Τι διαλέγεις συχνότερα; «Ναι» ή «όχι» και γιατί;

Συντάκτης: Στεφανία Μαμασούλα

Ναι ή όχι; Τι διαλέγουμε και γιατί ανάμεσα σε αυτές δυο αυτές μαγικές λέξεις- απαντήσεις  στις κλειστές ερωτήσεις που μας βομβαρδίζουν καθημερινά;

Το «ναι» που δεν βγήκε απ’την καρδιά

Είναι απόγευμα που έχεις βγει για έναν καφέ με φίλους, αρχίζει να βραδιάζει και νιώθεις ήδη κουρασμένος από την μέρα σου. Σκέφτεσαι να πεις την φράση «να πληρώσουμε;», μιας και κανένας δεν φαίνεται πρόθυμος να την πει. Αλλά ξαφνικά ακούγεται η πρόταση «και δεν πάμε να φάμε και κάτι;» και όλοι οι άλλοι συμφωνούν. Εσύ  ήδη σκέφτεσαι το σπίτι και πως δεν έχεις καμία διάθεση να συνεχίσεις. Εκεί κάπου σε στριμώχνουν στη γωνία με την  ερώτηση «θα έρθεις κι εσύ, έτσι;». Ο κύβος ερρίφθη. Απαντάς «ναι», μόνο και μόνο για να μην χαλάσεις, όπως πιστεύεις την παρέα. Χωρίς πραγματικά να το θες.
Αυτό το σκηνικό, σε όποια παραλλαγή, όπως όταν λες ναι σε μια εκδρομή που δεν θες να πας, όταν λες ναι για μια έξοδο την οποία δεν θες να κάνεις, οδηγεί σε ένα μονάχα ένα πράγμα, την καταπίεση του «εγώ» σου και ότι αυτό θέλει να κάνει.

Πόσο σημαντικές λέξεις είναι το ναι και το όχι

Σκέψου λίγο, σίγουρα ξέρεις αυτές τις δύο λέξεις σε περισσότερες από δύο γλώσσες. Μπορεί να  είναι οι πιο απλές λέξεις που θα ακούσεις ποτέ στη ζωή σου, αλλά είναι οι πιο σημαντικές και δυναμικές. Το όχι δηλώνει την άρνηση, τη μη αποδοχή σε αυτό που σε ρωτάνε ή που σου ζητούν  και το « ναι» με την σειρά του δηλώνει την κατάφαση, τον ενθουσιασμό πολλές φόρες και την αποδοχή σου. Είναι τόσο απλό όσο ακούγεται το «όχι»;

Ακριβώς επειδή το «όχι» δηλώνει την μη αποδοχή,  πιστεύουμε ασυνείδητα πως αυτοί στους οποίους  απευθύνουμε το «όχι»  λαμβάνουν αρνητικότητα από τον ίδιο σου τον εαυτό. Και είναι κάτι που θέλουμε να αποφύγουμε, ειδικά όταν  ο δέκτης είναι ένα σημαντικό πρόσωπο για εμάς. Θέλουμε δηλαδή να απολαμβάνουμε την αποδοχή των γύρω μας, κι έτσι καταλήγουμε να συνηγορούμε  σε πράγματα για τα οποία κατά βάθος διαφωνούμε, μόνο και μόνο για να γίνουμε αρεστοί στους άλλους. Ένας άλλος σημαντικός λόγος που λέμε «ναι» εκεί που δεν θέλουμε, είναι για να αποφύγουμε συγκρούσεις και αρνητικές αντιδράσεις. Κανείς δεν θέλει να τσακωθεί με τον σύντροφο του, με την οικογένεια του και τους φίλους του. Θέλεις να έχεις όσο το δυνατό πιο αρμονικές σχέσεις και μερικές φορές για το πετύχεις χρειάζεται να καταπιεστείς και να συμφωνήσεις μαζί τους  χωρίς όμως να θες. Είναι τελικά στη φύση μας  να μην μπορούμε να πούμε «όχι»;



Πολύ σημαντικός είναι ο τρόπος με τον οποίο  έχουμε γαλουχηθεί και μεγαλώσει. Από μικροί ακούμε τις φράσεις «αχ, μη μου λες όχι. Ό,τι σου λέω είναι για το καλό σου>» ή «μην με στεναχωρείς, κάνε αυτό που σου λέω» . Όλα αυτά τα βιώματα επιδρούν καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής μας στο πώς αντιδρούμε σε αντίστοιχες καταστάσεις και στο πόσο δύσκολο τελικά μας είναι να αρνηθούμε. 

Ωστόσο είναι στο χέρι μας να το ξεπεράσουμε και να μάθουμε να λέμε όχι με αυτοπεποίθηση, χωρίς τύψεις και ενοχές. Το μόνο που χρειάζεται είναι εκπαίδευση, ώστε να αλλάξουμε τον προγραμματισμό που έχουμε δεχτεί από την παιδική μας ακόμα ηλικία. Το να λέμε “όχι” ανήκει στη δειξιότητα της διεκδικητικότητας και είναι καθαρά θέμα εξάσκησης για να την καλλιεργήσουμε. Λέγοντας συχνά “όχι” μαθαίνεις να το λες όλο και εύκολα, όλο και πιο φυσικά.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Life Skills Experience Program: Ένα πλήρες πρόγραμμα εκπαίδευσης σε 10 δεξιότητες ζωής- Πώς μπορεί να σας ωφελήσει και όλα όσα θέλετε να μάθετε!


Και ας μην ξεχνάμε πως: «ένα όχι που βγήκε από μια βαθιά πεποίθηση, είναι πολύ καλύτερο από ένα ναι που δημιουργήθηκε για να ευχαριστήσει».

Συντάκτης: Στεφανία Μαμασούλα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.