Γενική αρχή ενός προγράμματος είναι η προσαρμογή του στις ανάγκες και τις δυνατότητες του ηλικιωμένου ατομου. Αυτό προκύπτει από προσεκτικό …
Τι επιδιώκουμε και τι μπορούμε να κάνουμε στην τρίτη ηλικία;
Ο χρόνος περνάει και γρήγορα φτάνουμε στην επονομαζόμενη τρίτη ηλικία. Τι ανάγκες έχουμε προκειμένου να διατηρήσουμε ένα καλό επίπεδο ζωής;
Κυρίες δραστηριότητες που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ενός καλού επιπέδου ζωής στην τρίτη ηλικία.
- Ύπαρξη καλών κοινωνικών σχέσεων
- Βοήθεια και υποστήριξη
- Ζώντας σε ένα σπίτι και μια γειτονιά που προσφέρει ευχαρίστηση
- Αίσθηση ασφάλειας
- Πρόσβαση σε τοπικές εγκαταστάσεις και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών· η ενασχόληση με χόμπι και δραστηριότητες αναψυχής
- Διατήρηση κοινωνικών δραστηριοτήτων
- Διατήρηση ενός ρόλου στην κοινωνία· έχοντας θετική ψυχολογική προοπτική και αποδοχή των περιστάσεων που δεν μπορούν να αλλάξουν
- Καλή υγεία και κινητικότητα
- Αρκετά χρήματα για να καλύψει βασικές ανάγκες
- Συμμετοχή στη κοινωνία
- Διατήρηση της ανεξαρτησίας και του ελέγχου της ζωής
Η σύνθεση και η μέτρηση της ποιότητας ζωής σε μεγαλύτερη ηλικία αποτελεί ένα
σχετικό νέο κλάδο ενδιαφέροντος καθώς τα αποτελέσματα των μελετών αυτών, έχουν επιπτώσεις στη δημόσια πολιτική, πολιτισμική και κοινωνικοοικονομική κατάσταση μιας χώρας.
Ποιά είναι τα βασικά στοιχεία προκειμένου να δημιουργηθούν κατάλληλες συνθήκες για την ζωή στην τρίτη ηλικία;
Η ύπαρξη κοινωνικών πόρων είναι η απάντηση που έδωσαν όλοι όταν ερωτήθηκαν τι είναι αυτό που αλλάζει σημαντικά τις συνθήκες ζωής.
Καθημερινή επαφή πρόσωπο με πρόσωπο, καλή σχέση με την οικογένεια, δηλαδή δεσμοί αγάπης και εμπιστοσύνης, ειδικότερα από τα άτομα τα οποία ήταν σε χηρεία, έχουν ακόμα μεγαλύτερη
ανάγκη από επαφή με τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Συγκεκριμένα, έχουν ασφάλεια όταν τα μέλη της οικογένειάς τους ζουν σε μικρή απόσταση και μπορούν ανά πάσα στιγμή να συναντηθούν ή να βοηθήσουν.
Η ποιότητα ζωής τους ενισχύθηκε μέσω της επαφής με τα εγγόνια τους, επειδή τους έδωσε μια συναισθηματική ώθηση για να περνούν χρόνο με παιδιά και εφήβους. Τους άρεσε να δίνουν συμβουλές και να κακομάθουν τα εγγόνια τους, ενώ κέρδιζαν ευχαρίστηση βλέποντάς τα ευτυχισμένα και νιώθοντας ότι τα αγαπούν.
Ορισμένοι ανέφεραν ότι απόλαυσαν τις διακοπές με τα εγγόνια τους και σε άλλους άρεσε να μένουν στα σπίτια τους.
Οι ηλικιωμένοι εκτιμούσαν επίσης την
πρακτική βοήθεια που μπορούσαν να προσφέρουν τα μεγαλύτερα εγγόνια.
Άλλα άτομα θεώρησαν ότι πιο σημαντικό από τους συγγενείς ήταν η επαφή με γείτονες και άτομα τα οποία ζουν κοντά τους και τους γνωρίζουν ως προς το τι τους αρέσει και τι χρειάζονται.
Ποιό είναι λοιπόν το μεγαλύτερο πρόβλημα με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι;
Η μοναξιά. Έχοντας χάσει οικείους, φίλους και συγγενείς, η αίσθηση μοναξιάς μειώνει σημαντικά το επίπεδο ζωής τους και την επιθυμία τους να ασχοληθούν ή να ξεκινήσουν κάποια ενασχόληση, η οποία θα στοχεύει στην κοινωνικοποίησή τους και την αίσθηση σκοπού που έχουν ανάγκη.
Διαβάστε επίσης: Μοναξιά στην τρίτη ηλικία και ίδρυση Υπουργείου