Τι είναι τελικά αυτά τα soft skills;

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Η αγορά εργασίας είναι αρκετά δύσκολη στην εποχή μας. Τα πανεπιστήμια και η ευκολία πρόσβασης στην γνώση έχουν δημιουργήσει πλέον μια κατάσταση που η απόκτηση ενός πτυχίου και ενός μεταπτυχιακού πλέον είναι σχεδόν δεδομένα από τις περισσότερες εταιρείες. Οι εταιρείες σήμερα αναζητούν ανθρώπους που να έχουν χτίσει ικανότητες οι οποίες είναι εκτός του φάσματος των πτυχίων και των πανεπιστημίων. Δείτε λοιπόν ποιες είναι οι πιο διάσημες ικανότητες.

Τι είναι τα soft skills

Γενικότερα τα soft skills είναι εκείνες οι ικανότητες οι οποίες δεν έχουν σχέση με μια συγκεκριμένη εργασία, αλλά έχουν να κάνουν με την συνολική μας ικανότητα στην εργασία μας και μας βοηθούν να ανταπεξέλθουμε στην σχέση μας με τους συνεργάτες και με τους προϊσταμένους μας. Τα πιο περιζήτητα είναι η επικοινωνία, η ομαδικότητα, η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, διαχείριση χρόνου,  κριτική σκέψη, λήψη αποφάσεων, οργανωτική ικανότητα, διαχείριση του στρες, προσαρμοστικότητα, διαχείριση συγκρούσεων, ηγεσία, δημιουργικότητα, επινοητικότητα, πειθώ και τέλος να είμαστε ανοιχτοί στην κριτική.


Διαβάστε Επίσης:3 soft skills με τα οποία θα κάνεις την διαφορά


Γιατί είναι σημαντική η επινοητικότητα

Η λογική πίσω από τα softskills  είναι ότι αξιολογεί τους εργαζομένους με βάση όχι μόνον αν είναι ικανοί να κάνουν την δουλειά τους, αλλά και αν την κάνουν καλά και αποτελεσματικά. Το πόσο καλά μπορούμε να επιτελέσουμε την δουλειά μας εξαρτάται όχι μόνον από τις γνώσεις μας, αλλά και από τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας.

Δίνει στον εργοδότη την δυνατότητα να αξιολογήσει κάποιον εργαζόμενο με βάση την προοπτική που μπορεί να έχει και όχι με βάση αποκλειστικά τις ικανότητές του. Ειδικά στις junior θέσεις έχει πολύ μεγάλη σημασία να δει ο εργοδότης έναν άνθρωπο που έχει την θέληση να μάθει καινούρια πράγματα και να αποκτήσει επιπλέον γνώσεις ή με προσαρμοστική συμπεριφορά.

Τι είναι τελικά αυτά τα soft skills;

Ακόμα, βοηθά τους εργοδότες και τους συνεντευκτές να αποφασίσουν ανάμεσα σε ανθρώπους που πληρούν όλα τα τυπικά προσόντα για να καλύψουν την θέση εργασίας. Στις περισσότερες θέσεις εργασίας έχει τύχει αρκετές φορές να κάνουν αίτηση άνθρωποι οι οποίοι έχουν τα ίδιες προδιαγραφές, αλλά διαφορετικά softskills. Αυτά μπορούν να κάνουν την διαφορά  και να επιλεγείτε.


Διαβάστε Επίσης:Τα soft skills για την επίτευξη των επαγγελματικών στόχων και την προώθηση της καριέρας σου


Τελικά, κάθε επιχείρηση έχει την δική της κουλτούρα και την δική της νοοτροπία. Πρέπει λοιπόν η επιλογή του εργαζομένου να γίνεται με βάση το αν μπορεί να ενσωματωθεί και ταιριάξει στην νοοτροπία της επιχείρησης για την οποία κάνει την αίτηση εργασίας. Αυτό το κρίνουν τα softskills.

Τι είναι τελικά αυτά τα soft skills;

Παρά ταύτα, τα  soft skills είναι αρκετά δύσκολο να αξιολογηθούν από τον εργοδότη για το  αν όντως τα έχετε, ή τουλάχιστον είναι δύσκολο να αξιολογηθούν από την πρώτη επαφή. Μια δοκιμαστική περίοδος όμως είναι αναγκαία για τον εργοδότη ώστε να κρίνει αν όντως κατέχετε τις ικανότητες οι οποίες αναγράφονται στο βιογραφικό σας.

Πως αξιολογούνται τα περισσότερα soft skills

Οι περισσότεροι εργοδότες αξιολογούν τα soft skills  είτε με δοκιμαστική διαδικασία κάποιων μηνών, είτε με ερωτήσεις αξιολόγησης. Για παράδειγμα, αν στο βιογραφικό μας γράφουμε ότι είμαστε αναλυτικοί και προσέχουμε την κάθε λεπτομέρεια δεν πρέπει να έχουμε ορθογραφικά λάθη στο βιογραφικό μας γιατί αυτό είναι κόκκινη σημαία για τον εργοδότη μας και χάνουμε την αξιοπιστία μας.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.