Τι είναι η «Θεραπεία μεταστροφής σεξουαλικού προσανατολισμού»;

Συντάκτης: Φρειδερίκη Τενεκετζή, Κοινωνική λειτουργός

Αυτές τις μέρες όλο και περισσότερα γεγονότα κακοποίησης έρχονται στο φως. Δεν θα μπορούσε βέβαια να λείψει η κακοποίηση σε άτομα που ανήκουν στην ΛΟΑΤΚΙ+ (Λεσβία, ομοφυλόφιλος, αμφιφυλόφιλος, τρανς, κουίρ, ιντερσέξ) κοινότητα. Παρατηρούμε ότι ακόμη και μετά την πραγματοποίηση διαμαρτυριών και πορειών από τα άτομα της κοινότητας,  αγωνίζονται να κατοχυρώσουν τα δικαιώματά τους, προβάλλοντας ως  πιο σημαντικό, αυτό της σωματικής τους ακεραιότητας. Άλλωστε δεν είναι λίγες οι φορές που  συνέβησαν γεγονότα άλογης σωματικής ή λεκτικής βίας από συγκεκριμένες ομάδες που υιοθετούν ρατσιστικές και στερεοτυπικές αντιλήψεις προς τα διεμφυλικά άτομα.

Η  αρνητική αντιμετώπιση από μερίδα ανθρώπων προς τα άτομα της κοινότητας  έχει κυρίως λεκτική, σωματική και ψυχολογική μορφή. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια επιστήμονες, που συνεργάζονται κυρίως με θρησκευτικές οργανώσεις, παρεμβαίνουν  στο σώμα και το πνεύμα (μυαλό) του ατόμου με βάρβαρες για την ανθρώπινη υπόσταση πρακτικές ώστε να αλλάξουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό του ατόμου. Για παράδειγμα από ομοφυλόφιλο να τον «μετατρέψουν» σε στρέιτ. Αυτού του είδους οι πρακτικές ανήκουν στο πλαίσιο της «Θεραπείας μεταστροφής σεξουαλικού προσανατολισμού» ή αλλιώς «Conversion Therapy».

Τι είναι η «θεραπεία μεταστροφής;»

Η θεραπεία μεταστροφής ή αλλιώς θεραπεία αποκατάστασης έχει ως στόχο να αλλάξει τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα του φύλου κάποιου. Πρακτικά δηλαδή, σημαίνει ότι προσπαθούν να σταματήσουν ή να καταπιέσουν κάποιον να ζήσει ως ομοφυλόφιλος ή να έχει διαφορετικό φύλο από αυτό που αναγράφεται στη γέννηση του. Επίσης, η θεραπεία μπορεί να πραγματοποιηθεί από ειδικούς επαγγελματίες ψυχικής υγείας ή προπονητές (Life-coaches). Μπορεί να γίνει είτε με ατομικές συνεδρίες ή σε ομαδικές με σεμινάρια και μπορεί να συμβεί με αμοιβή ή χωρίς. Ακόμη, οι πιο θερμοί υποστηριχτές της θεραπείας αλλαγής σεξουαλικού προσανατολισμού τείνουν να είναι φονταμενταλιστικές χριστιανικές ομάδες και άλλες οργανώσεις αλλά ο κύριος οργανισμός που στηρίζει τη θεραπεία αλλαγής είναι η Εθνική Ένωση Έρευνας και Θεραπείας της Ομοφυλοφιλίας που συχνά συνεργάζεται με θρησκευτικές ομάδες.

Οι πιο συνηθισμένες «τεχνικές» που έχουν χρησιμοποιηθεί για θεραπεία μεταστροφής στα άτομα περιλαμβάνουν θεραπείες ομιλίας και προσευχή, πνευματική πειθαρχία και πρακτικές που βασίζονται σε ένα πρόγραμμα δώδεκα βημάτων που στοχεύει στη θεραπεία της «σεξουαλικής κατάρρευσης», τις «μη θεμιτές ομοφυλοφιλικές έλξεις» καθώς και τη «σύγχυση σεξουαλικού προσανατολισμού». Εκτός από τα παραπάνω μπορεί να περιλαμβάνει πιο ακραίες μορφές όπως, στέρηση τροφής, εξορκισμό, σωματική βία αλλά και «διορθωτικό» βιασμό. Σύμφωνα με  απόψεις έγκυρων επιστημόνων η θεραπεία μεταστροφής μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ψυχικές συνέπειες και ακόμη περισσότερες πιθανότητες για απόπειρα αυτοκτονίας στα άτομα που έχουν υποβληθεί. Διεθνής έρευνα καταγράφει ότι, το 10% των νέων που ανήκουν στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα  υποβλήθηκαν σε θεραπεία μετατροπής, ενώ το 78% δήλωσε ότι αυτό συνέβη πριν από την ηλικία των 18 ετών. Οι νέοι που υποβλήθηκαν στη θεραπεία μεταστροφής  είχαν διπλάσια ποσοστά απόπειρας αυτοκτονίας από εκείνους που δεν υποβλήθηκαν.

Τι είναι η «Θεραπεία μεταστροφής σεξουαλικού προσανατολισμού»;

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τον Οκτώβριο του 2020 έγινε έκκληση από περισσότερους από 60 ευρωβουλευτές προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ολική απαγόρευση των θεραπειών μεταστροφής στην ΕΕ, ενώ κατά το ίδιο έτος ανεξάρτητη εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ συνέταξε σχετική έκθεση κάνοντας έκκληση για παγκόσμια απαγόρευσή τους, αναφέροντας ότι προκαλούν εκτεταμένο ψυχικό πόνο.

Σε γενικές γραμμές και σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, η θεραπεία μεταστροφής στερείται ιατρικής αιτιολόγησης και αποτελεί σοβαρή απειλή για την υγεία και την ευημερία των προσβεβλημένων ατόμων. H νομοθεσία που έρχεται σε αντίθεση με τις απόψεις των ειδικών θα πρέπει να προσαρμοστεί στην κοινωνική πραγματικότητα έτσι ώστε να περιλαμβάνει νόμους που προστατεύουν τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και στη συνέχεια η Πολιτεία να μεριμνήσει  ώστε να δημιουργηθούν ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης για τα διεμφυλικά άτομα. Τέλος, είναι πολύ σημαντικό η εκπαίδευση να συμπεριλάβει στο αναλυτικό της πρόγραμμα το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής που να αντικατοπτρίζει ένα ευρύ φάσμα σεξουαλικότητας και ταυτότητας του φύλου. Μόνο έτσι θα δώσει τη δύναμη στους νέους να ανακαλύψουν τον δικό τους σεξουαλικό προσανατολισμό, καθώς επίσης να κατανοούν και να σέβονται τα δικαιώματα των ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Συντάκτης: Φρειδερίκη Τενεκετζή, Κοινωνική λειτουργός

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.