Τι είναι το mirroring ή αλλιώς καθρεπτική επικοινωνία

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Ο όρος mirroring στην επιστήμη της Ψυχολογίας αναφέρεται στον τομέα της ψυχολογίας του εαυτού, τις αρχές της οποίας, πρώτος διαμόρφωσε ο Αυστριακός ψυχολόγος HeinzKohut. Το mirroring μας αποκαλύπτει αρκετά, αλλά δεν θα πρέπει να παραλείψουμε το γεγονός πως κάθε άτομο είναι διαφορετικό, οπότε και ο τρόπος επικοινωνίας του αλλάζει.

Τι είναι το mirroring

Ο όρος σημαίνει την έμφυτη ανάγκη του κάθε ατόμου, να νοιώθει ξεχωριστό και ιδιαίτερο, κι αυτό να αντανακλάται τόσο στις άμεσες αντιδράσεις των άλλων σε κάθε επαφή του μαζί τους, όσο και στη στάση τους και διαδραστική συμπεριφορά τους απέναντί του.

Η δυνατότητα να επικοινωνούμε συναισθηματικά, χωρίς να εκφραζόμαστε με λόγια, η ικανότητα να μπορούμε να αντιληφθούμε τις προθέσεις και τα κίνητρα ενός άλλου ανθρώπου βασίζονται στους καθρεπτικούς νευρώνες (mirror neurons). Η καθρεπτική επικοινωνία είναι αυτόματη και διαπερατή και βασική της αρχή είναι η ευαίσθητη ανταπόκριση σε συναισθηματικές αντιδράσεις που αναπτύσσονται στις ανθρώπινες σχέσεις. 

Η ικανότητα να ρυθμίζει κάποιος τα συναισθήματά του (emotion regulation) καθώς και να αντιλαμβάνεται τα συναισθήματα των άλλων (empathy) και να χρησιμοποιεί αυτή την αντίληψη για να καθοδηγεί τις σχέσεις του και τις ενέργειές του έχει αποδειχτεί ότι είναι μια σημαντική παράμετρος της νοημοσύνης. 

Τι είναι το mirroring ή αλλιώς καθρεπτική επικοινωνία

Καθρεπτική επικοινωνία και ενσυναίσθηση

Η τεχνική του mirroring, δηλαδή της καθρεπτικής επικοινωνίας στηρίζεται στην ενσυναίσθηση. Προσπαθούμε να αντιληφθούμε τι είδους μηνύματα λαμβάνει το άτομο που μας ενδιαφέρει και στοχεύουμε στη δημιουργία μιας αρμονικής ατμόσφαιρας, τόσο μέσω των χειρονομιών όσο και των εκφράσεων του σώματος.

Για να υπάρχει ενσυναίσθηση με κάποιον άνθρωπο χρειάζεται να υπάρχει ηρεμία και αποδοχή. Η ενσυναίσθηση δεν συνυπάρχει με την ανησυχία ή την υπεραπορρόφηση και διευκολύνεται όταν οι γονείς και τα παιδιά καθώς και οι ενήλικες έχουν καθρεπτική επικοινωνία σχετικά με τις ανθρώπινες εμπειρίες. Χρειάζεται να διατηρούμε την πληροφόρηση σχετικά με τον εσωτερικό μας κόσμο ενώ παράλληλα φανταζόμαστε τον εσωτερικό κόσμο των άλλων ώστε να υπάρχει ενσυναίσθηση. Ο παρατεταμένος θυμός στις ανθρώπινες σχέσεις αντικατοπτρίζει την έλλειψη ενσυναίσθησης. Ο ασφαλής συναισθηματικός δεσμός που χαρακτηρίζεται από απαντητικότητα στις συναισθηματικές ανάγκες ενός ανθρώπου προάγει την ενσυναίσθηση.

Τι είναι το mirroring ή αλλιώς καθρεπτική επικοινωνία

Γλώσσα του σώματος

Σύμφωνα με την τεχνική του mirroring, εάν αρέσουμε σε ένα άτομο θα παρατηρήσουμε ότι θα μας κοιτάξει ευθεία, έντονα και δυναμικά. Το πιθανότερο είναι να έχουν διασταλεί λίγο οι κόρες των ματιών του και το σώμα του να κλίνει προς τα εμπρός και ελαφρά προς το μέρος μας, καθώς θα μας μιλάει.Οπωσδήποτε, εάν κοιτάζει συνεχώς το ρολόι του ή απομακρύνεται με τη στάση του σώματός του, δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Θα πρέπει βέβαια, να μπορούμε να συνεκτιμήσουμε τις αντιδράσεις του.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.