Τι είναι το Love Bombing και πώς να το εντοπίσετε

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Το love bombing μας κάνει να γαντζωνόμαστε συναισθηματικά σε τοξικές και ασταθείς σχέσεις. Δείτε τι είναι και πώς να το αποφύγετε.

Όταν γνωρίζουμε κάποιον ή ξεκινάμε μια νέα σχέση, τα συναισθήματα είναι έντονα. Τα πάντα γίνονται με πάθος και ενθουσιασμό. Είναι φυσιολογικό και οι δύο να δείχνουν την επιθυμία να κατακτήσουν τον άλλον και να περάσουν πολύ χρόνο στο πλευρό του. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις οι συμπεριφορές αυτές είναι ακραίες και δεν ανταποκρίνονται σε μια γνήσια αγάπη που αναδύεται, αλλά σε μια προσπάθεια χειραγώγησης. Αυτό είναι γνωστό ως “βομβαρδισμός αγάπης”.

Γνωστή και ως love bombing, είναι μια στρατηγική που χρησιμοποιείται ευρέως από αιρέσεις και καταναγκαστικές οργανώσεις για να αιχμαλωτίσουν και να αποκτήσουν εξουσία πάνω στους οπαδούς τους. Δυστυχώς, είναι επίσης πολύ παρούσα στις σχέσεις, ειδικά σε αυτές που δημιουργούνται με ένα ναρκισσιστικό άτομο.

Δεδομένου ότι οι συνέπειές της για την ψυχική υγεία και τη συναισθηματική ευημερία είναι σοβαρές, είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε από τι αποτελείται ο βομβαρδισμός αγάπης, προκειμένου να προστατευτούμε και να φύγουμε εγκαίρως.

Τι είναι ο βομβαρδισμός αγάπης;

Το love bombing είναι μια τακτική συναισθηματικής χειραγώγησης που χρησιμοποιούν οι ναρκισσιστές για να αποπλανήσουν και να κυριαρχήσουν στα θύματά τους. Αποτελείται, όπως υποδηλώνει και το όνομά του, από τον βομβαρδισμό τους με συνεχείς εκδηλώσεις στοργής, κολακείας, προσοχής και επιδοκιμασίας, προκειμένου να τους αγκιστρώσουν συναισθηματικά.

Όλοι λαχταράμε να νιώθουμε ότι μας προσέχουν, μας αγαπούν και μας εκτιμούν. Η συναισθηματική σύνδεση και το ανήκειν είναι εγγενείς ανθρώπινες ανάγκες. Επομένως, όταν αυτή η ανάγκη είναι μεγάλη, μπορούμε να γίνουμε εύκολη λεία για αυτού του είδους τα άτομα που είναι ειδικοί στο να παίζουν με τις αδυναμίες μας.

Ο βομβαρδισμός της αγάπης ξεκινά πρακτικά από τη στιγμή που οι δύο άνθρωποι συναντιούνται και κάνει να φαίνεται ότι η σχέση κυλάει γρήγορα και μαγικά. Υπάρχουν συνεχή μηνύματα, κομπλιμέντα, εκδηλώσεις αγάπης, δώρα. Το άτομο μπορεί να εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή στο σπίτι σας ή όπου κι αν βρίσκεστε με τη δικαιολογία ότι θέλει να περάσει περισσότερο χρόνο μαζί σας, μπορεί να στείλει λουλούδια και γράμματα στο χώρο εργασίας σας.

Με λίγα λόγια, σας κάνει να αισθάνεστε τόσο ξεχωριστοί, τόσο σημαντικοί και τόσο αγαπημένοι που το φυσικό είναι να δίνετε ολοκληρωτικά τον εαυτό σας σε αυτή τη σχέση χωρίς να σκέφτεστε πολύ. Ειδικά, αν η αυτοεκτίμησή σας είναι χαμηλή ή αν δεν διανύετε την καλύτερη στιγμή σας.

Τι είναι το Love Bombing και πώς να το εντοπίσετε

Love bombing: Μια διαδικασία τριών σταδίων

Ωστόσο, αυτό το φαινομενικό ειδύλλιο δεν διαρκεί πολύ και αργά ή γρήγορα περνάτε σε νέες δυναμικές που δεν είναι πλέον τόσο ικανοποιητικές. Ας έχουμε κατά νου ότι ο στόχος είναι να καλοπιάσετε και να κατακτήσετε το άτομο προκειμένου να το κάνετε να παραδοθεί και να χειραγωγηθεί. Έτσι, η διαδικασία στην πραγματικότητα λαμβάνει χώρα στα ακόλουθα τρία μέρη.

Εξιδανίκευση της σχέσης

Σε αυτό το πρώτο στάδιο, η σχέση που αναδύεται φαίνεται ειδυλλιακή. Το άτομο αισθάνεται ότι έχει βρει το τέλειο ταίρι, κάποιον που το αγαπάει και το εκτιμά πραγματικά. Αισθάνεται ευτυχισμένο και ενθουσιασμένο για το πόσο καλά κυλούν όλα, καθώς και για την αγάπη και την προσοχή που λαμβάνει.

Αποδοκιμασία και επιβολή τιμωρίας

Μόλις το άτομο παραδοθεί στη σχέση (λόγω αυτού του βολικού αρχικού βομβαρδισμού αγάπης), ο ναρκισσιστής αρχίζει να αποκτά τον έλεγχο. Σε αυτό το στάδιο, κάθε φορά που το θύμα επιδεικνύει οποιαδήποτε “ακατάλληλη” συμπεριφορά, θα τιμωρείται με αποδοκιμασία και επιθετικότητα από τον σύντροφό του.

Καθημερινές πράξεις, όπως η συνάντηση με φίλους ή την οικογένεια, ένα συγκεκριμένο χόμπι ή η χρήση της ελευθερίας και της αυτονομίας του χωρίς τον σύντροφό του, θα αντιμετωπίζονται με θυμό, περιφρόνηση και στέρηση της στοργής. Όταν το άτομο ζητήσει συγγνώμη, το ειδύλλιο και οι εκδηλώσεις στοργής επιστρέφουν.

Έτσι, το άτομο μαθαίνει (συνειδητά ή ασυνείδητα) να συμπεριφέρεται όπως θέλει ο σύντροφός του. Αρχίζει να περιορίζει τον εαυτό του, να τροποποιεί τον τρόπο ζωής του και να ενεργεί πάντα για να ικανοποιεί τον σύντροφό του. Παραιτείται από όλη του τη δύναμη, εγκαταλείπει τα όριά του και απομονώνεται για να κρατήσει απόλυτα ευτυχισμένο εκείνο που ήδη το εξουσιάζει.

Εξάντληση

Παρά το συναισθηματικό δέσιμο που δημιουργείται από τον βομβαρδισμό της αγάπης, είναι συχνό φαινόμενο αργά ή γρήγορα το θύμα να κουράζεται από τη χειραγώγηση ή την κακομεταχείριση. Σε αυτό το σημείο, μπορεί να αποφασίσει να τερματίσει οριστικά τη σχέση και να ξεφύγει από αυτή τη δυναμική, αλλά τις περισσότερες φορές πέφτει ξανά στα κόλπα και την εξαπάτηση του συντρόφου και ο κύκλος ξεκινά από την αρχή.

Τι είναι το Love Bombing και πώς να το εντοπίσετε

Πώς να ανιχνεύσετε το love bombing

Δεν είναι εύκολο να εντοπίσετε το love bombing από την αρχή του. Όπως είπαμε, ο ενθουσιασμός και η ένταση είναι συνηθισμένα φαινόμενα στην αρχή κάθε σχέσης. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να προσέξετε:

  • Τα πράγματα κινούνται πολύ γρήγορα. Το άτομο σας βομβαρδίζει με στοργή, κομπλιμέντα, δώρα ή χειρονομίες. Και, αυτά δεν αντιστοιχούν στο επίπεδο εμπιστοσύνης ή δέσμευσης που έχετε. Φαίνεται να προτρέχει του εαυτού του και μπορεί να φαίνεται μαγικό. Αλλά, αν το αιτιολογήσετε, θα παρατηρήσετε ότι είναι εξαναγκασμένο.
  • Η συμπεριφορά του σε ορισμένες στιγμές δημιουργεί άγχος ή απόρριψη. Δεν μοιάζει με ένα άτομο που διψάει για αγάπη και προσπαθεί να σας ευχαριστήσει, αλλά περισσότερο με κάποιον που προσπαθεί να αποκτήσει τον έλεγχό σας.
  • Μπορείτε να δείτε μικρούς χειρισμούς πίσω από αυτή τη φαινομενική αγάπη. Με όλα όσα σας δίνει, σας κάνει να νιώθετε ότι χρωστάτε και περιμένει να του το ανταποδώσετε με παράδοση και “υπακοή”. Μπορεί να χρησιμοποιήσει τη θυματοποίηση και την ενοχή για να σας χειραγωγήσει όταν προσπαθείτε να έχετε μια ατομική ζωή πέρα από τη σχέση.

Αποφύγετε να πέσετε σε βομβαρδισμό αγάπης

Η εμπειρία μιας σχέσης που βασίζεται στο love bombing μπορεί να καταλήξει να καταστρέψει την αυτοεκτίμηση, την αυτοπεποίθηση και τη συναισθηματική σας υγεία. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να το αποτρέψετε να σας συμβεί και να είστε σε θέση να το εντοπίσετε εγκαίρως.

Είναι σημαντικό να δουλέψετε πάνω στην αυτο-αγάπη σας. Πρέπει επίσης να φροντίζετε τα δικά σας “συναισθηματικά κενά” αντί να περιμένετε από τους άλλους να τα καλύψουν. Μην περιμένετε τρυφερότητα με κάθε κόστος, αλλιώς κάποιος θα σας την προσφέρει σε πολύ υψηλό τίμημα.

Στην αρχή κάθε σχέσης, να είστε σε εγρήγορση και να μην αποσυνδέεστε από τη συνείδηση και τη λογική σας. Δώστε προσοχή στις συμπεριφορές του άλλου και προσπαθήστε να εντοπίσετε νωρίς τις κόκκινες σημαίες. Επίσης, θυμηθείτε να ακούτε τη διαίσθησή σας και τα συναισθήματά σας και μην παραβλέπετε τη δυσφορία ή το άγχος που μπορεί να προκύψει- αυτά είναι σημαντικά σήματα.

Μια υγιής σχέση είναι συνήθως προοδευτική. Οικοδομούνται η εμπιστοσύνη και η αγάπη και η ατομικότητα του καθενός είναι πάντα σεβαστή. Όταν κάποιος σας κατακλύζει με αγάπη και υπερβολικές χειρονομίες, να είστε καχύποπτοι για τις προθέσεις του και να προστατεύετε τον εαυτό σας.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.