Τι δίαιτα συνταγογραφούν οι ψυχίατροι στους ασθενείς; Δεν υπάρχει μόνο μία.

Συντάκτης: Αθανασία Ζημιλιάγκου

Ποια είναι η καλύτερη διατροφή για την ψυχική μας υγεία; Μία από τις πρώτες θέσεις στις προτιμήσεις των ειδικών κατέχει η μεσογειακή διατροφή. Ωστόσο, δεν υπάρχει μόνο μία.

Αυτή τη στιγμή, οι περισσότερες έρευνες έχουν γίνει για τη μεσογειακή διατροφή, με κάποιες έρευνες να δείχνουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε με αυτόν τον τρόπο (σκεφτείτε: κόβουν τα επεξεργασμένα σκουπίδια και καταναλώνουν λαχανικά, φρούτα, ψάρια, ξηρούς καρπούς, φασόλια, όσπρια, ελαιόλαδο, τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση και λίγο κρέας) έχουν 30 έως 50% χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης.

Ωστόσο, πολλοί ειδικοί συμφωνούν ότι μπορεί να μην υπάρχει μια διατροφή που να είναι η βέλτιστη για την ψυχική υγεία. Μια σειρά από διατροφικές προσεγγίσεις, υπό την προϋπόθεση ότι περιλαμβάνουν τη σωστή ισορροπία θρεπτικών συστατικών που ενισχύουν τον εγκέφαλο (π.χ. ωμέγα-3, βιταμίνη Β12, ψευδάργυρο, σίδηρο, μαγνήσιο και βιταμίνη D) μπορεί να λειτουργήσουν αποτελεσματικά, εφόσον το σώμα σας μπορεί να τα απορροφήσει. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας προτού αποφασίσετε ποια δίαιτα είναι κατάλληλη για εσάς.

Διαβάστε επίσης: Η καλύτερη διατροφή για ψυχολογική ευεξία: Πώς η διατροφή επηρεάζει την διάθεση και τον νου μας

Πώς συνδέεται η χορτοφαγία με την κατάθλιψη; 

Για να βοηθήσει τους ασθενείς του να καλύψουν τις διατροφικές τους βάσεις, ο Ramsey τους κατευθύνει προς τις ομάδες τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, στις οποίες οι περισσότεροι Αμερικανοί υπολείπονται: φυλλώδη λαχανικά, λαχανικά με έντονα χρώματα του «ουράνιου τόξου», θαλασσινά και τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση. Από εκεί και πέρα, θα μιλήσει με τους ασθενείς για το ποια τρόφιμα μέσα σε αυτές τις κατηγορίες θα μπορούσαν να τους αρέσουν και πώς να τα προετοιμάσουν και να τα μαγειρέψουν με απλό, χαρούμενο τρόπο.

Είναι ενδιαφέρον ότι, ενώ οι φυτικές δίαιτες θεωρούνται συχνά το απόλυτο μυστικό, μπορεί στην πραγματικότητα να μην είναι ιδανικές για την ψυχική υγεία. Σύμφωνα με τον Ramsey, υπάρχουν κάποια στοιχεία συσχέτισης που δείχνουν ότι οι άνθρωποι που δεν τρώνε κόκκινο κρέας ή που είναι χορτοφάγοι, διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης. Αυτό δεν είναι πολύ ευχάριστο για τους χορτοφάγους, όμως είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη.

Άλλοι διατροφικοί ψυχίατροι, όπως η Ede, ακολουθούν μια ελαφρώς διαφορετική προσέγγιση. Ενώ   ο πιο σημαντικός διατροφικός κανόνας για την ψυχική υγεία είναι να τρώμε ολικής αλέσεως τροφές και να αποφεύγουμε τα σύγχρονα επεξεργασμένα τρόφιμα (δηλαδή τους εξευγενισμένους υδατάνθρακες και τα εξευγενισμένα φυτικά έλαια όπως το σογιέλαιο και το καλαμποκέλαιο), συχνά προτείνουν στους ασθενείς να πειραματιστούν με την εξάλειψη των δημητριακών, των οσπρίων και των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Πώς βοηθά η κετογονική δίαιτα στη σωματική και ψυχική υγεία;

«Συστήνω αυτό που ονομάζω «προ-γεωργική διατροφή ολικής αλέσεως», η οποία αποτελείται από ολόκληρες φυτικές και ζωικές τροφές, ως έναν από τους καλύτερους τρόπους για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του εγκεφάλου», λέει η Ede. Ενώ η απομάκρυνση όλων των δημητριακών και των οσπρίων μπορεί να ακούγεται παράξενη, η ίδια επισημαίνει ότι αυτά τα τρόφιμα περιέχουν φυτικό οξύ, το οποίο μπορεί να παρεμποδίσει την απορρόφηση σημαντικών για την υγεία του εγκεφάλου μετάλλων, όπως το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος. Ακόμη, περιέχουν λεκτίνες, οι οποίες μπορούν να βλάψουν την επένδυση του εντέρου και να επιδεινώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Αυτή η προσέγγιση είναι αρκετή για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά μερικές φορές η Ede θα προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα με τους ασθενείς: «Για τους ανθρώπους που έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη, συνιστώ μια εκδοχή της ίδιας δίαιτας με χαμηλότερους ή πολύ χαμηλούς υδατάνθρακες, την κετογονική».

Πριν από αρκετά χρόνια, η Ede συναντήθηκε με μια 40χρονη γυναίκα που είχε δια βίου συμπτώματα αναβλητικότητας, χαμηλών κινήτρων, χαμηλής ενέργειας, αφηρημάδας και αποδιοργάνωσης, τα οποία παρεμπόδιζαν την επαγγελματική και την οικογενειακή της ζωή. Διαγνώστηκε με ΔΕΠΥ και της συνταγογραφήθηκε το Adderall, το οποίο σίγουρα βοήθησε αλλά έφερε άνισα οφέλη κατά τη διάρκεια της ημέρας και προκάλεσε δυσάρεστες παρενέργειες, όπως δυσκοιλιότητα.

Αφαίρεσε σταδιακά τα δημητριακά, τα όσπρια, τα γαλακτοκομικά και τα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα από τη διατροφή της, γεγονός που βοήθησε τη διάθεσή της και βελτίωσε τη σωματική της υγεία, αλλά δεν έκανε τίποτα για τη ΔΕΠΥ της.

Όταν όμως συμφώνησε να δοκιμάσει μια κετογονική δίαιτα, τα συμπτώματά της άρχισαν να βελτιώνονται μέσα σε λίγες μέρες. Από τότε σταμάτησε να παίρνει Adderall και αναφέρει ότι λειτουργεί ακόμη καλύτερα όταν βρίσκεται σε κέτωση απ’ ό,τι με Adderall, και μάλιστα χωρίς παρενέργειες.

Αυτό μπορεί να μην ισχύει για όλους και είναι πιθανό η γυναίκα αυτή να είχε λανθασμένη διάγνωση. Είναι σημαντικό να προσδιοριστεί η ρίζα της ΔΕΠΥ, καθώς μερικές φορές οι ασθενείς αντιμετωπίζονται για ΔΕΠΥ, ενώ το πραγματικό πρόβλημα είναι το άγχος.

Σε γενικές γραμμές, η ΔΕΠΥ δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά χωρίς φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο, το άγχος συχνά ανταποκρίνεται καλύτερα σε αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η διατροφή.

Η αλήθεια είναι ότι κάθε σώμα είναι διαφορετικό, και το γεγονός ότι υπάρχουν ελαφρώς διαφορετικές προσεγγίσεις στον τομέα της διατροφικής ψυχιατρικής είναι πιθανότατα ένα πολύ καλό σημάδι.

Πηγή

Συντάκτης: Αθανασία Ζημιλιάγκου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.