Τι είναι οι ουλές ακμής και πως μπορώ να τις αντιμετωπίσω;

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Τι είναι οι ουλές ακμής και πως μπορώ να τις αντιμετωπίσω;Είναι γεγονός πως η ακμή είναι μία επίμονη πάθηση του δέρματος που ταλαιπωρεί, όχι μόνο τους εφήβους, αλλά και πολλούς ενήλικες. Συνήθως εκδηλώνεται με την εμφάνιση ερυθρών και μικρών αποστημάτων, των λεγόμενων σπυριών, τα οποία εντοπίζονται κυρίως στο πρόσωπο, την πλάτη και το στήθος. Οι αιτίες της ακμής στους ενήλικες είναι πολλές κι έχουν να κάνουν με ορμονικές ανωμαλίες, λιπαρό τύπο δέρματος ή ακόμη και με κληρονομικότητα. Τι συμβαίνει όμως όταν απαλλαγούμε επιτέλους από τα ενοχλητικά σπυράκια, αλλά στη θέση τους αποκτήσουμε μικρές ουλές ή σημάδια που σίγουρα δεν μας ευχαριστούν; Μπορούμε να ξεπεράσουμε την κατάσταση αυτή και να απολαύσουμε επιτέλους το δέρμα μας καθαρό, απαλό και λείο;

Γιατί έχω ουλές ακμής;

Όταν το δέρμα μας υποφέρει από ακμή και η αντιμετώπισή της δεν γίνει έγκαιρα αλλά και αποτελεσματικά, τότε υπάρχει η πιθανότητα να εμφανιστούν έντονα σημάδια, οι λεγόμενες ουλές ακμής. Οι φλεγμονές αυτές πραγματοποιούνται όταν ένας πόρος γεμίσει νεκρά κύτταρα, σμήγμα και βακτηρίδια, με αποτέλεσμα τη διόγκωσή του που τελικά καταλήγει σε ρήξη του τοιχώματός του. Όταν η ρήξη γίνει κοντά στην επιδερμίδα, τότε δεν αφήνει σημαντικές ουλές ακμής. Όταν όμως πραγματοποιηθεί σε βάθος, τότε το υγιές δέρμα γεμίζει βακτηρίδια, καταστρέφεται και αφήνει μεγάλα, ενοχλητικά και επίμονα σημάδια.

Οι ουλές ακμής μπορούν να δημιουργηθούν είτε εξαιτίας της απώλειας μέρους του δερματικού ιστού, και σε αυτή την περίπτωση έχουμε τις ατροφικές ουλές, είτε εξαιτίας της υπερπαραγωγής δερματικού ιστού κατά τη διάρκεια της επούλωσης της ακμής, όπου διακρίνουμε τις υπεροτροφικές. Κατά κανόνα, οι ατροφικές ουλές είναι πιο συχνές και πιο εύκολα αντιμετωπίσιμες απ’ ότι οι υπερτροφικές.

Μπορώ να προλάβω τις ουλές ακμής;

Τι είναι οι ουλές ακμής και πως μπορώ να τις αντιμετωπίσω;Αν έχετε συμπτώματα ακμής, η καλύτερη λύση ώστε να προλάβετε τις ενδεχόμενες ουλές κατά τη θεραπεία της, είναι η συμβουλή του δερματολόγου σας. Εκείνος θα εντοπίσει το πρόβλημα, θα σας καθοδηγήσει ανάλογα και θα σας συστήσει την καλύτερη αντιμετώπιση για τα ενοχλητικά σπυράκια. Επιπλέον, πολύ μεγάλο ρόλο παίζει και η δική σας συμπεριφορά ως προς τα αποστήματα. Φροντίστε να μην ασκείτε πίεση πάνω στη φλεγμονή γιατί έτσι υπάρχει ο κίνδυνος να στείλετε νεκρά κύτταρα, σμήγμα και βακτηρίδια στο εσωτερικό μέρος του δέρματος, προκαλώντας σταδιακά την ουλή.

Αντιμετώπιση ουλών ακμής

Αν παρόλη την προσοχή σας ως προς την ακμή, εμφανίσετε ουλές τότε η θεραπεία κρίνεται αναπόφευκτη. Μπορεί το πρόβλημα να είναι έντονο και δύσκολο, όμως στις μέρες μας υπάρχουν πολλές μέθοδοι που μπορείτε να δοκιμάσετε για να απαλλαγείτε από τα σημάδια αυτά.

Χρήση τριχλωροξεΐκού οξέως (TCA)

Πρόκειται για μία πολύ διαδεδομένη και αποτελεσματική θεραπεία που στόχο έχει τη λείανση και εξυγίανση της επιδερμίδας. Στην περίπτωση αυτή, γίνεται χημικό peeling με τη χρήση TCA, καταπολεμώντας ουλές, σημάδια και διχρωμίες δέρματος. Το μοναδικό μειονέκτημα της μεθόδου είναι η παροδική απολέπιση της επιδερμίδας για λίγες ημέρες.

Δερμοαπόξεση με μικροκρυστάλλους

Τι είναι οι ουλές ακμής και πως μπορώ να τις αντιμετωπίσω;Και πάλι στόχος της θεραπείας είναι ο βαθύς καθαρισμός και η λείανση του δέρματος, απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα και μειώνοντας το βάθος των ουλών. Μπορείτε να ξεκινήσετε τη θεραπεία σε επιλεγμένα κέντρα δερματολογίας ή πλαστικής χειρουργικής. Μετά από μερικές επισκέψεις θα μπορείτε πλέον να απολαύσετε την επιδερμίδα σας απαλή και καθαρή.

Εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέως

Η χρήση ενέσιμου υαλουρονικού οξέως μπορεί να γεμίσει τις ουλές και να χαρίσει εύκολα και γρήγορα σφριγηλή και ομοιογενή επιδερμίδα. Η συγκεκριμένη μέθοδος αντιμετώπισης είναι αρκετά αποτελεσματική και μπορεί να χαρίσει αποτελέσματα από τις πρώτες κιόλας εφαρμογές.

Fractional CO2 Laser: Ασφαλής μέθοδος για την αντιμετώπιση των ουλών ακμής

Αν λοιπόν έρθετε αντιμέτωποι με το πρόβλημα της ακμής μην παραλείψετε σαν πρώτο βήμα, να ζητήσετε τη γνώμη του δερματολόγου σας. Αν παρόλη τη θεραπεία, βρεθείτε τελικά με τις ανεπιθύμητες ουλές, μπορείτε και πάλι να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα ακολουθώντας τη γνώμη των ειδικών. Μία από τις πιο πρόσφατες εξελίξεις της ιατρικής τεχνολογίας είναι η μέθοδος Fractional CO2 Laser για την ασφαλή αντιμετώπιση των ουλών ακμής. Με τη μέθοδο αυτή επιτυγχάνεται η οριστική θεραπεία των ουλών ακμής χωρίς κόπο και κυρίως χωρίς παρενέργειες. Η ιδιαιτερότητα της μεθόδου συνίσταται στην τμηματική δράση μιας ακτίνας laser και με αυτό τον τρόπο αποφεύγονται οι ερεθισμοί που πιθανόν να δημιουργούνταν από τα laser παλαιότερης τεχνολογίας. Αποτέλεσμα είναι ένα δέρμα λείο, καθαρό και υγιές μέσω μίας ανώδυνης και ήπιας θεραπείας που δεν επιβαρύνει την καθημερινότητα του ασθενούς με κανένα τρόπο.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…