Τι γίνεται εάν το βιολογικό ρολόι χτυπήσει στα 40;

Συντάκτης: Έλλη Βασιλείου

Ο μέσος χρόνος τεκνοποίησης έχει ανέβει σημαντικά στα σύγχρονα ζευγάρια. Λίγο η ανάγκη για σπουδές και για χτίσιμο καριέρας, καθώς οι περισσότερες γυναίκες βρίσκονται στην αγορά εργασίας, λίγο η δυσκολία εύρεσης συντρόφου, έφτασες 40 και δεν το πήρες χαμπάρι. Και τότε χτυπάει απότομα το βιολογικό σου ρολόι και νιώθεις άμεσα την ανάγκη να κάνεις παιδί. Δεν υπάρχει λόγος πανικού.

Η εξέλιξη της ιατρικής επιτρέπει σε γυναίκες σαράντα και άνω να τεκνοποιήσουν με ασφάλεια. Είναι σημαντικό όμως να υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις. Δείτε ποιες είναι αυτές και φροντίστε τις ευλαβικά, καθώς είναι καθαρά στο χέρι σας να αυξήσετε τις πιθανότητες να κάνετε παιδί.

Τι γίνεται μετά την ηλικία των 40

Αυτό που συμβαίνει στα 40 είναι ότι μειώνονται σημαντικά τα ωοθηκικά αποθέματα, δηλαδή έχετε μικρό αριθμό ποιοτικών ωοκυττάρων προς γονιμοποίηση. Ταυτόχρονα αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης ινομυωμάτων, πολύποδα ή αλλοιώσεων του ενδομητρίου που εμποδίζουν το ρίζωμα του εμβρύου. Μάλιστα συχνά οι γυναίκες γύρω στα σαράντα αποβάλλουν πρόωρα, κατά τη διάρκεια της εμμηνορρυσίας χωρίς καν να το καταλάβουν. Και γι’ αυτό είναι δύσκολο να γνωρίζουν αν είχαν τουλάχιστον τη δυνατότητα έναρξης μιας εγκυμοσύνης.

Ιδανικό σωματικό βάρος

Διατηρήστε τη σιλουέτα σας. Το να διατηρήσετε το φυσιολογικό σας βάρος βοηθάει τόσο στη σύλληψη, όσο και στον φυσιολογικό τοκετό. Το ιδανικό σωματικό βάρος μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης και διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις γυναίκες με σωματότυπο τύπου «μήλο». Συγκεκριμένα σε μια βρετανική έρευνα κατά την οποία πραγματοποιήθηκε τεχνητή γονιμοποίηση σε 500 γυναίκες, έγιναν τελικά μητέρες όσες είχαν σώμα τύπου «αχλαδιού» σε συντριπτικό ποσοστό 63% σε σχέση με τις γυναίκες με σώμα «μήλου» στις οποίες πέτυχε σε ποσοστό μόλις 32%.

Ελέγξτε άμεσα τη γονιμότητά σας

Το χάσιμο χρόνου μετά τα σαράντα ισοδυναμεί με αδιαφορία. Εάν πραγματικά θέλετε να κάνετε παιδί μην χρονοτριβείτε καθόλου, γιατί μετά τα 40 τα επίπεδα γονιμότητας πέφτουν συνεχώς. Ελέγξτε λοιπόν άμεσα τα επίπεδα γονιμότητας τόσο τα δικά σας, όσο και του συντρόφου σας. Εσείς θα χρειαστείτε να κάνετε μια αιματολογική εξέταση για να δείτε την ύπαρξη ωορρηξίας και τα επίπεδα των ορμονών σας και ο σύντροφός σας θα πρέπει να κάνει εξέταση σπέρματος.

Συντάκτης: Έλλη Βασιλείου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.