν άκαρποι από καλά έργα.

Το άλλο γεγονός της συγκεκριμένης μέρας, είναι η ζωή του Ιωσήφ του Παγκάλου, ο οποίος είναι ο εντέκατος γιος του Πατριάρχη Ιακώβ. Ο Ιωσήφ προεικονίζει τον ίδιο το Χριστό και το Πάθος Του μέσα από την περιπέτεια, που έζησε, αφού πουλήθηκε ως σκλάβος στην Αίγυπτο.

Μεγάλη Τρίτη

Τη Μεγάλη Τρίτη θυμόμαστε δυο παραβολές, με σκοπό την διδαχή. Η μια αφορά τις δέκα Παρθένες και η άλλη των Ταλάντων. Η πρώτη μας διδάσκει πως πρέπει να δείχνουμε πίστη και φιλανθρωπία, ενώ η δεύτερη να είμαστε εργατικοί και να αυξήσουμε τα πνευματικά μας χαρίσματα.

Μεγάλη Τετάρτη

Η Μεγάλη Τετάρτη είναι συνδεδεμένη με το τροπάριο της υμνογράφου Μοναχής Κασσιανής.  Η μέρα αυτή είναι αφιερωμένη στην αμαρτωλή γυναίκα, που άλειψε με μύρο τα πόδια του Χριστού μετανιωμένη και δείχνοντας την αγάπη της για τον Κύριο και την πίστη της συγχωρέθηκε για τα αμαρτήματά της.

Μεγάλη Πέμπτη

Την τέταρτη μέρα της Μεγάλης βδομάδας γιορτάζονται τέσσερα γεγονότα. Το πρώτο είναι του Ιερού Νιπτήρα, όπου ο Ιησούς έπλυνε τα πόδια των μαθητών του με σκοπό να μας διδάσκει για το ποια πρέπει να είναι η διακονία των πιστών στην Εκκλησία. Το δεύτερο γεγονός είναι του Μυστικού Δείπνου, ενώ το τρίτο είναι η προσευχή του Κυρίου στο όρος των Ελαιών. Τελευταίο γεγονός της ημέρας αποτελεί η προδοσία του Ιούδα , η οποία αποτελεί και την αρχή του Πάθους του Ιησού,  με αποτέλεσμα τη σύλληψή του, την ανάκρισή του από τον Άννα και την καταδίκη του από τον Καϊάφα.

Μεγάλη Παρασκευή

Τη μέρα αυτή τελείται η κορύφωση του θείου δράματος με την «Ακολουθία των Παθών», η οποία περιλαμβάνει  τα πτυσίματα, τα μαστιγώματα, τις κοροϊδίες, τους εξευτελισμούς, τα χτυπήματα και το αγκάθινο στεφάνι με αποκορύφωμα την Σταύρωση και το Θάνατό Του.

Μεγάλο Σάββατο

Το μεγάλο Σάββατο χωρίζεται σε δυο μέρη. Το πρωινό της Μεγάλης Παρασκευής ουσιαστικά – καθώς όλα, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, πραγματοποιούνται μια μέρα πριν- γιορτάζουμε την ταφή Του Κυρίου και την Κάθοδό Του στον Άδη με την τέλεση της Ακολουθίας των Μεγάλων Ωρών και της Αποκαθήλωσης. Το δεύτερο μέρος του Μεγάλου Σαββάτου πραγματοποιείται το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής , όπου ψάλλονται τα Εγκώμια και πραγματοποιείται η Περιφορά του Επιταφίου.

Κυριακή του Πάσχα

Η Κυριακή του Πάσχα αποτελεί την τελευταία μέρα και τα γεγονότα της διαδραματίζονται το Μεγάλο Σάββατο χωρισμένα και αυτά, όπως και του Μεγάλου Σαββάτου σε δυο μέρη. Το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου στις 12:00 έχουμε την ζωοφόρο Ανάσταση του Κυρίου μας, την ήττα του θανάτου και της φθοράς και την αφή του Αγίου Φωτός στον κόσμο από το Πανάγιο Τάφο. Ουσιαστικά δηλαδή, πραγματοποιείται η «Πρώτη Ανάσταση». Ενώ  το απόγευμα τελείται «ο Εσπερινός της Αγάπης», όπου διαβάζεται το Ιερό Ευαγγέλιο και  διαδίδεται η νίκη απέναντι στο Θάνατο και η εποχή της Καινούργιας Διαθήκης.

Συντάκτης: Μαρία Σερεμέτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr