Η διατροφική αξία ενός τροφίμου αναφέρεται στο πόσο πλούσιο είναι σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, μέταλλα, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λιπαρά. …
Τι είναι αυτό που κατατάσσει το κατσικίσιο γάλα πρώτο σε θρεπτική αξία;
Γεγονός είναι πως πριν από αρκετές δεκαετίες, οι Μεσογειακές χώρες κατανάλωναν γαλακτοκομικά που προέρχονταν κατά βάση από κατσικίσιο γάλα, καθώς η εκτροφή βοοειδών δεν ήταν συχνή.
Πληθώρα μελετών δείχνουν ότι το κατσικίσιο γάλα αποτελεί καλύτερη επιλογή από το αγελαδινό ή τα φυτικά ροφήματα. Ας δούμε, όμως, παρακάτω ποιοι είναι οι παράγοντες εκείνοι που το καθιστούν καταλληλότερο…
Ποια είναι αλήθεια η σύσταση του κατσικίσιου γάλακτος και πως επιδρά στον οργανισμό;
Τα κατσικίσια γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο. Συγκεκριμένα, το κατσικίσιο γάλα αποτελεί πολύ καλή πηγή ασβεστίου. Είναι, επίσης, πλούσιο σε περιεκτικότητα βιταμίνης Κ απαραίτητη για τη διατήρηση της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης και της καρδιακής λειτουργίας, βιταμίνης Α σημαντική, μεταξύ άλλων, για τη διατήρηση της υγιούς όρασης και την εξασφάλιση της φυσιολογικής λειτουργίας του ανοσοποιητικού μας συστήματος και των οργάνων, ριβοφλαβίνης (βιταμίνη Β2), βιταμίνης C που είναι γνωστή για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες και την επίδρασή της στο ανοσοποιητικό σύστημα , σιδήρου, καλίου και φωσφόρου.
Γενικότερα, στα κατσικίσια γαλακτοκομικά προϊόντα τα μέταλλα που υπάρχουν απορροφώνται καλύτερα. Ως εκ τούτου, αποτελεί μια αξιόλογη επιλογή ασθενών με οστεοπόρωση και οστεοπενία.
Γιατί άραγε ξεχωρίζουν οι πρωτεϊνες του;
Οι πρωτεϊνες δε από τις οποίες συνιστάται είναι βιοενεργές και παρουσιάζουν ιδιαίτερο κλινικό ενδιαφέρον, γιατί επιδρούν θετικά στη λειτουργία των βασικών συστημάτων του ανθρώπινου οργανισμού ιδίως στο ανοσοποιητικό, στο γαστρεντερικό, στο νευρικό, στο καρδιαγγειακό σύστημα. Σημαντικό παράδειγμα συνιστά το αμινοξύ τρυπτοφάνη, η οποία είναι δομικό συστατικό της σεροτονίνης, ουσίας που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για την καλή κατάσταση του νευρικού συστήματος και τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.
Πως σχετίζεται η εύκολη πέψη με τα λιπαρά στο γάλα κατσίκας;
Το γάλα κατσίκας είναι πιο εύπεπτο, καθώς περιέχει λίγο περισσότερα λιπαρά αλλά μικρότερου μεγέθους μόρια λίπους. Επομένως, τα μονοακόρεστα, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και τριγλυκερίδια είναι ευεργετικά για την αποφυγή καρδιαγγειακών παθήσεων.
Παράλληλα, περιέχει αρκετά μεγαλύτερο ποσοστό ινοσιτόλης, μιας ουσίας που εμπλέκεται στο μεταβολισμό των λιπαρών αυτών μορίων, γεγονός που το κάνει ακόμα πιο εύπεπτο για το πεπτικό σύστημα.
Πρεβιοτικά – Η προστασία από φλεγμονές
Η υψηλή περιεκτικότητά του σε πρεβιοτικά φροντίζει για την προστασία της εντερικής χλωρίδας. Συγκεκριμένα, οι ολιγοσακχαρίτες, που προέρχονται από τη λακτόζη και περιέχονται σε μεγάλο βαθμό στο κατσικίσιο γάλα, δεν αποικοδομούνται από τα ανθρώπινα πεπτικά ένζυμα ασκώντας πρεβιοτικές και αντιμικροβιακές λειτουργίες στον γαστρεντερικό σωλήνα.
Λακτόζη και Υπολακτασία
Ένα ακόμα χαρακτηριστικό αποτελεί το γεγονός ότι έχει λιγότερη λακτόζη από το αγελαδινό γάλα και αυτό το καθιστά εναλλακτική και ανεκτή επιλογή για ανθρώπους που παρουσιάζουν υπολακτασία, δηλαδή έλλειψη της λακτάσης, ενζύμου του οποίου η δράση είναι η διάσπαση της λακτόζης φυσικό σάκχαρο που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Ιδού και ο λόγος που δημιουργείται σε πολύ μικρότερο βαθμό το αίσθημα του ‘‘φουσκώματος’’ σε εκείνα τα άτομα με ευαισθησία, δηλαδή δυασανεξία στη λακτόζη.
Γάλα απαλλαγμένο από τοξίνες
Θεωρείται λιγότερο επιβεβαρυμένο με ουσίες που θα το καθιστούσαν αλλεργιογόνο, λόγω διαφορετικής δομής των πρωτεϊνών του σε σχέση με το αγελαδινό, διότι οι πρωτεΐνες αποτελούν τις κατά κύριο λόγο αλλεργιογόνες ουσίες στο γάλα. Άλλωστε, οι κατσίκες είναι στην πλειοψηφία ελευθέρας βοσκής, με αποτέλεσμα η τροφή τους να είναι πιο φυσική και τα προϊόντα τους πιο απαλλαγμένα από τοξίνες και φάρμακα.




























