Τι επηρεάζει τη σχέση μας με το σώμα μας;

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Η σχέση μας με το σώμα μας είναι πολύ καθοριστική για την ψυχολογία μας. Καθορίζει κατά πολύ την αυτοπεποίθησή μας, την ψυχική μας υγεία και γενικά τον ψυχικό μας κόσμο. 

Η θετική εικόνα για το σώμα μας ξεκινάει από μέσα 

Ό,τι και αν ακούς από τους γύρω σου, στο τέλος της ημέρας έχει σημασία εσύ τι πιστεύεις για τον εαυτό σου. Αν επηρεάζεσαι από σχόλια τρίτων, πάρε ένα λεπτό στον καθρέφτη, κοίταξε το σώμα σου και αναρωτήσου «Αν η γνώμη των άλλων δεν είχε καμία σημασία και είχε μόνο η δική μου, ποια θα ήταν αυτή;». Από εκεί πρέπει να ξεκινήσεις, από εσένα. 

Το να αποδέχεσαι το σώμα σου δεν σημαίνει ότι σου αρέσουν όλα πάνω σου 

Αποδέχομαι το σώμα μου δεν σημαίνει απαραίτητα ότι μου αρέσει η εμφάνισή μου. Αποδέχομαι το σώμα μου σημαίνει ότι γνωρίζω την αξία μου, παρά την εμφάνισή μου. Αυτό σημαίνει ότι ο τρόπος να αισθάνομαι καλύτερα για τον εαυτό μου δεν έχει να κάνει με το πως δείχνω, αλλά με το πως «χτίζω» την αυταξία μου ανεξάρτητα από την εμφάνισή μου. Ότι ακόμα και αν δεν μου αρέσει το σώμα μου, το πρόσωπό μου, τα μαλλιά μου ξέρω την αξία μου και ότι είμαι σημαντική. Όταν αποδεχόμαστε τον εαυτό και το σώμα, ακόμα και αν δεν μας αρέσει αυτό που βλέπουμε, δεν θα μας σταματήσει από το να κάνουμε αυτό που θέλουμε στη ζωή μας.

Ευγνωμοσύνη 

Τι θα γινόταν αν κάθε φορά που ξυπνάς, αντί κοιτώντας τα πόδια σου να σκέφτεσαι «πόσο χοντρά είναι», σκεφτόσουν πόσο ευγνώμων νιώθεις που σε πηγαινοφέρνουν, όπου έχει ανάγκη η ψυχή σου, σου επιτρέπουν να τρέξεις, σου προσφέρουν τη χαρά να κουλουριάζεσαι στα πόδια του συντρόφου σου κάθε βράδυ στον καναπέ κάτω από την κοινή σας κουβέρτα; Τι θα γινόταν αν κάθε φορά που χαμογελούσες, αντί να σκεφτείς πόσο άσχημα δόντια έχεις και ντρέπεσαι, σκεφτόσουν πόσο ευγνώμων νιώθεις που αυτό το χαμόγελο κάνει τους δικούς σου να χαμογελούν, βοηθάει έναν πελάτη σου να νιώσει άνετα και εσένα ενδεχομένως να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του ή απλά σου προσφέρει το απόλυτο αίσθημα ικανοποίησης και χαράς.

Δεν πρέπει να είσαι πάντα καλά με το σώμα σου 

Η αίσθηση ότι αποδεχόμενοι το σώμα και τον εαυτό μας θα καταργήσει αυτόματα τα αρνητικά συναισθήματα είναι μία πολύ συνηθισμένη εσφαλμένη αντίληψη που έχουμε. Με τη κουλτούρα της δίαιτας και της ομορφιάς να κυριαρχεί σε κάθε εξωτερικό μήνυμα, είτε προέρχεται από τα μέσα επικοινωνίας, είτε από τους ίδιους μας τους φίλους, είναι το λιγότερο ουτοπικό να αναμένουμε να μένουμε ανεπηρέαστοι συναισθηματικά. Αποδέχομαι το σώμα μου σημαίνει ότι αποδέχομαι ότι κάποιες ημέρες δεν θα νιώθω καλά για αυτό και είναι εντάξει. Το σημείο κλειδί σε αυτές τις ημέρες είναι να με ακούω, να είμαι συμπονετική, να επιτρέπω στον εαυτό μου να μην αισθάνεται καλά, αλλά να του θυμίζω παράλληλα και όλα το υπόλοιπο θετικό εσωτερικό και εξωτερικό δυναμικό του. Όσο το βλέπω και το γνωρίζω, τόσο θα είμαι δυνατή απέναντι στις «κακές ημέρες».

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.