Τι δώρα να κάνουμε στα παιδιά μας τις γιορτές;

Συντάκτης: Βάνα Νικολαΐδου, Συντάκτρια - Κειμενογράφος

Influence:

Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά που παραδοσιακά ανταλλάζαμε τα δώρα όταν ήμασταν εμείς παιδιά απέχουν μόλις λίγες μέρες και ανάμεσα στις τόσες υποχρεώσεις που τρέχουμε να τακτοποιήσουμε είναι και τα δώρα που έχουμε να αγοράσουμε για τα παιδιά μας.

Είτε πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη είτε όχι, το χριστουγεννιάτικο δέντρο οφείλει να φιλοξενήσει και φέτος δεκάδες πακέτα που μέχρι να έρθει η κατάλληλη στιγμή για να ανοιχτούν, τα μικρά τα κοιτάζουν με ανυπομονησία προσπαθώντας να μαντέψουν τι έχουν μέσα. Αυτό το τι έχουν μέσα αυτά τα πακέτα είναι το ερώτημα που μας βασανίζει κάθε φορά, όπως και το πόσα πρέπει να είναι αυτά τα πακέτα…

Οι εποχές που μπορούσαμε να αγοράσουμε ό,τι μας γυαλίσει δυστυχώς για τους περισσότερους έχουν περάσει, με αποτέλεσμα ή να πρέπει να επιλέξουμε ένα δώρο και καλό ή δύο τρία μικρότερης χρηματικής αξίας. Εξάλλου, τα παιδιά σήμερα λαμβάνουν κατά τη διάρκεια όλης της χρονιάς δεκάδες δώρα που πολλά από αυτά καταλήγουν σε συρτάρια και ντουλάπια, κρύβονται κάτω από έπιπλα, με άλλα λόγια δεν τους δίνεται η αξία που τους αρμόζει.

Οπότε με το να «πνίξουμε» το παιδί μας στα πακέτα δεν τα βοηθάμε να εκτιμήσουν το περιεχόμενό τους, ούτε να κατανοήσουν ότι δεν μπορούν να έχουν πάντα ό,τι θελήσουν. Η λίστα του Άη Βασίλη μπορεί να είναι ατελείωτη, όμως πόσα μπορεί πραγματικά να φέρει; Η απάντηση είναι γύρω στα 4-5 το πολύ. Κι αυτό επειδή δεν είναι ούτε λίγα, ούτε όμως και πολλά σε αριθμό.

Πάρτε του κάτι που…

Θέλει πολύ

Αν το παιδί σας ζητάει όλη την ώρα εδώ και εβδομάδες, μήνες ή όλο το χρόνο κάτι συγκεκριμένο φαίνεται ότι δε θα ξεκολλήσει το μυαλό του από αυτό αν δεν το αποκτήσει. Μπορείτε να φανταστείτε τη χαρά του όταν ανοίξει το πακέτο με το αντικειμένο αυτό; Αρκεί φυσικά να κινείται μέσα στα πλαίσια του εφικτού (δε θα πάρετε σε ένα πεντάχρονο το πιο εξελιγμένο μοντέλο κινητού που βλέπει στις διαφημίσεις επειδή βλέπει το δικό σας στο σπίτι, αλλά γιατί να μην του πάρετε το πρώτο του ποδήλατο;).

Τι δώρα να κάνουμε στα παιδιά μας τις γιορτές;

Χρειάζεται πολύ

Τα παιδιά παλιώνουν πολύ εύκολα όσα αντικείμενα χρησιμοποιούν καθημερινά. Αν βλέπετε λοιπόν ότι χρειάζεται κάτι καινούργιο (το πιθανότερο είναι να παραπονιέται ήδη για τη σκισμένη σχολική του τσάντα ή τα αθλητικά που έχουν «φάει τα ψωμιά τους»), τώρα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να το αντικαταστήσετε. Το μόνο βέβαιο είναι ότι το παιδί σας θα το εκτιμήσει.

Θα παίξει μαζί του

Όσο διάβασμα κι αν έχει, με όσες δραστηριότητες κι αν ασχολείται, ένα παιδί είναι παιδί και πρέπει να έχει χρόνο για παιχνίδι. Ένα σετ με τουβλάκια Lego, Playmobil, κάποιο επιτραπέζιο, μια κούκλα, ένα παζλ, οτιδήποτε θα το διασκεδάσει είναι σίγουρα ευπρόσδεκτο.

______________________

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παιδικά βιβλία με αξίες για τη ζωή

______________________

Θα φοράει καθημερινά

Ένα ρούχο πάντα είναι εκτιμητέο από αγόρια και κυρίως κορίτσια. Μην του πάρετε κάτι μόνο για ειδικές περιστάσεις γιατί δε θα το χαρεί, αλλά κάτι που θα μπορεί να βάλει στο σχολείο, στη βόλτα, σε καθημερινή βάση, ακόμα και μέσα στην περίοδο των γιορτών. Ένα καινούργιο πουπουλένιο μπουφάν, ένα παντελονάκι, μια όμορφη φούστιτσα είναι ιδανικά.

Θα διαβάσει

Είτε τώρα είτε στο μέλλον. Δε λέμε να του πάρετε τα βιβλία του Φρόυντ, κάποιο μυθιστόρημα που θα κατανοήσει δύσκολα ακόμα και σε δέκα χρόνια από τώρα. Ανάλογα την ηλικία του, παιδικές εγκυκλοπαίδειες, παραμύθια με εντυπωσιακή εικονογράφηση, κάποια σειρά εφηβικών βιβλίων που θα ξεκινήσετε να του αγοράζετε σιγά σιγά, ακόμα και βιβλία γνώσεων ανάλογα την τάξη του για τις σχολικές ή καλοκαιρινές διακοπές της χρονιάς που έρχεται δε θα πάνε χαμένα και θα το βάλουν στη διαδικασία να αρχίσει να εμπλουτίζει τη βιβλιοθήκη του.

Συντάκτης: Βάνα Νικολαΐδου, Συντάκτρια - Κειμενογράφος

Influence:

Έχει σπουδάσει Οικονομικές Επιστήμες στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι κάτοχος Executive Diploma in Marketing Management…