Άραγε οι γυναίκες είναι τελικά το ισχυρό φύλο; Μήπως οι διακρίσεις ήταν αυτό που τις κρατούσε μακριά από την κοινωνική …
“Τι είναι Γυναίκα;”- Ιδού η απορία
Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι ένα από τα πιο απλά ερωτήματα θα μπορούσε να προσφέρει τόσες απαντήσεις και σοβαρές αντιπαραθέσεις… “Τι είναι γυναίκα”;
Ο πυρήνας του ερωτήματος στο νέο ντοκιμαντέρ του Matt Walsh είναι: «Τι είναι γυναίκα;» Το ντοκιμαντέρ αποσκοπεί στο να αναδείξει τον κίνδυνο και τις αντιφάσεις της σημερινής ιδεολογίας των κοινωνικών φύλων.
Η ιδεολογία καταρρίπτει τον δυισμό αρσενικό/θηλυκό, αντικαθιστώντας τη με φάσματα, ώστε οι άνθρωποι να μην είναι αποκλειστικά το ένα ή το άλλο, αλλά να ταυτίζονται βασιζόμενοι στα συναισθήματά τους.
Την ίδια στιγμή, διαχωρίζονται απόλυτα οι έννοιες βιολογικό και κοινωνικό φύλο. Για παράδειγμα, ένας άνθρωπος με αντρικό σώμα μπορεί να είναι γυναίκα. Όσα μας ήταν οικεία έχουν αναστραφεί και αποδομηθεί.
Διαβάστε επίσης: Δύο ή παραπάνω φύλα;
Με τα παραπάνω δεδομένα, ο Walsh ταξίδεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Αφρική, προκειμένου να πάρει συνεντεύξεις και, ακόμη και μέσα απ’ το χιούμορ, να πάρει απάντηση στο ερώτημα που πραγματεύεται στο νέο του εγχείρημα.
Η συνέντευξη ξεκινά με έναν μη συμμορφούμενο με το φύλο του θεραπευτή, σύμφωνα με τον οποίον «υπάρχουν γυναίκες με αντρικά γεννητικά όργανα και γυναίκες που έχουν γεννηθεί με αντρικά γεννητικά όργανα». Το ίδιο άτομο εξηγεί ότι δεν μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα, «Τι σημαίνει να είσαι γυναίκα», καθώς αν και με γυναικεία βιολογική ταυτότητα, δεν είναι γυναίκα.
Στη συνέχεια, ο Walsh συναντά στη Νέα Υόρκη μια ομάδα γυναικών, από την εφηβεία έως την μέση ηλικία, και τους θέτει την ίδια ερώτηση, την οποία, αν και δεν μπορούν να απαντήσουν ακριβώς, εξηγούν ότι η απάντηση εξαρτάται από τον αυτό-προσδιορισμό του καθενός. Οι ίδιες οι ερωτηθείσες γνωρίζουν ότι είναι γυναίκες, χωρίς να μπορούν να πουν το γιατί.
Οδεύοντας προς το Σαν Φρανσίσκο, ο Walsh συνομιλεί με τη Δρ. Marci Bowers, μια transgender γιατρό και κορυφαία χειρουργό στις επεμβάσεις αλλαγής φύλου παγκοσμίως. Σύμφωνα με τη Δρ. Bowers, το να είσαι γυναίκα είναι συνδυασμός των σωματικών χαρακτηριστικών και των μηνυμάτων που εκπέμπει κάποιος στον κόσμο – απάντηση που επιδέχεται περισσότερης ανάλυσης.
Στη συνέχεια, μιλά με τη Δρ. Michelle Forcier, που κομμάτι της δουλειάς της είναι η αναπαραγωγική δικαιοσύνη, η μέριμνα αλλαγής φύλου, δηλαδή η υποστήριξη παιδιών και εφήβων κατά την ανάγκη μετάβασης από το ένα φύλο στο άλλο. Τονίζει ότι ο προσδιορισμός του νεογέννητου με βάση τα γεννητικά όργανα είναι λάθος, απαρχαιωμένος και επιβλαβής τρόπος σκέψης.
Το ταξίδι του συνεχίζεται στο Τενεσί, για να συναντήσει τη Δρ. Patrick Grzanka, καθηγήτρια γυναικείων σπουδών και μελετών για το φύλο και τη σεξουαλικότητα, με εντυπωσιακά ακαδημαϊκά εχέγγυα, σύμφωνα με την οποία «γυναίκα είναι το άτομο που αυτοπροσδιορίζεται ως γυναίκα», παραβιάζοντας ωστόσο τον κανόνα της μη χρήσης της ίδιας λέξης όταν την εξηγούμε.
Αργότερα, ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ παρακολούθησε μια διαμαρτυρία για τα δικαιώματα της γυναίκας, στην οποία οι διαδηλώτριες -πάλι- δυσκολεύτηκαν στον ακριβή προσδιορισμό της έννοιας γυναίκα.
Στο ντοκιμαντέρ, ο Walsh δίνει φωνή και στους διαφωνούντες με την ιδεολογία αυτή. Η Miriam Grossman, ψυχοθεραπεύτρια εφήβων και ενηλίκων, εξαγριώνεται με την ευκολία με την οποία οι άνθρωποι -ειδικά οι νέοι- υποβάλλονται σε διαδικασίες που ισοδυναμούν με ιατρικό πειραματισμό, κάνουν ενέσεις με ορμόνες και αποφασίζουν να προβούν σε ανατρεπτικές για τη ζωή χειρουργικές επεμβάσεις.
Δύο νεαρές αθλήτριες αναλύουν τον εξαναγκασμό τους να ανταγωνιστούν -και τελικά να χάσουν- άντρες συναθλητές τους. Ο Carl Trueman σε λίγες, πολύ σύντομες εμφανίσεις του, εξηγεί την ιστορία πίσω απ’ αυτή την ιδεολογία, ενώ ο Jordan Peterson εκφράζεται με χαρακτηριστική αγανάκτηση σε ορισμένα στιγμιότυπα.
Ίσως, το δυνατότερο σημείο του ντοκιμαντέρ είναι η μακράς διάρκειας συνέντευξη με τον Scott (Kellie) Newgent που έκανε εγχείρηση αλλαγής φύλου από γυναίκα σε άντρα, κάτι που έχει μετανιώσει πολύ, καθώς καταλαβαίνει ότι είναι αδύνατον να γίνει άντρας παρά τα χειρουργεία και τις ορμόνες, τα οποία έχουν καταστρέψει το σώμα και τη ζωή του.
Αναρωτιέται ο θεατής του ντοκιμαντέρ: «Ποιος ο σκοπός της παραγωγής;» Να πείσει τους διαφωνούντες; Να επαληθεύσει τις απόψεις όσων συμφωνούν; Μήπως έχει εντελώς διαφορετικό σκοπό; Το «What is a Woman» είναι ένα πολύ δυνατό ντοκιμαντέρ, το οποίο μάλλον εξυπηρετεί τον δεύτερο σκοπό. Τους ήδη πεπεισμένους δεν θα καταφέρει να τους μεταπείσει.
Στις συνεντεύξεις, το ντοκιμαντέρ περιέχει ευαίσθητες εικόνες και γλώσσα ακατάλληλη για ανήλικους. Είναι ωστόσο καλή πρόταση για εφήβους, αφού περιέχει τη ρεαλιστική εικόνα του κόσμου, μέσα στον οποίο είναι καλό οι έφηβοι να έχουν διαμορφώσει τις απόψεις τους.
Η προοπτική του Walsh δεν είναι πάντα η ενδεδειγμένη και σαφώς δεν είναι ακαδημαϊκών προδιαγραφών, με ισχυρά επιχειρήματα. Μολαταύτα, καταφέρνει να φέρει στην επιφάνεια την αντιφατική φύση, την ηθική σύγχυση και τον σωματικό κίνδυνο της σύγχρονης ιδεολογίας του κοινωνικού φύλου, καθιστώντας το ένα φιλμ που αξίζει να παρακολουθήσεις.
Προτεινόμενα ντοκιμαντέρ στη θεματολογία: «Affirming God’s Image», από τη Χριστιανική προοπτική, «Irreversible Damage» όπου εξετάζεται η ζημιά που μπορεί να υποστούν νέες γυναίκες εξαιτίας της ιδεολογίας. Αναμφίβολα το βιβλίο «Strange New Wold» του Carl Trueman και το «The Rise and Triumph of the Modern Self» του ιδίου, όσον αφορά αναγνώσματα στο θέμα.