Τι εννοούμε με τον όρο Hatha yoga

Συντάκτης: Μαργαρίτα Πρεφτίτση, Πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια pilates

Στις μέρες μας όλο και πιο γνωστός γίνεται ένας κλάδος της Yoga, γνωστός ως Hatha Yoga. Η Hatha Yoga είναι το πλέον γνωστό και διαδεδομένο σύστημα στη Δύση. Πολλοί την ονομάζουν και Δυτική Γιόγκα. 

Η Γιόγκα στα παλαιότερα χρόνια παρομοιαζόταν με ένα δέντρο, έναν ζωντανό δηλαδή  οργανισμό αποτελούμενο από ρίζες, κορμό κλαδιά, ανθούς και καρπούς. Η Χάθα Γιόγκα (Hatha Yoga) είναι ένα από τα 6 αυτά κλαδιά. Τα υπόλοιπα αποτελούνται από την Raja, Bharti, Jnana και Tantra Yoga.

Κάθε κλαδί αντιπροσωπεύει μια διαφορετική προσέγγιση της ζωής και έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, όπως και τις λειτουργίες. Η Χάθα Γιόγκα ανήκει στα θεμέλια της ταντρικής παράδοσης και συνδέεται άμεσα με την Κουνταλίνι Γιόγκα.

Πολλά από αυτά τα μονοπάτια έχουν αρκετά κοινά σημεία μεταξύ τους. Κάποιοι μπορεί να βρουν κάποιο κλαδί καταλληλότερο για αυτούς από κάποιο άλλο. Η δραστηριότητα σε έναν κλάδο δεν περιορίζει και την παρακολούθηση ενός άλλου. Χάθα (Hatha) στα Σανσκριτικά σημαίνει η ένωση του Ήλιου και της Σελήνης.

Πιο συγκεκριμένα το Χά σημαίνει Ήλιος, που αντιπροσωπεύει την ηλιακή ενέργεια στο σύμπαν και αντίστοιχα τη σωματική ενέργεια στον άνθρωπο. Το Θά ή Τα (προφέρεται συχνά) σημαίνει σελήνη, που αντιπροσωπεύει την σεληνιακή ενέργεια στο σύμπαν και αντίστοιχα την νοητική-συναισθηματική ενέργεια στον άνθρωπο. Ο κύριος στόχος της Χάθα Γιόγκα είναι να επιφέρει εξισορρόπηση των δυο αυτών ενεργειών. 

Η παράδοση της Χάθα Γιόγκα πέρασε διάφορα στάδια μέσα στα χρόνια, μέχρι τη μορφή της αποδοχής που χαίρει σήμερα. Υπήρξε παρεξηγημένη, αντιμετωπίστηκε με καχυποψία. Όμως σήμερα ο δυτικός κόσμος έχει ενσωματώσει τη γιόγκα σε άπειρες ανάγκες του σύγχρονου ατόμου, μεταμορφώνοντάς την σε γυμναστική, σε θεραπεία, σε τέχνη ζωής, σε εφαρμογές για να εμπλουτίσει τις θρησκευτικές πρακτικές του ανεξαιρέτως δόγματος.

Σύμφωνα με το “ Yoga Journal”, 12 εκατομμύρια άτομα στην Αμερική, κάνουν Χάθα Γιόγκα που είναι η σωματική πλευρά της Γιόγκα και συγχρόνως σε συνδυασμό με την ψυχολογική πειθαρχία, ισορροπεί τις λειτουργίες του οργανισμού, δαμάζοντας την σκέψη με τις αναπνοές, καθότι σκέψη και αναπνοή είναι απόλυτα συνδεδεμένα μεταξύ τους στην γιόγκικη παράδοση.

Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται στην Γιόγκα αποτελούνται από σωματικές ασκήσεις (asanas), διαλογιστικές (meditation techniques) και αναπνευστικές πρακτικές (pranayama), καθώς και βαθιά χαλάρωση(yoga nidra). Η Χάθα Γιόγκα (Hatha Yoga) αναφέρεται σε μια ομάδα από σωματικές ασκήσεις γνωστές ως ασάνες, οι οποίες εξισορροπούν και ευθυγραμμίζουν το σώμα.

Οι asanas ανοίγουν τα ενεργειακά κανάλια του σώματος και περισσότερο την σπονδυλική στήλη, που είναι το κυρίως κανάλι, έτσι ώστε η ενέργεια(prana) να ρέει ελεύθερα. Asana σημαίνει μια κατάσταση ύπαρξης στην οποία μπορεί κάποιος μπορεί να μένει σωματικά και νοητικά σταθερός, χαλαρός, ήρεμος και άνετος. Οι asanas είναι συγκεκριμένες σωματικές στάσεις που απελευθερώνουν τη ροή της ενέργειας (Πράνα) στα ενεργειακά κανάλια του σώματος (Νάντις).

Οι asanes παρέχουν τη σταθερή βάση για την εξερεύνηση του σώματος, της αναπνοής και του νου. Αυτοί που συμμετέχουν σε ένα μάθημα Hatha Yoga ανακαλύπτουν πως μέσω των asanas αναπτύσσεται επίσης και ο έλεγχος του νου. Στις Γιόγκικες γραφές λέγεται ότι αρχικά υπήρχαν 8.400.000 asanas.

Στους χώρους όπου πραγματοποιείται ένα μάθημα yoga, η Hatha Yoga είναι περισσότερο γνωστή ως ένας συνδυασμός σωματικών ασκήσεων και βαθιάς χαλάρωσης. Σήμερα όλο και περισσότεροι μαθαίνουν και έρχονται πιο κοντά σε αυτόν τον συνδυασμό. Τέλος, η Hatha Yoga δίνει έμφαση στην ποιότητα της κίνησης παρά στην ποσότητα και είναι πολύ διαφορετική από κάθε άλλο είδος άσκησης γιατί ενδυναμώνει τους μύες, χωρίς να τους καταπονεί.

Συντάκτης: Μαργαρίτα Πρεφτίτση, Πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια pilates

Influence:

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1983. Παρακολούθησε από 5χρονών και για 10 χρόνια μαθήματα μπαλέτου (σύστημα R.A.D). Το 2004 γνώρισε για πρώτη φορά ως μαθήτρια τη μέθοδο Pilates…