Τώρα που έχουμε κάνει τα πρώτα μας μπάνια και έχουμε ήδη αποκτήσει μια ηλιοκαμένη όψη, μπορούμε να συνεχίσουμε τα υπόλοιπα …
Τι είναι αυτό που ξεχνάτε να ελέγξετε στο αντηλιακό σας;
Χάρη στα χρόνια της ενημέρωσης που διανύουμε, θέλοντας και μην γνωρίζουμε τα βασικά χαρακτηριστικά ενός αντηλιακού. Υπάρχει όμως κάτι που μας διαφεύγει.
- Σίγουρα προτεραιότητα για την αξιολόγηση ενός προϊόντος είναι η επαρκής προστασία σε ένα ευρές φάσμα ακτινοβολίας.
- Άλλο ένα bullet point το οποίο έχουμε τοποθετήσει αρκετά ψηλά στην ιεραρχία της λίστας μας είναι η ευκολία στην εφαρμογή.
- Ακολουθεί η διάρκεια που το προϊόν μπορεί να μας προστατεύσει από τις επικίνδυνες ακτινοβολίες.
- Έπειτα ακολουθεί η ικανότητα να παρέχει προστασία μέσα στον νερό, καθώς είναι συνυφασμένη η χρήση του με την επίσκεψη στην παραλία ή την πισίνα.
- Καλό θα ήταν να είναι και νέας τεχνολογίας, οπότε η άμμος δεν θα κολλάει πάνω μας, καθιστώντας την επίσκεψη μας στην παραλία, ενοχλητική.
Πιθανότατα, οι περισσότεροι θεωρούν ότι φτάνουμε στο τέλος της λίστας μας.
- Αλίμονο όμως! Η σχέση της τιμής με την ποιότητα, είναι δεδομένη και είναι λογικό.
- Το μπουκάλι θα πρέπει να ψεκάζει ανάποδα για να μπορούμε να το χρησιμοποιούμε και μόνοι μας, έχοντας την πλάτη μας να μας ευγνωμονεί.
- Η υγεία μας και η επιδερμίδα μας, θα εκτιμούσαν ιδιαίτερα ένα προϊόν που δεν εμπεριέχει μικροπλαστικά.
Για καλή μας τύχη, οι περισσότερες εταιρίες που επιλέγουν να μην χρησιμοποιούν μικροπλαστικά, συνήθως έχουν ένα εμφανές λόγκο που ενημερώνει τον καταναλωτή.
- Η συσκευασία του προϊόντος επιβάλλεται να είναι από ανακυκλωμένο πλαστικό ή ακόμα καλύτερα γυάλινο ή εν μέρη χάρτινο, προκειμένου να μειώσει το αποτύπωμα πλαστικού που χαράζει ο καθένας από εμάς στην χιλιοβουρδουλιασμένη πλάτη του πλανήτη.
Αυτό όμως που μας διαφεύγει και είναι το 10, αλλά θα έπρεπε να είναι μέσα στα πρώτα γνωρίσματα που αναζητούμε σε ένα αντηλιακό του οποίου τα συστατικά δεν μολύνουν τους ωκεανούς που συχνά συναντάμε με τον όρο Coral Reef Safe.
Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, λόγω της αύξησης της
θερμοκρασίας του πλανήτη, της χρήσης χημικών αντηλιακών και της υπεραλίευσης πλασμάτων τα οποία είναι υπεύθυνα για τον καθαρισμό και την εύρυθμη λειτουργία των κοραλλιογενών υφάλων, όπως των σκάρων aka parrot fish, οι ύφαλοι ολοένα ξεθωριάζουν και καταλήγουν λευκά μαυσωλεία που μας υπενθυμίζουν την αλλοτινή ύπαρξη ζωής.
Επειδή οι θάλασσες έχουν να δώσουν μάχη για την επιβίωσή τους κάθε δευτερόλεπτο της ημέρας, αυτό που προσωπικά μπορούμε να κάνουμε για να τις βοηθήσουμε, είναι να μην χρησιμοποιούμε τοξικά αντηλιακά.
Τα συστατικά τα οποία μολύνουν τις θάλασσες μας είναι:
- Oxybenzone
- Octinoxate
- Octocrylene
- Homosalate
- 4-methylbenzylidene camphor
- PABA
- Parabens
- Triclosan