Τι είναι το greenliving;

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Περισσότερο από ποτέ, είναι επιτακτική ανάγκη να εφαρμόσουμε όλες τις βιώσιμες μεθόδους για να δημιουργήσουμε ένα υγιέστερο μέλλον και να προστατεύσουμε το περιβάλλον – και η πράσινη ζωή θα μπορούσε να είναι ο τρόπος για να το πετύχουμε αυτό.

Πώς όμως μπορεί ο καθένας μας να προσπαθήσει να προστατεύσει το περιβάλλον πέρα από τις καθιερωμένες συνήθειές μας, όπως η αποφυγή των πλαστικών σακουλών και το σβήσιμο των φώτων όταν φεύγουμε από ένα δωμάτιο;Πώς μπορεί η πράσινη διαβίωση να ανοίξει το δρόμο για τη μείωση της κλιματικής αλλαγής και ένα καλύτερο περιβάλλον για τις μελλοντικές γενιές;

Τι είναι το greenliving;

Εν ολίγοις, ο πράσινος τρόπος ζωής είναι ένα μέσο ανάπτυξης βιώσιμων συνηθειών στην καθημερινή ζωή του ατόμου, έτσι ώστε οι καθημερινές του συνήθειες να λειτουργούν παράλληλα με τους πόρους της φύσης, αντί να τους εξαντλούν ή να προκαλούν μακροπρόθεσμη ζημιά στο περιβάλλον ή στο οικολογικό σύστημα.

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι αποκτούν μεγαλύτερη επίγνωση των ζωτικών πτυχών της πράσινης διαβίωσης είναι μέσω της ανάγκης να μειωθεί η ρύπανση, να προστατευθεί η άγρια ζωή μας από την εξαφάνιση και να διατηρήσουμε τη διατήρηση των φυσικών πόρων. Κατά κύριο λόγο, οι άνθρωποι αναγνωρίζουν ότι ο πράσινος τρόπος ζωής μπορεί να ανακουφίσει τους ταχέως αυξανόμενους ρυθμούς κλιματικής αλλαγής και υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Τι είναι το greenliving;

Ποια είναι τα οφέλη της πράσινης ζωής;

Υπάρχει πληθώρα πλεονεκτημάτων από την πράσινη διαβίωση.

Τα προφανή οφέλη του πράσινου τρόπου ζωής περιλαμβάνουν τη βελτίωση της βιωσιμότητας τόσο στο εσωτερικό των ατόμων όσο και στον κόσμο, καθώς και το εμφανές όφελος της βελτίωσης της κατάστασης του περιβάλλοντος με τη λήψη άμεσων μέτρων για τη μείωση της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.Υπάρχουν όμως και πολλά πλεονεκτήματα για να δεσμευτεί κανείς για την πράσινη διαβίωση. 

Μετριασμός της περαιτέρω ρύπανσης

Η πράσινη διαβίωση είναι ένας εύκολος τρόπος για να μειώσετε άμεσα το αποτύπωμα άνθρακα και τις συνολικές παγκόσμιες εκπομπές. Με την εφαρμογή απλών συνηθειών, όπως η μείωση της χρήσης πλαστικού ή της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, κάνετε άμεσα τη διαφορά στη ρύπανση – ακόμη και αν δεν μπορείτε να τη δείτε.

Μειώστε τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας 

Η πράσινη διαβίωση μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση του ενεργειακού σας κόστους. Για παράδειγμα, όταν επιλέγετε ηλιακή ενέργεια αντί για ηλεκτρικό ρεύμα – αντισταθμίζεται τόσο η χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος όσο και οι λογαριασμοί σας ταυτόχρονα!

‍Διατηρήστε τους φυσικούς πόρους του κόσμου

Ένα από τα πρωταρχικά στοιχεία της πράσινης ζωής είναι η αξιοποίηση όσων ήδη έχετε: δηλαδή, η περιβόητη ρήση “reduce, reuse, recycle”.  Μια άλλη τάση πράσινης διαβίωσης που έγινε όλο και πιο δημοφιλής λόγω της πανδημίας ήταν η κηπουρική. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποφάσισαν να καλλιεργούν τα δικά τους προϊόντα στο σπίτι και με αυτόν τον τρόπο συμβάλλουν στη μείωση τόσο της σπατάλης τροφίμων όσο και της περιττής χρήσης πλαστικών συσκευασιών.

Τι είναι το greenliving;

Η πράσινη διαβίωση είναι οικονομική

Τα περισσότερα οικολογικά προϊόντα στην αγορά γίνονται όλο και φθηνότερα. Έτσι, αν αποφασίσετε να ενταχθείτε στο κίνημα της πράσινης διαβίωσης – είναι πιθανό να παρατηρήσετε μείωση στις τυπικές σας καταναλωτικές συνήθειες.‍

Ζήστε μια πιο υγιεινή ζωή

Η πράσινη διαβίωση θα βελτιώσει έμμεσα τη διατροφή και τη συνολική σας υγεία, καθώς θα αυξήσει την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Οι βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά στα φρούτα και τα λαχανικά επιτρέπουν στον οργανισμό μας να διατηρεί τη συνολική υγεία και τη ζωτική μας λειτουργία. Σε έναν κόσμο όπου το γρήγορο φαγητό έχει γίνει ο κανόνας, οι περισσότεροι δεν καταναλώνουν την ποσότητα φρούτων και λαχανικών που θα έπρεπε – και ο πράσινος τρόπος ζωής μπορεί να βοηθήσει στην ενθάρρυνση καλύτερων διατροφικών συνηθειών, ενώ παράλληλα σώζει τον πλανήτη.

Δημιουργήστε αλλαγή στην κοινότητά σας

Η πράσινη ζωή μπορεί να δημιουργήσει ένα domino effect. Αν ένα άτομο δει πόσο καλά τα πάτε χάρη στην πράσινη ζωή, τότε θα εμπνευστεί να δοκιμάσει το ίδιο. Ο αγώνας κατά της κλιματικής αλλαγής είναι μια συλλογική μάχη, και αν μπορούμε να δημιουργήσουμε σιγά-σιγά αλλαγές και να ενθαρρύνουμε πιο βιώσιμες συνήθειες – μπορούμε να επιδιώξουμε έναν κολοσσιαίο αντίκτυπο και να μειώσουμε δραστικά τις αρνητικές επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.