Τι είναι καλύτερο για το σώμα; Η απώλεια πόντων ή κιλών;

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η προσπάθεια για αδυνάτισμα έχει να κάνει με δύο διαφορετικούς στόχους: την απώλεια κιλών και την απώλεια πόντων, δηλαδή τη βελτίωση της εξωτερικής τους εμφάνισης. Σε γενικές γραμμές, όταν κάνουμε δίαιτα αισθανόμαστε μεγάλη ικανοποίηση να βλέπουμε το δείκτη της ζυγαριάς να κατεβαίνει. Είναι όμως ικανή η μάζα του σώματός μας να μας πει πόσο αδύνατη φαίνεται η σιλουέτα μας εξωτερικά; Και τι γίνεται στην περίπτωση που, ενώ ακολουθούμε μία σωστή διατροφή και ένα πρόγραμμα συχνής άσκησης, η τιμή στη ζυγαριά δεν λέει να ξεκολλήσει; Ας ρίξουμε μια ματιά στο τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα μας όταν εμείς ξεκινάμε δίαιτα και έτσι θα απαντηθούν τα παραπάνω ερωτήματα.

Τι συμβαίνει όταν χάνουμε κιλά;

Η απώλεια κιλών είναι μία σχετικά απλή, σχεδόν  «μαθηματική» διαδικασία, που στηρίζεται στην ισορροπία των θερμίδων που προσλαμβάνουμε και αυτών που καταναλώνουμε. Έτσι, όταν προσλαμβάνουμε λιγότερη ενέργεια (θερμίδες) από αυτή που καταναλώνουμε τότε το σωματικό μας βάρος μειώνεται. Στην αντίθετη περίπτωση, παρατηρούμε αύξηση του σωματικού βάρους. Συνεπώς, για να χάσουμε κιλά πρέπει είτε να μειώσουμε την πρόσληψη τροφής ή να αυξήσουμε την κατανάλωση ενέργειας μέσω της άσκησης ή ακόμα καλύτερα και τα δύο μαζί.

Τι είναι καλύτερο για το σώμα; Η απώλεια πόντων ή κιλών;

Τι γίνεται όμως με τους πόντους;

Στην αρχή της προσπάθειάς μας υπάρχει μια αναλογική μείωση κιλών και πόντων, αφού η απώλεια βάρους  επέρχεται από μείωση λίπους, γλυκογόνου, νερού  και μυϊκού ιστού. Στόχος κάθε προγράμματος αδυνατίσματος θα πρέπει να είναι η όσο το δυνατό μεγαλύτερη μείωση του σωματικού λίπους και η διατήρηση των υπολοίπων βιοχημικών στοιχείων. Έτσι,  όσο μεγαλύτερο ποσοστό λίπους χάνουμε, τόσο περισσότερο θα ελαττωθούν οι πόντοι μας με ορατή βελτίωση τόσο της εμφάνισης, όσο και της υγείας μας.

Προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή απώλεια λίπους  θα πρέπει να ακολουθήσουμε ένα μακροπρόθεσμο ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής και παράλληλα να εισάγουμε τη γυμναστική στη ζωή μας.  Η διατροφή μας θα πρέπει να είναι φτωχή σε κορεσμένο λίπος και απλούς υδατάνθρακες, ενώ θα περιλαμβάνει αρκετούς σύνθετους υδατάνθρακες, πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και πολλές φυτικές ίνες. Παράλληλα, η καλή ενυδάτωση κρίνεται απαραίτητη.

Όσον αφορά τη γυμναστική, η  αερόβια άσκηση συμβάλει στην καύση του λίπους, ενώ οι ασκήσεις με τη χρήση αντιστάσεων συντελούν στη διατήρηση  της μυικότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…