Τι είναι οι κρίσεις πανικού

Συντάκτης: Μαρίνα Πανέλα

Η κρίση πανικού είναι ένα αιφνίδιο επεισόδιο φόβου και άγχους, το οποίο συνοδεύεται από σωματικές αντιδράσεις.
Ο πάσχων αισθάνεται, συνειδητά ή ασυνείδητα, να τον διαπερνά ένα υπερβολικά έντονο άγχος, κάτι το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος και να ελέγξει εκείνη τη στιγμή, ενώ συχνά δεν ξέρει ούτε από πού προέρχεται. Πολλοί άνθρωποι μπορεί να πάθουν κρίση πανικού μια φορά στη ζωή τους, αλλά το πρόβλημα αρχίζει όταν οι κρίσεις πανικού γίνονται συνήθεια της καθημερινότητας.
Ποια είναι τα συμπτώματα των κρίσεων πανικού
1. Δύσπνοια
2. Εφίδρωση σε όλο το σώμα και τρέμουλο
3. Πόνος στο στήθος, που συνοδεύεται συχνά από έλλειψη σάλιου και πρόβλημα εισπνοής
5. Αίσθημα χαμηλής πίεσης, ζαλάδα, τάση για εμετό και για λιποθυμία
6. Δυσκολία ύπνου και αίσθηση ψυχοπλακώματος
7. Ναυτία
8. Πονοκέφαλος
9. Πόνος στο στομάχι ή κράμπες
10. Αίσθηση ότι χάνεται η επαφή με την πραγματικότητα
11. Φόβος θανάτου ή αίσθηση του ατόμου ότι “πεθαίνει”
Τι είναι οι κρίσεις πανικού
Το πιο συχνό σύμπτωμα είναι η δύσπνοια, κάτι το οποίο δεν κρατάει λίγα δευτερόλεπτα αλλά μπορεί ακόμα και ώρες ή ακόμα χειρότερα μέρες. Το σημαντικότερο είναι ότι μια κρίση κρίση πανικού μπορεί να προκληθεί ακόμα και από τον φόβο μιας κρίσης πανικού.
Την πρώτη φορά που θα υποψιαστείτε ότι πάθατε κρίση πανικού, το καλύτερο είναι, αφού προβείτε σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις για να διαπιστώσετε εάν είναι κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας, να κλείσετε ραντεβού με κάποιον ψυχολόγο η ψυχίατρο, ώστε να σας συμβουλέψει καλύτερα για το πώς να την αντιμετωπίζετε στο εξής.
Όταν καταλάβουμε ότι όλα βρίσκονται στο μυαλό, θα μπορέσουμε να τα ξεπεράσουμε και ευκολότερα. Όταν αναλάβουμε την ευθύνη των πράξεών μας, έχουμε ήδη διαβεί τον μισό δρόμο για να λύσουμε τα προβλήματά μας.
Δεν υπάρχει τρόπος να προλάβετε μία κρίση πανικού, ούτε να γνωρίζετε εάν θα εμφανιστεί ποτέ ή πώς θα την αντιμετωπίσετε. Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και ο κάθε άνθρωπος μπορεί να πάθει κρίση πανικού για διαφορετικό λόγο. Έτσι, ο καθένας από εμάς έχει διαφορετική θεραπεία, είτε ψυχική είτε σωματική, χρειάζεται ατομική εξέταση από κάποιον ειδικό και, κυρίως, να προσέχει και να αγαπά τον εαυτό του.

Συντάκτης: Μαρίνα Πανέλα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.