Τι είναι η κλειστοφοβία και τι πρέπει να ξέρετε για αυτή

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Συχνά οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τον όρο κλειστοφοβία χαλαρά όταν βρίσκονται σε ένα πλήθος ή σε ένα ασανσέρ για να περιγράψουν το αίσθημα του κλειστού χώρου. Όσοι πάσχουν από κλειστοφοβία γνωρίζουν καλά τα συναισθήματα που σχετίζονται με την πραγματική διαταραχή

Τι είναι η κλειστοφοβία και ποια είναι τα συμπτώματα 

Η κλειστοφοβία μπορεί να εμφανιστεί σε παιδιά και ενήλικες και η αιτία μπορεί να είναι διαφορετική για τον καθένα, αλλά το μοτίβο είναι παρόμοιο για τους περισσότερους. Συνήθως υπάρχει ένα φαινόμενο κλειστότητας και φόβου ως παιδί με μια περίοδο φόβου για τους κλειστούς χώρους που διαλύεται και στη συνέχεια επανεμφανίζεται στη νεαρή ενήλικη ζωή ως κλειστοφοβία. Για ορισμένους απαιτείται η έκθεση σε μικρούς χώρους και αυτό μπορεί να βοηθήσει να τερματιστεί η διαταραχή πριν από την ανάγκη θεραπευτικής παρέμβασης, ενώ άλλοι μπορεί να είναι σε θέση να αποφεύγουν τους μικρούς χώρους ή να τους επιτρέπουν να το κάνουν η οικογένεια και οι φίλοι. 

Τα συμπτώματα για την κλειστοφοβία παρουσιάζονται διαφορετικά στα παιδιά από ό,τι στους ενήλικες. Στα παιδιά που δεν είναι σε θέση να επικοινωνήσουν τον φόβο ή των οποίων ο φόβος έχει αγνοηθεί μπορεί να παρουσιάσουν αλλαγές στη συμπεριφορά. Τα παιδιά μπορεί να γίνουν εξαιρετικά προσκολλημένα, να παγώσουν, να ξεσπάσουν, να κλάψουν ή να προσπαθήσουν να φύγουν όταν αντιμετωπίζουν ή αναμένουν να μπουν σε κλειστό χώρο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις το παιδί μπορεί να μην έχει σαφή σύνδεση μεταξύ του εναύσματος και της αντίδρασης φόβου, οπότε ο πανικός μπορεί να φαίνεται τυχαίος στον φροντιστή. Είναι σημαντικό να σημειώσετε τις καταστάσεις στις οποίες το παιδί παρουσιάζει τις σχετικές συμπεριφορές. Η συμπεριφορά ενός παιδιού με φοβία συχνά μιμείται άλλες διαταραχές, οπότε είναι σημαντικό να διερευνήσετε τις συμπεριφορές με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας ή σχολικό σύμβουλο. Για το άτομο που είναι σε θέση να επικοινωνήσει το φόβο του, τα συμπτώματα θα περιλαμβάνουν αποστροφή στην είσοδο σε κλειστούς χώρους, όπως ασανσέρ, αυτοκίνητο ή μικρή τουαλέτα. 

Θα υπάρχουν επίσης συμπτώματα πανικού που περιλαμβάνουν συναισθηματική και σωματική δυσφορία. Το άτομο μπορεί να παρουσιάσει εφίδρωση, τρέμουλο, υπεραερισμό ή κλάμα. Θα παρουσιάσει αύξηση του καρδιακού ρυθμού και μια ακραία επιθυμία να αποφύγει τα μέρη που προκαλούν τον πανικό. Δεν είναι απαραίτητο το άτομο να έχει τον πανικό μόνο όταν αισθάνεται κλεισμένο, ο πανικός μπορεί να εμφανιστεί μέρες πριν από τη γνώση της κατάστασης που θα συμβεί, όπως για παράδειγμα να κάνει μαγνητική τομογραφία.

Τι είναι η κλειστοφοβία και τι πρέπει να ξέρετε για αυτή

Θεραπεία 

Η θεραπεία της κλειστοφοβίας είναι η ίδια όπως και για τις περισσότερες φοβίες και περιλαμβάνει Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία και τεχνικές χαλάρωσης. Η Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία χρησιμοποιείται για να επιτρέψει στον θεραπευόμενο να αναδιαμορφώσει τον φόβο και να τον δει από μια πιο ορθολογική οπτική γωνία. Θα μάθει τρόπους αντιμετώπισης του φόβου μέσω της χαλάρωσης, της βαθιάς αναπνοής και της μείωσης της μυϊκής έντασης. Συνήθως, ο σύμβουλος θα χρησιμοποιήσει θεραπεία έκθεσης για την αντιμετώπιση της έντασης in vivo, ώστε ο πελάτης να μάθει να διαταράσσει τον βρόχο ανατροφοδότησης ή να αντιμετωπίζει τα συναισθήματα που εμφανίζονται όταν βρίσκεται σε κλειστούς χώρους που αφορούν συγκεκριμένα τον φόβο του πελάτη. 

Η κλειστοφοβία είναι ιδιαίτερα θεραπεύσιμη και ορισμένοι μπορεί να είναι σε θέση να ξεπεράσουν το φόβο χωρίς συμβουλευτική, εάν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν το φόβο τους και να χρησιμοποιήσουν καταπραϋντική μουσική, ένα παρηγορητικό αντικείμενο ή ένα έμπιστο πρόσωπο για να ξεπεράσουν το φόβο. Εάν η κλειστοφοβία είναι αρκετά σοβαρή, τότε ο πελάτης μπορεί να θεωρήσει χρήσιμη τη χρήση φαρμάκων που θα βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων άγχους. Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να χρησιμοποιηθεί μακροπρόθεσμα για υποκείμενες παθήσεις ή βραχυπρόθεσμα εάν η μόνη ανησυχία είναι η κλειστοφοβία.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.